Wszystkie przepisy zostały sprawdzone i dopracowane, a uczniowie gwarantują, że zadowolą każde podniebienie.
Przepis na sałatkę z mango i awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 2 szt. dojrzałego awokado
- 100 g fety
- opakowanie mix-u sałat z rukolą
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- kilka ząbków posiekanego czosnku
- 4 gałązki kolendry świeżej
- limonka
- oliwa,
- sos Tabasco
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Fetę pokroić w kostkę, mango i awokado umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z połowy limonki. Mix sałat rozłożyć na 2 półmiskach, posypać fetą, orzechami. Z pozostałego soku z limonki, kilku kropel Tabasco, soli, czosnku pieprzu i posiekanej kolendry zrobić sos i polać nim składniki na półmisku.
Z podanych składników wyjdzie porcja na dwa półmiski.
Sałatka śledziowa z mandarynką
Składniki:
- filety śledziowe marynowane w oleju 8 sztuk
- ogórek marynowany 6 sztuk
- mandarynki 6 sztuk
- jogurt grecki 4 łyżki
- majonez 6 łyżek
- koperek 2 pęczki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Filet śledziowy posiekać w drobną kostkę. W drobną kosteczkę pokroić również ogórka konserwowego. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku marynaty dodać miąższ i sok z 1 mandarynki. Dodać troszkę świeżo pokrojonego koperku. Wszystkie składniki wymieszać w metalowej misce, dodać majonez i jogurt grecki, doprawić czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do miseczki i schłodzić.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.