Śledzie wigilijne pod pierzynką
Składniki i wykonanie:
- Jedną cebulę pokroić drobno, posolić i posypać cukrem, jak puści sok, to odcisnąć, 2 jabłka, 6-8 ogórków kiszonych lub konserwowych pokroić w kostkę. Majonez, śmietana, sól, pieprz, musztarda, wymieszać. Śledzie w oleju kroimy na drobniejsze kawałki, układamy na półmisku i przykrywamy pierzynką. Można udekorować zieloną pietruszką.
Ciastka grzebyki
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 kostki margaryny
- 4 żółtka
- 10 dkg drożdży
- jedna szklanka śmietany
- marmolada do zawijania
Wykonanie:
- Mąkę siekamy z margaryną i żółtkami, drożdże rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy do mąki. Zarabiamy ciasto. Formujemy ciastka na kształt grzebyka.
Komentarz:
- Około 35 lat temu było tak, że na pięć dni przed weselem już od poniedziałku do domu panny młodej przychodziła kucharka, żeby napiec ciastek, ciast i tortów oraz przygotować wszystkie dania na całe wesele. Pamiętam, gdy sąsiadka wychodziła za mąż, ja jako podlotek poszłam oczywiście pomagać. Kucharka w poniedziałek zawsze piekła ciastka. Zarobiła ciasto z czterech kilogramów mąki i przygotowywałyśmy te właśnie ciastka. Wyszły przepyszne. Poprosiłam o przepis, kucharka podyktowała składniki na 1 kg mąki i mówi: "Patrz i ucz się".
Ciasto Aniołek
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 dag mąki
- pół kostki margaryny
- łyżeczka amoniaku
Wykonanie:
- Jajka, cukier, śmietanę, mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Posiekać margarynę z mąką oraz amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Upiec 4 cienkie placki.
Składniki na krem:
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cukry waniliowe
- szklanka śmietany
- 3 szklanki mleka
- szklanka cukru.
- kostka margaryny
Wykonanie:
- Jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną. Mieszając, stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwilę pogotować. Gorącą masą, przełożyć placki i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.
Napój pomarańczowo-marchwiowy
Składniki i wykonanie:
- 4 pomarańcze umyć dokładnie, sparzyć wrzątkiem, dwa z nich obrać ze skóry, dwa pozostałe ze skórką, 70 dkg marchwi, 2 szklanki cukru (można dosłodzić według uznania, wcześniej w tym przepisie było pół kilograma cukru), sok z jednej cytryny.
- Pomarańcze i marchew pokroić w kostkę, zalać około dwoma litrami wody i gotować do miękkości. Po przestudzeniu zmiksować. Osobno zagotować sześć litrów wody z cukrem i sokiem z cytryny. Połączyć razem, wystudzić, przecedzić.
Placek jabłkowo-orzechowy
Składniki:4 szklanki mąki
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 4 cukry waniliowe
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mielonych orzechów
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody
- zapach migdałowy
- 1,5 kg jabłek (pokroić w kostkę)
Wykonanie:
- Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodawać po żółtku i ubijać. Później dodawać mąkę naprzemiennie z olejem i mieszać. Dodać sodę, cynamon, orzechy i zapach. Do ciasta można dodać kakao około 1 łyżeczki, wpłynie to na kolor ciasta. Na koniec pokrojone w większą kostkę jabłka. Piec 40 minut w temperaturze 220 stopni.
Sernik Jańci
- Składniki:
- 1,5 kg sera
- 22 dag margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 14 jajek
- 2 łyżki grysiku
- jeden budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- rodzynki
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia.
- pół kieliszka spirytusu
- zapach migdałowy
Wykonanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Margarynę roztopić i przestudzić. Ser zmielony dwukrotnie wymieszać z grysikiem, mąką ziemniaczaną, budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do tego roztopioną margarynę. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać spirytus, rodzynki i olejek migdałowy. Na końcu dodać pianę z białek.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.