reklama
reklama

KGW Siedlanka poleca na święta. Ciastka grzebyki, sernik Jańci, ciasto aniołek [PRZEPISY]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: KGW Siedlanka

KGW Siedlanka poleca na święta. Ciastka grzebyki, sernik Jańci, ciasto aniołek [PRZEPISY] - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich z Siedlanki dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami. | foto KGW Siedlanka

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIŚwięta to czas, kiedy zapachy kuchni przywołują najpiękniejsze wspomnienia. W naszym cyklu przedstawiamy przepisy na wyjątkowe dania wigilijne i świąteczne wypieki. Tym razem KGW Siedlanka z gminy Niwiska dzieli się swoimi sprawdzonymi recepturami, które zachwycą smakiem - od śledzi pod pierzynką, przez ciastka grzebyki, po sernik Jańci. Smacznego!
reklama

Śledzie wigilijne pod pierzynką

Składniki i wykonanie:

  • Jedną cebulę pokroić drobno, posolić i posypać cukrem, jak puści sok, to odcisnąć, 2 jabłka, 6-8 ogórków kiszonych lub konserwowych pokroić w kostkę. Majonez, śmietana, sól, pieprz, musztarda, wymieszać. Śledzie w oleju kroimy na drobniejsze kawałki, układamy na półmisku i przykrywamy pierzynką. Można udekorować zieloną pietruszką.

Ciastka grzebyki

Składniki:

reklama

  • 1 kg mąki
  • 2 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 10 dkg drożdży
  • jedna szklanka śmietany
  • marmolada do zawijania
 

Wykonanie:

  • Mąkę siekamy z margaryną i żółtkami, drożdże rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy do mąki. Zarabiamy ciasto. Formujemy ciastka na kształt grzebyka.
 

Komentarz: 

  • Około 35 lat temu było tak, że na pięć dni przed weselem już od poniedziałku do domu panny młodej przychodziła kucharka, żeby napiec ciastek, ciast i tortów oraz przygotować wszystkie dania na całe wesele. Pamiętam, gdy sąsiadka wychodziła za mąż, ja jako podlotek poszłam oczywiście pomagać. Kucharka w poniedziałek zawsze piekła ciastka. Zarobiła ciasto z czterech kilogramów mąki i przygotowywałyśmy te właśnie ciastka. Wyszły przepyszne. Poprosiłam o przepis, kucharka podyktowała składniki na 1 kg mąki i mówi: "Patrz i ucz się". 

Ciasto Aniołek

Składniki na ciasto:

reklama

  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 dag mąki
  • pół kostki margaryny
  • łyżeczka amoniaku
 

Wykonanie: 

  • Jajka, cukier, śmietanę, mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Posiekać margarynę z mąką oraz amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Upiec 4 cienkie placki. 
 

Składniki na krem:

  • 3 jajka, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 cukry waniliowe
  • szklanka śmietany
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru.
  • kostka margaryny
 

Wykonanie:

  • Jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną. Mieszając, stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwilę pogotować. Gorącą masą, przełożyć placki i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. 

Napój pomarańczowo-marchwiowy

Składniki i wykonanie:

reklama

  • 4 pomarańcze umyć dokładnie, sparzyć wrzątkiem, dwa z nich obrać ze skóry, dwa pozostałe ze skórką, 70 dkg marchwi, 2 szklanki cukru (można dosłodzić według uznania, wcześniej w tym przepisie było pół kilograma cukru), sok z jednej  cytryny. 
  • Pomarańcze i marchew pokroić w kostkę, zalać około dwoma litrami wody i gotować do miękkości. Po przestudzeniu zmiksować. Osobno zagotować sześć litrów wody z cukrem i sokiem z cytryny. Połączyć razem, wystudzić, przecedzić. 

Placek jabłkowo-orzechowy

Składniki:

4 szklanki mąki

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 4 cukry waniliowe
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mielonych orzechów
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • zapach migdałowy
  • 1,5 kg jabłek (pokroić w kostkę)
 

reklama

Wykonanie:

  • Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodawać po żółtku i ubijać. Później dodawać mąkę naprzemiennie z olejem i mieszać. Dodać sodę, cynamon, orzechy i zapach. Do ciasta można dodać kakao około 1 łyżeczki, wpłynie to na kolor ciasta. Na koniec pokrojone w większą kostkę jabłka. Piec 40 minut w temperaturze 220 stopni. 

Sernik Jańci

  • Składniki:
  • 1,5 kg sera
  • 22 dag margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 14 jajek
  • 2 łyżki grysiku
  • jeden budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • rodzynki
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia.
  • pół kieliszka spirytusu
  • zapach migdałowy
 

Wykonanie:

  • Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Margarynę roztopić i przestudzić. Ser zmielony dwukrotnie wymieszać z grysikiem, mąką ziemniaczaną, budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do tego roztopioną margarynę. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać spirytus, rodzynki i olejek migdałowy. Na końcu dodać pianę z białek.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama