reklama
reklama

Najlepsze ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis pani Zosi

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva.com

Najlepsze ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis pani Zosi - Zdjęcie główne

Poznaj sprawdzony przepis na ciasto na pierogi. | foto Canva.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIAPierogi to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli polskiej kuchni. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi nie tylko w aromatycznym farszu, ale przede wszystkim w doskonałym cieście.
reklama

Jeśli zależy wam na miękkiej, elastycznej i łatwej do formowania masie, koniecznie wypróbujcie sprawdzony przepis pani Zosi, który od lat cieszy się w jej rodzinie niesłabnącą popularnością.

Składniki:
25 dag gorącej wody (ok. 250 ml)
szczypta soli
55 dag mąki pszennej 
2 dag oleju lub roztopionego masła 
1 jajko

Sposób przygotowania:

Do dużej miski lub na stolnicę przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. To ważne, aby mąka była napowietrzona, a sól równomiernie rozprowadzona.

Dodaj jajko, olej lub roztopionym masłem. Całość lekko roztrzep widelcem. Następnie dodawaj bardzo gorącą wodę - uważaj, aby się nie poparzyć. Rób to najpierw nożem. Gdy ciasto zacznie się łączyć, przełóż je na oprószony mąką blat i zacznij wyrabiać rękami.

Ugniataj ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić do dłoni. Jeśli okaże się zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody, jeśli zbyt mokre – szczyptę mąki. Możesz wyrobić je też w robocie kuchennym.

Uformowane w kulę ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw koniecznie na około 15–20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu będzie jeszcze łatwiej się wałkowało.

Po tym czasie ciasto jest gotowe do rozwałkowania i wypełnienia ulubionym farszem – czy to klasycznymi ziemniakami i twarogiem, aromatyczną kapustą z grzybami, czy słodkim nadzieniem z owoców. 

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama