Jeśli zależy wam na miękkiej, elastycznej i łatwej do formowania masie, koniecznie wypróbujcie sprawdzony przepis pani Zosi, który od lat cieszy się w jej rodzinie niesłabnącą popularnością.
Składniki:
25 dag gorącej wody (ok. 250 ml)
szczypta soli
55 dag mąki pszennej
2 dag oleju lub roztopionego masła
1 jajko
Sposób przygotowania:
Do dużej miski lub na stolnicę przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. To ważne, aby mąka była napowietrzona, a sól równomiernie rozprowadzona.
Dodaj jajko, olej lub roztopionym masłem. Całość lekko roztrzep widelcem. Następnie dodawaj bardzo gorącą wodę - uważaj, aby się nie poparzyć. Rób to najpierw nożem. Gdy ciasto zacznie się łączyć, przełóż je na oprószony mąką blat i zacznij wyrabiać rękami.
Ugniataj ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić do dłoni. Jeśli okaże się zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody, jeśli zbyt mokre – szczyptę mąki. Możesz wyrobić je też w robocie kuchennym.
Uformowane w kulę ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw koniecznie na około 15–20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu będzie jeszcze łatwiej się wałkowało.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do rozwałkowania i wypełnienia ulubionym farszem – czy to klasycznymi ziemniakami i twarogiem, aromatyczną kapustą z grzybami, czy słodkim nadzieniem z owoców.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.