Jajka z pieczarkami
Składniki:
- 6 jajek
- 10 dag pieczarek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- odrobina cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy na pół, żółtko wydrążamy. Żółtka mieszamy z pieczarkami, wcześniej pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi na maśle. Farszem nadziewamy jajka. Na koniec całość polewamy sosem.
Bułeczki drożdżowe
Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 6 łyżek cukru
- 3 jaja
- marmolada
- 2 szklanki mleka letniego
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wykonanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykrawać trójkąty lub jak kto woli kółka, dodać marmoladę i zostawić na blaszce do wyrośnięcia. Piec w złoty kolor w temp. 180°C.
Chlebek ziarnisty
Składniki na zaczyn:
- 10 dkg drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
- Z tych składników rozrabiamy zaczyn, aż do wyrośnięcia zostawiamy.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Mieszamy wszystko, dodajemy zaczyn plus dwie szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do dwóch brytfanek posmarowanych masłem i posypanych mąką. Pieczemy około 40 min. w temp. 180°C.
Piernik herbaciany
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka naparu zimnej mocnej herbaty
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę:
- 1 kostka masła
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 żółtko
- 2 budynie śmietankowe
- kieliszek rumu
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek mleka
Ponadto:
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Ubić jajka z cukrem i po kolei dodawać wszystkie płynne składniki i na końcu wsypać mąkę z przyprawami i sodą oczyszczoną. Ciasto podzielić na trzy części, każde piec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Z mleka, masła i cukru zagotować budyń, dodając wszystkie składniki. Wymieszać i ostudzić. Wylać na placki i połączyć je ze sobą. Placki po przełożeniu masą polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Dla polepszenia smaku można placek przełożyć dodatkowo powidłem śliwkowym przed nałożeniem masy.
Sernik nowojorski
Składniki na spód sernika:
- 170 g herbatników
- 100 g masła
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu
- 180-200 g cukru
- 250 ml śmietanki 30%
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- ziarenka z laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę:
- 200 g śmietany 18%
- 30 g cukru pudru
Wykonanie:
- Herbatniki kruszymy w malakserze i mieszamy z roztopionym masłem. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ugniatamy palcami masę herbatnikową i podpiekamy tak powstały spód 10 min. w temp. 180°C. Masę serową mieszamy ze śmietanką i cukrem (najlepiej mikserem). Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Dużą blachę, najlepiej z wyposażenia piekarnika, wypełniamy wrzątkiem i wstawiamy na dno piekarnika. Formę z sernikiem wstawiamy poziom wyżej niż blachę z wodą. Pieczemy sernik 10 minut w temp. 180°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze 1 h i 20 min. Sernik po upieczeniu studzimy. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, polewamy sernik i schładzamy przez kilka godzin.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.