reklama
reklama

KGW Kolbuszowa Dolna poleca na święta. Bułeczki, piernik, chlebek, sernik [PRZEPISY]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: K. Ząbczyk

KGW Kolbuszowa Dolna poleca na święta. Bułeczki, piernik, chlebek, sernik [PRZEPISY] - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Dolnej dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami. | foto K. Ząbczyk

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIKoło Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Dolnej udostępnia swoje ulubione przepisy na świąteczne dania, ciasta i pieczywo, które bez trudu można przyrządzić we własnej kuchni. Wystarczą proste składniki, odrobina zaangażowania i chwila wolnego czasu.
reklama

Jajka z pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 10 dag pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
 

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina cukru
  • sól
  • pieprz
 

Wykonanie:

  • Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy na pół, żółtko wydrążamy. Żółtka mieszamy z pieczarkami, wcześniej pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi na maśle. Farszem nadziewamy jajka. Na koniec całość polewamy sosem.
 

reklama

Bułeczki drożdżowe

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jaja
  • marmolada
  • 2 szklanki mleka letniego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  

Wykonanie:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykrawać trójkąty lub jak kto woli kółka, dodać marmoladę i zostawić na blaszce do wyrośnięcia. Piec w złoty kolor w temp. 180°C.

Chlebek ziarnisty

Składniki na zaczyn:

reklama

  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
 

Wykonanie: 

  • Z tych składników rozrabiamy zaczyn, aż do wyrośnięcia zostawiamy.
 

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
 

Wykonanie:

  • Mieszamy wszystko, dodajemy zaczyn plus dwie szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do dwóch brytfanek posmarowanych masłem i posypanych mąką. Pieczemy około 40 min. w temp. 180°C.
 

Piernik herbaciany

Składniki na ciasto:

reklama

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka naparu zimnej mocnej herbaty
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 

Składniki na masę:

  • 1 kostka masła
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 żółtko
  • 2 budynie śmietankowe
  • kieliszek rumu
 

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek mleka
 

Ponadto:

  • wiórki kokosowe
 

Wykonanie:

  • Ubić jajka z cukrem i po kolei dodawać wszystkie płynne składniki i na końcu wsypać mąkę z przyprawami i sodą oczyszczoną. Ciasto podzielić na trzy części, każde piec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Z mleka, masła i cukru zagotować budyń, dodając wszystkie składniki. Wymieszać i ostudzić. Wylać na placki i połączyć je ze sobą. Placki po przełożeniu masą polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Dla polepszenia smaku można placek przełożyć dodatkowo powidłem śliwkowym przed nałożeniem masy.
 

reklama

Sernik nowojorski

Składniki na spód sernika:

  • 170 g herbatników
  • 100 g masła
 

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu
  • 180-200 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • ziarenka z laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 

Składniki na polewę:

  • 200 g śmietany 18%
  • 30 g cukru pudru
 

Wykonanie:

  • Herbatniki kruszymy w malakserze i mieszamy z roztopionym masłem. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ugniatamy palcami masę herbatnikową i podpiekamy tak powstały spód 10 min. w temp. 180°C. Masę serową mieszamy ze śmietanką i cukrem (najlepiej mikserem). Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Dużą blachę, najlepiej z wyposażenia piekarnika, wypełniamy wrzątkiem i wstawiamy na dno piekarnika. Formę z sernikiem wstawiamy poziom wyżej niż blachę z wodą. Pieczemy sernik 10 minut w temp. 180°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze 1 h i 20 min. Sernik po upieczeniu studzimy. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, polewamy sernik i schładzamy przez kilka godzin.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama