reklama

KGW Poręby Kupieńskie poleca na święta. Sernik, sałatka, kanapeczki, śledzie [PRZEPISY]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: KGW Poręby Kupieńskie

KGW Poręby Kupieńskie poleca na święta. Sernik, sałatka, kanapeczki, śledzie [PRZEPISY] - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich "Jagódki" z Porąb Kupieńskich (gm. Kolbuszowa) dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami. | foto KGW Poręby Kupieńskie

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIKoło Gospodyń Wiejskich "Jagódki" z Porąb Kupieńskich w gminie Kolbuszowa dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne, świąteczne potrawy, ciasta i przekąski, które z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i chęci.
reklama

Sernik z pierniczkami

Składniki na ciasto:

  • 1-1/2 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanka cukru pudru 
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 

Z podanych składników zrobić kruche ciasto jeśli jest za kruche można dostać śmietany

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego sera 2-krotnie 
  • 30 dkg cukru kryształu 
  • 8 jajek 
  • 1 kostka margaryny 
  • 1 budyń 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
 

reklama

Wykonanie:

  • Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia.
  • Na końcu dodać pianę z ubitych białek i dwa opakowania pierniczków nadziewanych.
  • Ciasto kruche posypać bułką tartą, wylać połowę masy serowej, następnie ułożyć pierniczki i resztę masy serowej wylać na pierniczki. 
  • Piec około godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą.
 

Pierniczki

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki oleju 
 

reklama

Składniki na lukier: 

  • Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody do konsystencji gęstej śmietany.
 

Wykonanie:

  • Jajka, cukier, cukier waniliowy, miód i olej wymieszać. Do masy dodać mąkę z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem, najlepiej w kilku porcjach. Zagnieść ciasto, posypać delikatnie mąką, rozwałkować i wyciąć foremkami pierniczki. Piec w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem około 7-8 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu polukrować.
 

Sałatka z makaronem i brokułem

Składniki:

reklama

  • 300g makaronu orzo
  • 1 brokuł
  • puszka kukurydzy
  • 1-2 papryki
  • 1 ogórek zielony
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • cebula czerwona
  • koperek do przyozdobienia
  • majonez, sól, pieprz, olej
 

Wykonanie:

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do siedmiu minut. Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka również kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą wymieszaną z odrobiną oleju, smażymy i studzimy. Ogórek kroimy wedle uznania (np. na pół lub plasterki). Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce z majonezem. Całość doprawiamy pieprzem i solą. 
 

reklama

Śledzie z octowej zalewy z duszoną cebulką i ketchupem

Składniki:

  • 0,5 kg wymoczonych w wodzie filetów śledziowych al`a matjas
 

Marynata:

  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka wody
  • 5 listków laurowych
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
 

Smażonka:

  • 3 duże cebule
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • szczypta cukru i pieprzu do smaku
 

Wykonanie zalewy:

  • Wodę i ocet wlać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Ostudzoną marynatą (razem z przyprawami) zalać matiasy i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić śledzie i oczyścić z przypraw. Pokroić w cienkie paski.
 

Wykonanie smażonki:

  • Cebulę pokrojoną w piórka udusić na szklance oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Kiedy ostygnie, dodać ketchup i całość dokładnie ze sobą wymieszać. W naczyniu układać warstwami pokrojone śledzie, a na ich wierzch cienką warstwę smażonki. Śledzie powinny spędzić w lodówce ok. 24 godziny (można je przechowywać w lodówce mniej więcej tydzień).
 

Mini kanapeczki

Składniki:

  • 2 bagietki
  • serek topiony, pomidorki koktajlowe
  • papryka (żółta lub czerwona)
  • ogórek zielony, sałata masłowa
  • ser pleśniowy, salami, rzodkiewka
  • wykałaczki
 

Wykonanie:

  • Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy serkiem topionym. Na to nakładamy sałatę, salami, ogórka, paprykę, rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe. Tak naprawdę to można dodać do takich kanapeczek wszystko, co lubimy. Są bardzo szybkie i smaczne. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo