Sernik z pierniczkami

Składniki na ciasto:
- 1-1/2 szklanka mąki
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zrobić kruche ciasto jeśli jest za kruche można dostać śmietany
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego sera 2-krotnie
- 30 dkg cukru kryształu
- 8 jajek
- 1 kostka margaryny
- 1 budyń
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia.
- Na końcu dodać pianę z ubitych białek i dwa opakowania pierniczków nadziewanych.
- Ciasto kruche posypać bułką tartą, wylać połowę masy serowej, następnie ułożyć pierniczki i resztę masy serowej wylać na pierniczki.
- Piec około godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą.
Pierniczki

Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki oleju
Składniki na lukier:
- Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody do konsystencji gęstej śmietany.
Wykonanie:
- Jajka, cukier, cukier waniliowy, miód i olej wymieszać. Do masy dodać mąkę z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem, najlepiej w kilku porcjach. Zagnieść ciasto, posypać delikatnie mąką, rozwałkować i wyciąć foremkami pierniczki. Piec w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem około 7-8 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu polukrować.
Sałatka z makaronem i brokułem

Składniki:
- 300g makaronu orzo
- 1 brokuł
- puszka kukurydzy
- 1-2 papryki
- 1 ogórek zielony
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- cebula czerwona
- koperek do przyozdobienia
- majonez, sól, pieprz, olej
Wykonanie:
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do siedmiu minut. Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka również kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą wymieszaną z odrobiną oleju, smażymy i studzimy. Ogórek kroimy wedle uznania (np. na pół lub plasterki). Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce z majonezem. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
Śledzie z octowej zalewy z duszoną cebulką i ketchupem

Składniki:
- 0,5 kg wymoczonych w wodzie filetów śledziowych al`a matjas
Marynata:
- 1/2 szklanki octu
- 1 szklanka wody
- 5 listków laurowych
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
Smażonka:
- 3 duże cebule
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- szczypta cukru i pieprzu do smaku
Wykonanie zalewy:
- Wodę i ocet wlać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Ostudzoną marynatą (razem z przyprawami) zalać matiasy i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić śledzie i oczyścić z przypraw. Pokroić w cienkie paski.
Wykonanie smażonki:
- Cebulę pokrojoną w piórka udusić na szklance oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Kiedy ostygnie, dodać ketchup i całość dokładnie ze sobą wymieszać. W naczyniu układać warstwami pokrojone śledzie, a na ich wierzch cienką warstwę smażonki. Śledzie powinny spędzić w lodówce ok. 24 godziny (można je przechowywać w lodówce mniej więcej tydzień).
Mini kanapeczki

Składniki:
- 2 bagietki
- serek topiony, pomidorki koktajlowe
- papryka (żółta lub czerwona)
- ogórek zielony, sałata masłowa
- ser pleśniowy, salami, rzodkiewka
- wykałaczki
Wykonanie:
- Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy serkiem topionym. Na to nakładamy sałatę, salami, ogórka, paprykę, rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe. Tak naprawdę to można dodać do takich kanapeczek wszystko, co lubimy. Są bardzo szybkie i smaczne.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.