Sezon na truskawki dopiero się rozpoczął i potrwa do października. Najdroższe są tzw. pierwsze owoce. Pod koniec maja za kilogram musieliśmy zapłacić najwięcej. Teraz ich cena wynosi około 14 zł. Gdzie jest najtaniej?
W koszyczku mieści się około dwa kilogramy czerwonych owoców, więc za koszyczek trzeba zapłacić na ogół 28 zł. Sprzedawcy otwarcie przyznają, że wszystkie truskawki pochodzą z upraw spod folii/agrowłókniny. W mieście nad Nilem możemy spotkać najczęściej dwie odmiany truskawek - jedne mniejsze i słodsze (droższe), a drugie większe i mniej słodkie (tańsze). Na owoce prosto z pola będziemy musieli natomiast jeszcze kilkanaście dni poczekać.
Uprawa polnej, ekologicznej truskawki prosto z pola wymaga sporo wysiłku. Doskonale wie o tym Radomir Anioł, plantator z Kupna, który uprawą tego owocu zajmuje się już czwarty rok. O trudach tego zajęcia opowiadał w zeszłym roku na łamach Korso. Więcej przeczytasz w artykule: Radomir Anioł z Kupna o uprawie ekologicznej truskawki: Wolne od pracy mamy wtedy, gdy śnieg przykrywa ziemię [ROZMOWA]
___
Dietetycy zachęcają, aby z niego korzystać i jak najczęściej sięgać po te wartościowe owoce. Dlaczego? Ponieważ są nie tylko pyszne i niskokaloryczne, ale również nawadniają. Są bogatym źródłem wielu witamin, przede wszystkim C, K, ale dostarczają także witamin z grupy B, A oraz E.
Mają też w sobie magnez, żelazo i są dobrym źródłem błonnika oraz związków polifenolowych, wykazujących działanie antyoksydacyjne. Nawet jeżeli jesteśmy na diecie, bez problemu możemy po nie sięgać. Zjedzenie kilograma truskawek to dostarczenie mniej więcej tylu samo kalorii, co po zjedzeniu jednego pączka – około 320.
Zgodnie z badaniem Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przeprowadzonym pod koniec 2019 roku na reprezentatywnej grupie polskich konsumentów, spożycie truskawek w skali roku deklaruje 98 proc. konsumentów. Z badania realizowanych w latach 2019-2022 wynika też, że aż 66 proc. Polaków w sezonie jada truskawki kilka razy w tygodniu. 83 proc. jada je kilka razy w sezonie, 94 proc. w sezonie jada je co najmniej raz w miesiącu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.