W Kolbuszowej już teraz można znaleźć liczne stragany pełne soczystych, czerwonych truskawek. Sezon na te uwielbiane przez Polaków owoce trwa w najlepsze. Od szklarniowych po gruntowe. Ceny za kilogram wahają się od 15 do 18 złotych. Gdzie jest najtaniej, a gdzie najdrożej? Sprawdzamy.
Zarówno te uprawiane w szklarniach, jak i te dojrzewające na polach, kuszą swoim smakiem i aromatem. Spacerując po straganach rozmieszczonych w różnych częściach miasta nad Nilem, można zauważyć różnorodność oferowanych owoców - od małych, intensywnie czerwonych, po większe, bardziej soczyste.
Nie brakuje również sprzedawców, którzy oferują próbki swoich owoców, pozwalając kupującym na degustację przed zakupem. Na większości stoisk ceny truskawek zaczynają się od 17 zł za kilogram. Bywają i tańsze. Za te najbardziej dorodne i słodkie trzeba zapłacić nawet 18 zł. Czy warto? Na to pytanie musimy odpowiedzieć sobie sami.
Sprzedawców w Kolbuszowej nie brakuje. Fot. K. Ząbczyk.
Sprzedawców można w Kolbuszowej spotkać m.in. przy Galerii nad Nilem, sklepie Orzech, Sezam oraz w ich pobliżu - na parkingach i chodnikach. Najtaniej truskawki można kupić przy sklepie Orzech (małe stoisko przy wjeździe na parking). Tam cena za kilogram wynosi 15 zł. O złotówkę drożej jest tuż obok, przed sklepem. Tam do wyboru mamy dwie odmiany, obie szklarniowe. Jedna kosztuje 16 zł, a druga - 18 zł. Z kolei obok sklepu Sezam zapłacimy za czerwone owoce 17 zł/kg, a na stoisku przy galerii - 18 zł/kg.
___
Dietetycy zachęcają, aby w pełni korzystać z dobrodziejstw truskawek i jak najczęściej sięgać po te wartościowe owoce. Dlaczego? Bo są nie tylko smaczne i niskokaloryczne, ale także doskonale nawadniają. Są bogate w witaminy, zwłaszcza C i K, a także dostarczają witamin z grupy B, A oraz E.
Zawierają również magnez, żelazo i są znakomitym źródłem błonnika oraz związków polifenolowych, które mają właściwości antyoksydacyjne. Nawet na diecie można je jeść bez obaw – zjedzenie kilograma truskawek dostarcza tyle samo kalorii, co jeden pączek, czyli około 320 kalorii.
Według badania Kantar przeprowadzonego pod koniec 2019 roku dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, aż 98 proc. Polaków deklaruje spożywanie truskawek w ciągu roku. Badania z lat 2019-2022 pokazują, że 66 proc. Polaków sięga po truskawki kilka razy w tygodniu w sezonie, 83 proc. spożywa je kilka razy w sezonie, a 94 proc. co najmniej raz w miesiącu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.