"Bitwa Regionów" to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Biorą w niej udział drużyny składające się z maksymalnie trzech osób.
Pojechać do Poznania
Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Drugi – przygotowanie i prezentacja potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. Zespół, który otrzyma największą liczbę punktów podczas eliminacji wojewódzkich, przechodzi do finału. Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się we wrześniu br. podczas Targów "Smaki Regionów" w Poznaniu. Na zwycięzców półfinałów i finałów czekają atrakcyjne nagrody, a najlepsze Koło zostanie uhonorowane Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Mile zaskoczone
Do drugiego, wojewódzkiego etapu V edycji konkursu udało zakwalifikować się tylko jednemu zespołowi z terenu naszego powiatu - Kołu Gospodyń Wiejskich "Dworzanki" w Hucie Komorowskiej. Panie zostały wybrane spośród 74 drużyn i znalazły się wśród czołowej dziesiątki, która 9 czerwca, podczas Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie, będzie walczyć o wejście do ścisłego finału.
- Byłyśmy bardzo miło zaskoczone, że udało nam się dostać do tej najlepszej dziesiątki. Nie spodziewałyśmy się, że zaproponowana przez nas potrawa ujmie jury - mówi Krystyna Wołosz, przewodnicząca KGW "Dworzanki" w Hucie Komorowskiej.
Inspiracja z dworu
Jak dodaje nasza rozmówczyni, panie zgłosiły do konkursu potrawę pod nazwą "Pieczeń z jelenia na kapuście zasmażanej z masłem swojskim i borowikiem szlachetnym". - Pomysł na to danie został zaczerpnięty z kuchni dworskiej księdza kardynała Adama Kozłowieckiego z Huty Komorowskiej - wyjaśnia Krystyna Wołosz. - Przepis narodził się z opowiadań, ponieważ ojciec kardynała Kozłowieckiego był z zamiłowania myśliwym i leśnikiem. Polował i urządzał różne spotkania i zjazdy myśliwych tu na dworze w Hucie Komorowskiej. Na dworze hodował też jelenie europejskie i sarny - przyznaje nasza rozmówczyni. Jak dodaje, przepis pozostanie jednak tajemnicą.
Finaliści z woj. podkarpackiego
Koło Gospodyń Wiejskich w Klęczanach
Koło Gospodyń Wiejskich w Kamionce
Koło Gospodyń Wiejskich w Stalach „Koniczyna”
Koło Gospodyń Wiejskich w Hucie Komorowskiej „Dworzanki”
Koło Gospodyń Wiejskich w Stańkowej
Koło Gospodyń Wiejskich w Łękach Dukielskich
Koło Gospodyń Wiejskich w Lipniku
Stowarzyszenie Kobiety z Pomysłem z Rzemienia
Koło Gospodyń Wiejskich w Podolszynce Plebańskiej
Koło Gospodyń Wiejskich „Moja Wolica Ługowa” z Wolicy Ługowej