Reklama

Kartka z kalendarza. Znana restauratorka Magda Gessler odwiedziła Kolbuszową [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Magda Gessler, znana polska restauratorka odwiedziła skanen w Kolbuszowej w kwietniu 2016 roku. Co robiła w muzeum kultury ludowej?

Restauratorka odwiedziła kolbuszowski park etnograficzny przy okazji kuchennych rewolucji jednej z rzeszowskich restauracji. Aby jeszcze lepiej zapoznać załogę z nowym, zaproponowanym przez Magdę Gessler menu, a przede wszystkim posmakować dań kuchni regionalnej, ekipa kuchennych rewolucji przyjechała do Kolbuszowej. To właśnie tam uczyli się najsmaczniejszych smaków Podkarpacia. 

 

24 lutego 2016 roku Magda Gessler przyjechała do kolbuszowskiego skansenu. Restauratorka zaproponowała, by największym przysmakiem odmienionej rzeszowskiej restauracji, stały się gołąbki, dlatego kolbuszowski park etnograficzny był miejscem, gdzie uczestnicy programu nie tylko kosztowali, ale też uczy się robić te specjały na pięć różnych sposobów.

- Wszystko odbywało się pod okiem pani Janina Olszowy, czyli naszej babci Jasi znawczyni kuchni regionalnej

- wspominała Kinga Bielec, z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Dla pani Janina było to ogromne przeżycie, ale i wielki za szczyt którego się nie spodziewała. Pochwał ze strony znanej restauratorki było bardzo wiele. 

Najbardziej panią Gessler zaskoczy gołąbki z pęczaku i grochu z dodatkiem gotowanego mięsa z żeberek. Przygotowano też gołąbki z kaszą wymieszaną z dużą ilością orzechów włoskich suszonymi śliwkami dodatkiem rodzynek, podane na słodko z sosem śmietanowym z miodem albo bułką tartą usmażone na maśle.

Były też tradycyjna w naszej kuchni gołąbki dworskie z ryżem i mięsem wieprzowym, a także startymi na surowo ziemniakami, czyli gołąbki Kresowe.

- W moim przepisie ziemniaki ścierne są równocześnie z cebulą, żeby nie pociemniały. Farsz składa się w 70% z tartych i surowych ziemniaków oraz 30% ugotowanych i tłuczonych, a do tego dodana jest cebulka podsmażona na słoninie. Gołąbki podaje się ze skwarkami i surówką z kiszonej kapusty - mówiła o przygotowywanych w skansenie pysznościach pani Janina. A jak ocenia spotkanie z popularną restauratorką? - Spotkanie było bardzo sympatyczne. Pani Gessler była zadowolona ze wszystkiego. Wręcz byłam zszokowana i pochwałami - mówiła pani Janina Olszowy. Zdjęcia do popularnego programu trwały dwie godziny i były nagrywane w kuchni mieszczącej się w zabytkowej szkole w Trzebosi, w której od kilku lat prowadzone są warsztaty kulinarne dla mieszkańców. 

Archiwalny odcinek można obejrzeć na platformie Player. Sezon 13 Kuchennych Rewolucji w rzeszowskim Pablo Picasso. Restauracja przekształciła się w miejsce Pod Gołąbkiem, serwujące lokalne dania. To miejsce niestety nie przetrwało. 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy