Już teraz prezentujemy sprawdzone przepisy na oponki. Jeden z nich pochodzi z książki "Tradycyjne potrawy naszego regionu. Miniksiążka kucharska"`. Drugi, to sprawdzona receptura od uczniów z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznego w Weryni.
Oponki z serem
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kg twarogu
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ser przemielić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać szklanką krążki; w każdym krążku wyciąć środek kieliszkiem. Smażyć na gorącym tłuszczu. Gorące oponki posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Tradycyjne potrawy naszego regionu. Miniksiążka kucharska"`.
Oponki uczniowskie
Składniki:
- 500 g sera białego
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody
- 250 ml śmietany 18%
- 1 łyżka octu
- olej do smażenia ok. ½ l
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego do posypania
Wykonanie:
Ser zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier, przesianą mąkę, żółtka i pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować, wykrawać krążki z dziurką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przepis od uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczo-Ekonomicznych w Weryni.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.