reklama
reklama

Pączki na tłusty czwartek. Sprawdzone przepisy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Pączki na tłusty czwartek. Sprawdzone przepisy - Zdjęcie główne

Domowe pączki smakują zupełnie inaczej niż te ze sklepu. Według wielu - zdecydowanie lepiej. | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIANaszym Czytelnikom już teraz prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na słodkie pyszności, z których korzystają mieszkanki naszego powiatu.
reklama

Tłusty czwartek to jeden z najsłodszych dni w polskim kalendarzu. Przypada zawsze w ostatni czwartek przed Wielkim Postem i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To dzień, w którym można bez wyrzutów sumienia sięgać po pączki, faworki i inne słodkości. Tradycja ta jest głęboko zakorzeniona w kulturze i cieszy się ogromną popularnością – według statystyk Polacy w tym dniu zjadają nawet 100 milionów pączków.

Skąd wzięła się tradycja?

Historia tłustego czwartku sięga czasów pogańskich, kiedy to świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Dawniej jednak zamiast słodkich pączków spożywano ich bardziej wytrawne wersje – smażone na smalcu i nadziewane mięsem. Dopiero w XVI wieku pojawiły się pierwsze pączki w formie, jaką znamy dziś – puszyste, lekkie i wypełnione konfiturą.

reklama

Pączek idealny

Tradycyjny polski pączek powinien być lekki, dobrze wyrośnięty, a po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu. Najczęściej nadziewa się go marmoladą różaną, choć popularne są również wersje z budyniem, czekoladą, adwokatem, karmelem czy kremem pistacjowym. Nie może zabraknąć lukru lub cukru pudru, a niektórzy posypują go także skórką pomarańczową.

Pączki "ziemniaczki"

Składnik: 

  • 1 kg mąki
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 duże jaja wiejskie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • marmolada
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej)

Wykonanie: 

reklama

Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i dokładnie utłuc, poczekać aż będą tylko lekko ciepłe i wtedy dodać drożdże zmieszane dobrze z cukrem oraz kolejno mąkę i jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy ręką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto szybko rośnie. Urywamy niewielki kawałek ciasta, dodajemy marmoladę i robimy pączki. Smażymy na głębokim tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy przez siteczko cukrem pudrem. 

Przepis KGW z Kłapówki pochodzi z książki "Smaki tradycji. Kulinarne dziedzictwo gminy Kolbuszowa".


Pączki dla niecierpliwych i niedoświadczonych gospodyń 

Składniki: 

  • 5 szkl. mąki
  • 5 – 6 żółtek, 
  • 10 dag drożdży
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka alkoholu lub octu
  • 1 kg tłuszczu do smażenia

Wykonanie:

reklama

Żółtka utrzeć z drożdżami, dodać roztopione, przestudzone masło oraz cukier, wymieszać. Do tej mieszaniny dodawać na przemian mąkę i ciepłe mleko i ubijać lub miksować – ciasto urośnie przy ubijaniu. Następnie kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć pączki z obu stron. Łyżka ciasta starcza na jednego pączka. Gorące osączyć i posypać cukrem pudrem. 

Przepis pani Bożeny Strzelec-Loch (gm. Niwiska) z książki "Smaki powiatu kolbuszowskiego"


Na podwieczorek zamiast pączków

Składniki: 

  • 20 dag maki
  • 3 dag drożdży
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 – 3łyzki oleju
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania 

Wykonanie:

reklama

Do mąki dodać rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże, olej, żółtka, cukier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką (jeśli jest za gęste, dodać ciepłego mleka). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz i kłaść na nim łyżka małe kulki. Smażyć na jasny kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem. 

Przepis pani Janiny Zdeb (gm. Majdan Królewski) z książki "Smaki powiatu kolbuszowskiego"


Pączki

Składniki: 

  • 1 kg mąki
  • 1/2 litra mleka
  • 4 – 5 jajek
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 – 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • słoiczek marmolady różanej
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy letnie mleko i połowę przesianej mąki. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, na parze ubijamy jajka razem z cukrem pudrem i dodajemy do rozczynu, dodajemy również resztę przesianej mąki, szczyptę soli i wszystko dobrze wyrabiamy. Następnie dodajemy roztopione letnie masło i spirytus. Jeżeli trzeba dodajemy jeszcze mąki. Następnie dobrze wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pączki, postawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, a następnie smażymy na rozgrzanym smalcu, na wolnym ogniu. Usmażone pączki wyjmujemy, osuszamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. 

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia w cmolaskiej tradycji".


Pączki Yum Yums

Składniki:

  • 220 g wody
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki wódki
  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 90 g zamrożonego masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Lukier: 200 g cukru pudru, 30 g soku z cytryny, 20 g wody

Wykonanie:

W misce wymieszać wodę, jajko, wódkę oraz drożdże. Gdy składniki są wymieszane, dodajemy cukier, sól i mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy zamrożone kawałki masła tak, aby ciasto je przykryło. Ciasto zostawiamy w misce na 20 min. i przykrywamy ściereczką.

 Następnie ciasto (z widocznymi kawałkami masła) wyciągamy na blat, oprószamy mąką i wałkujemy kwadrat i składami w kopertę, rozwałkowujemy i powtórzymy czynność 4 razy. Następnie ciasto w kształcie koperty przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto będzie schłodzone, rozwałkowujemy na paski i formujemy w kształt zawijańca. Pieczemy na oleju od 3 do 4 min. 

Lukier: Do miski dajemy cukier puder, sok z cytryny i wodę i przez 3 minuty miksujemy. Gotowe pączki polewamy lukrem.

Przepis od uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczo-Ekonomicznych w Weryni.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Portal KorsoKolbuszowskie.pl - Najnowsze wiadomości z Kolbuszowej, Wiadomości, Sport, Biznes, Rozrywka, Kultura, Kolbuszowa. Sprawdź! Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama