Tłusty czwartek to jeden z najsłodszych dni w polskim kalendarzu. Przypada zawsze w ostatni czwartek przed Wielkim Postem i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To dzień, w którym można bez wyrzutów sumienia sięgać po pączki, faworki i inne słodkości. Tradycja ta jest głęboko zakorzeniona w kulturze i cieszy się ogromną popularnością – według statystyk Polacy w tym dniu zjadają nawet 100 milionów pączków.
Skąd wzięła się tradycja?
Historia tłustego czwartku sięga czasów pogańskich, kiedy to świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Dawniej jednak zamiast słodkich pączków spożywano ich bardziej wytrawne wersje – smażone na smalcu i nadziewane mięsem. Dopiero w XVI wieku pojawiły się pierwsze pączki w formie, jaką znamy dziś – puszyste, lekkie i wypełnione konfiturą.
Pączek idealny
Tradycyjny polski pączek powinien być lekki, dobrze wyrośnięty, a po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu. Najczęściej nadziewa się go marmoladą różaną, choć popularne są również wersje z budyniem, czekoladą, adwokatem, karmelem czy kremem pistacjowym. Nie może zabraknąć lukru lub cukru pudru, a niektórzy posypują go także skórką pomarańczową.
Pączki "ziemniaczki"
Składnik:
- 1 kg mąki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 4 duże jaja wiejskie
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag drożdży
- 20 dag masła
- marmolada
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
Wykonanie:
Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i dokładnie utłuc, poczekać aż będą tylko lekko ciepłe i wtedy dodać drożdże zmieszane dobrze z cukrem oraz kolejno mąkę i jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy ręką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto szybko rośnie. Urywamy niewielki kawałek ciasta, dodajemy marmoladę i robimy pączki. Smażymy na głębokim tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy przez siteczko cukrem pudrem.
Przepis KGW z Kłapówki pochodzi z książki "Smaki tradycji. Kulinarne dziedzictwo gminy Kolbuszowa".
Pączki dla niecierpliwych i niedoświadczonych gospodyń
Składniki:
- 5 szkl. mąki
- 5 – 6 żółtek,
- 10 dag drożdży
- 15 dag masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka alkoholu lub octu
- 1 kg tłuszczu do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z drożdżami, dodać roztopione, przestudzone masło oraz cukier, wymieszać. Do tej mieszaniny dodawać na przemian mąkę i ciepłe mleko i ubijać lub miksować – ciasto urośnie przy ubijaniu. Następnie kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć pączki z obu stron. Łyżka ciasta starcza na jednego pączka. Gorące osączyć i posypać cukrem pudrem.
Przepis pani Bożeny Strzelec-Loch (gm. Niwiska) z książki "Smaki powiatu kolbuszowskiego"
Na podwieczorek zamiast pączków
Składniki:
- 20 dag maki
- 3 dag drożdży
- ok. 1 szkl. mleka
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 2 – 3łyzki oleju
- sól
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Do mąki dodać rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże, olej, żółtka, cukier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką (jeśli jest za gęste, dodać ciepłego mleka). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz i kłaść na nim łyżka małe kulki. Smażyć na jasny kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Przepis pani Janiny Zdeb (gm. Majdan Królewski) z książki "Smaki powiatu kolbuszowskiego"
Pączki
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 litra mleka
- 4 – 5 jajek
- pół kostki masła
- 1 łyżka cukru
- 3 – 4 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kieliszek spirytusu
- szczypta soli
- słoiczek marmolady różanej
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy letnie mleko i połowę przesianej mąki. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, na parze ubijamy jajka razem z cukrem pudrem i dodajemy do rozczynu, dodajemy również resztę przesianej mąki, szczyptę soli i wszystko dobrze wyrabiamy. Następnie dodajemy roztopione letnie masło i spirytus. Jeżeli trzeba dodajemy jeszcze mąki. Następnie dobrze wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pączki, postawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, a następnie smażymy na rozgrzanym smalcu, na wolnym ogniu. Usmażone pączki wyjmujemy, osuszamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia w cmolaskiej tradycji".
Pączki Yum Yums
Składniki:
- 220 g wody
- 1 jajko
- 25 g drożdży
- 2 łyżki wódki
- 450 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- szczypta soli
- 90 g zamrożonego masła
- olej rzepakowy do smażenia
- Lukier: 200 g cukru pudru, 30 g soku z cytryny, 20 g wody
Wykonanie:
W misce wymieszać wodę, jajko, wódkę oraz drożdże. Gdy składniki są wymieszane, dodajemy cukier, sól i mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy zamrożone kawałki masła tak, aby ciasto je przykryło. Ciasto zostawiamy w misce na 20 min. i przykrywamy ściereczką.
Następnie ciasto (z widocznymi kawałkami masła) wyciągamy na blat, oprószamy mąką i wałkujemy kwadrat i składami w kopertę, rozwałkowujemy i powtórzymy czynność 4 razy. Następnie ciasto w kształcie koperty przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto będzie schłodzone, rozwałkowujemy na paski i formujemy w kształt zawijańca. Pieczemy na oleju od 3 do 4 min.
Lukier: Do miski dajemy cukier puder, sok z cytryny i wodę i przez 3 minuty miksujemy. Gotowe pączki polewamy lukrem.
Przepis od uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczo-Ekonomicznych w Weryni.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.