Tradycja tłustego czwartku jest żywa i kolorowa. To czas, gdy wszyscy zbierają się wokół kuchennych stołów, aby wspólnie przygotować i delektować się tymi słodkimi przysmakami. To także okazja do podtrzymywania lokalnych tradycji i przekazywania przepisów z pokolenia na pokolenie.
W dniu tradycyjnego polskiego łasuchowania uczniowie z Weryni proponują wyjątkowe, "dziurawe pączki" wykonane przez uczennice z klasy kucharza w ZSAE w Weryni. Uczennice bardzo starannie dobrały dekorację donutów tak, aby zachęcić wszystkich do ich wykonania i bezkarnego łasuchowania.
Donut polsko-amerykańskie pączki
Składniki na 35 – 40 sztuk:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
- 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- czekolada mleczna
- słodka posypka (opcjonalnie)
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut). Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe polać rozpuszczona w łaźni wodnej czekoladą można udekorować, żeby były podwójnie pyszne.
Pączki z ziemniakami
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 45 g drożdży
- 4 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki spirytusu
- marmolada lub dżem
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść. Dodać masło i wymieszać. Do ciepłego mleka dodać drożdże
i łyżkę cukru. Wymieszać i na chwilę odstawić. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać ziemniaki, drożdże, mąkę i spirytus. Wyrobić gładkie ciasto, takie jak na pączki tradycyjne. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować na grubość palca. Wycinać szklanką. Na każdy placek położyć marmoladę lub dżem i zlepić. Układać na ściereczce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Wyjmować na ręcznik kuchenny, a po schłodzeniu posypać cukrem pudrem lub z cukru pudru i odrobiny wody utrzeć lukier i polukrować.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.