reklama

Tłusty czwartek 2025. Pączki z ziemniakami! Wyjątkowe przepisy od uczniów z Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Tłusty czwartek 2025. Pączki z ziemniakami! Wyjątkowe przepisy od uczniów z Weryni - Zdjęcie główne

Tłusty czwartek 2025. Wyjątkowe przepisy od uczniów z Weryni | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LIFESTYLETłusty czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych i smakowitych świąt w polskim kalendarzu.
reklama

Tradycja tłustego czwartku jest żywa i kolorowa. To czas, gdy wszyscy zbierają się wokół kuchennych stołów, aby wspólnie przygotować i delektować się tymi słodkimi przysmakami. To także okazja do podtrzymywania lokalnych tradycji i przekazywania przepisów z pokolenia na pokolenie.

W dniu tradycyjnego polskiego łasuchowania uczniowie z Weryni proponują wyjątkowe, "dziurawe pączki" wykonane przez  uczennice z klasy kucharza w  ZSAE w Weryni. Uczennice bardzo starannie dobrały dekorację donutów tak, aby zachęcić wszystkich do ich wykonania i bezkarnego łasuchowania.

reklama

Donut polsko-amerykańskie pączki

Składniki na 35 – 40 sztuk:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g) lub 28 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego
  • 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii
Ponadto:

  • olej do smażenia
  • czekolada mleczna
  • słodka posypka (opcjonalnie)
Wykonanie

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 – 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut). Po wyrośnięciu smażyć doughnuts w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, z każdej strony, do złotego koloru. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ doughnuts szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe polać rozpuszczona w łaźni wodnej czekoladą można udekorować, żeby były podwójnie pyszne.

reklama

Pączki z ziemniakami

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 45 g drożdży
  • 4 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada lub dżem
  • cukier puder do posypania
  • olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść. Dodać masło i wymieszać. Do ciepłego mleka dodać drożdże
i łyżkę cukru. Wymieszać i na chwilę odstawić. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać ziemniaki, drożdże, mąkę i spirytus. Wyrobić gładkie ciasto, takie jak na pączki tradycyjne. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować na grubość palca. Wycinać szklanką. Na każdy placek położyć marmoladę lub dżem i zlepić. Układać na ściereczce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Wyjmować na ręcznik kuchenny, a po schłodzeniu posypać cukrem pudrem lub z cukru pudru i odrobiny wody utrzeć lukier i polukrować.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo