- Domowa jagodzianka to najlepsza ze wszystkich drożdżówek - zapewniają wychowankowie placówki z Weryni i przedstawiają przepis na jej wykonanie. Pachnące bułeczki, wypełnione jagodami, najlepiej tymi leśnymi, z pewnością znikną ze stołu w mgnieniu oka.
Przepis na 21 jagodzianek
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 4 jajka,
- 6 żółtek,
- 10 dag drożdży,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 kostki masła rozpuszczonego,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 1 mały jogurt naturalny,
- 40 dag jagód.
Wykonanie:
Z mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Jaja ubijamy na puch jak na biszkopt. Z wszystkich składników zagnieść ciasto --ma podwoić objętość. Nadziewamy jagodami lekko oprószonymi cukrem i mąką ziemniaczaną. Jak podrosną wtedy pieczemy w temp. 170 stopni (termoobieg) na złoto.
Można dodatkowo zrobić kruszonkę i dodać jak się będą zaczynać rumienić. Więcej przepisów uczniów z Weryni można znaleźć w facebookowym przepiśniku.
Sezon na leśne jagody trwa w najlepsze. Można je kupić m.in. w Kolbuszowej. Zbieracze stoją na parkingach, chodnikach i pod sklepami. Ile kosztują te leśne owoce? O tym więcej w materiale: Jagody leśne do kupienia w Kolbuszowej. Sprawdzamy, gdzie jest najtaniej [ZDJĘCIA - CENY]
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.