KGW w Bukowcu polecało: żurek
Zakwas: litr wody, 5-6 łyżek mąki pszennej, ząbek czosnku, skórka z chleba.
Wykonanie: Do glinianego naczynia wlać litr wody, dodać mąkę, ząbek czosnku, kawałek skórki chleba i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Gotowy zakwas wlać na trzy litry gotującej się wody. Zabielić śmietaną i zagotować. Kolejny zakwas robimy w nieumytym glinianym naczyniu. Wówczas na jego wykonanie wystarczy nam jeden dzień. Mąkę pszenną możemy zastąpić żytnią lub razową.
KGW w Domatkowie polecało: kapustę z grochem zaciąganą ziemniakiem
Składniki: 2 kg kapusty kiszonej (z marchewką), pół kg grochu kolorowego (ciemnego), 30 dag ziemniaków ugotowanych, pół kg słoninki wysmażonej, kilka suszonych grzybów.
Wykonanie: Kapustę odcisnąć, wypłukać i lekko obgotować, następnie dodać ugotowany miękki groch. Kolejno dodać utłuczone ziemniaki oraz ugotowane i pokrojone w kostkę grzyby. Wszystko razem ugotować, maścić słoninką i doprawić do smaku solą i pieprzem.
KGW w Hucie Przedborskiej „Borówczanki” polecało: żur staropolski
Składniki: 40 dag ziemniaków, 4 litry wody, 30 dag swojskiej kiełbasy, 15 dag boczku, 6 jajek, zakwas do barszczu białego, ziele angielskie, liść laurowy.
Wykonanie: do wody wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy. Gdy ziemniaki zaczynają być miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Po zagotowaniu zalewamy zakwasem. Nie zabielamy! Na koniec dodajemy ugotowane jajka.
KGW w Kłapówce polecało: placek drożdżowy z kaszą jaglaną „Jaglok”
Ciasto: 1/2 kg mąki, 2-3 jaja, niepełna szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 10 dag masła, 5 dag drożdży, szczypta soli. Mąkę przesiać do miski, trochę zostawić i połączyć z mlekiem, drożdżami i 3 łyżkami cukru, bo z tego robimy rozczyn, który należy zostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Gdy już wyrośnie, dodajemy go do mąki razem z jajkami, resztą cukru i solą. Dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Przygotować formę do pieczenia, przełożyć ciasto, a na wierzch położyć nadzienie z kaszy jaglanej i sera.
Nadzienie: 6 szklanek mleka, 1 pełna szklanka cukru, 5 jajek, 60 dag kaszy jaglanej, 30 dag sera białego, 1/2 kostki masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo budyń waniliowy. Kaszę zalać wodą i odstawić na kilka godzin (można zostawić na noc). Następnie zlać wodę, a kaszę ugotować na mleku, co chwila, mieszając i sprawdzając, czy jest miękka. Później dodać masło i cukier dokładnie mieszając i zostawić, aby wystygła. Ser zemleć i dodać do letniej kaszy, wymieszać, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną (lub budyń). Znów wymieszać, aby składniki się dokładnie połączyły. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Placek najlepiej piec w piecu chlebowym przez ok. 1,5 godziny.
KGW w Kolbuszowej Dolnej polecało: kacapoły ziemniaczane
Składniki: 3 kg ziemniaków, 3 jajka, 2 cebule, sól, słonina do polania.
Wykonanie: Połowę ziemniaków ugotować i zemleć. Resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce, lekko wycisnąć. Odciśnięty sok zostawić, aby się ustał. Zlać z wierzchu płyn, a pozostałą skrobię dodać do wyciśniętych ziemniaków. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, dodać jajka, osolić i zagnieść ciasto. Formować gałki wielkości orzecha. Gotować 5-8 minut. Po wyjęciu przelać gorącą wodą i polać słoniną z cebulą.
KGW w Kolbuszowej Górnej polecało: kapustę ziemniaczaną
Składniki: 2 kg obranych ziemniaków, 30 dag fasoli kolorowej (krasej), 15 dag słoniny.
Zakwas: do wyboru: ocet, serwatka, zakwas z barszczu, maślanka lub sok z kiszonych ogórków.
Wykonanie: Namoczyć i ugotować fasolkę w lekko osolonej wodzie. Obrane i opłukane ziemniaki posiekać tzw. „esem” - siekaczem lub pokroić w drobną kostkę. Po usiekaniu nie płukać, tylko lekko odcisnąć i zalać zimną wodą – ok. 2 cm powyżej siekanych ziemniaków. Gotować parę minut, aż ziemniaki lekko zmiękną. Następnie siekaninę dobrze zakwasić, posolić do smaku, dodać fasolkę (1/3 ugotowanej fasolki rozgnieść), pozostałą część dodać w całości. Usmażyć pokrojoną słoninę (można podsmażyć cebulę) i oddać do siekaniny. Doprawić do smaku.
KGW w Kupnie polecało: pierogi z kapustą i serem
Składniki: 1/2 kg mąki, 1 jajko.
Wykonanie: z mąki i jajka zarobić ciasto dolewając letniej wody, żeby nie było zbyt twarde. Rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki.
Składniki na farsz: 1 główka kapusty, 1/2 kg sera białego, sól, pieprz, cebula, 2 łyżki masła do omasty. Wykonanie: Kapustę pokroić i ugotować. Ostudzoną dobrze wycisnąć i posiekać drobno nożem. Ser przemleć przez maszynkę, dodać do kapusty wraz z przesmażoną na maśle posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na krążki z ciasta, sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Ugotowane polać roztopionym masłem.
KGW w Nowej Wsi polecało: kacapoły jasne
2,5 kg ziemniaków z tego: 1 kg obrać i ugotować, zmielić lub dobrze utłuc, a 1,5 kg zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć przez gęstą gazę. Płyn z odciśniętych ziemniaków odstawić do zebrania się krycu (krochmalu).
Ziemniaki ugotowane i starte wymieszać razem, dodać zebrany kryc, dosolić do smaku, zrobić małe kulki i wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu kacapołów gotować ok. 15 minut. Odcedzić, polać usmażoną słoniną, można po wierzchu posypać pokruszonym białym serem.
KGW w Przedborzu polecało: kluski „Bomby”
Ciasto: 2,5 kg ziemniaków, jajko, sól. Ziemniaki obrać, 4 -5 ugotować a resztę zetrze na tarce. Otrzymaną masę mocno wycisnąć (np. przez firankę złożoną podwójnie). Wyciśnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i dodać ziemniaki (ugotowane i przemielone przez maszynkę). Następnie dodać jajko, łyżkę soli i wymieszać.
Ser: do 75 dag sera białego dołożyć 2 jajka oraz sól i pieprz do smaku. Ziemniaczane ciasto rozklepujemy na ręce tak, żeby nałożyć dużą łyżą ser – uformować okrągłą kluskę. Wrzucamy na gotującą się wodę. Wybieramy, gdy wypłyną na wierzch i odstawiamy, aby obciekły. Następnie opiekamy na patelni, podlewając lekko olejem. Podajemy ze skwarkami z boczku.
KGW w Świerczowie polecało: kapustę Krzotcano
Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 20 dag grochu czerwonego,1 kg ziemniaków, 20 dag słoniny, 3 cebule oraz sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Kapustę wypłukać i odgotować. Odcedzić wodę. Kapustę wstawiać z czystą wodą i dodać omastę. Groch namoczyć dzień wcześniej i gotować do miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc. Pod koniec gotowania dodać utłuczone ziemniaki i miękki groch. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
KGW w Weryni polecało: pamułę weryńską
Składniki: 5 dag suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki), 25 dag świeżych owoców, 2 łyżki miodu, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki mąki pszennej.
Wykonanie: owoce suszone umyć i namoczyć. Ugotować razem ze świeżymi i przetrzeć. Podbić mąką ze śmietaną. Zagotować. Osłodzić miodem do smaku. Podawać do picia z chlebem lub z gotowanymi ziemniakami.
KGW w Widełce polecało: kaszę z suszonymi owocami
Składniki: 1/2 kg kaszy (może być pęcak), 1 kg suszonych owoców (śliwki, jabłka i gruszki), cukier do smaku, cynamon, ok. 1 litr mleka lub wody.
Wykonanie: Kasze ugotować na sypko. Owoce wypłukać, rozgotować w małej ilości wody, zmiksować i osłodzić do smaku. Zmiksowanymi owocami polać kaszę.
KGW w Zarębkach polecało: roladę ziemniaczaną
Składniki: 2 kg ugotowanych ziemniaków, wafel (1 opakowanie), 1/2 kostki masła, olej do smażenia, przyprawa do ziemniaków (wg uznania).
Wykonanie: ziemniaki ugotować, utłuc, dodać masło i przyprawy. Gorącymi ziemniakami przekładać wafle. Zwijać w roladę. Kroić w plastry. Panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu. Można podawać z sosem lub gulaszem.
Sos grzybowy: na tłuszczu dusimy dowolne grzyby (pieczarki, borowiki) z pokrojoną w kostkę cebulą. Podbijamy lekko mąką i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.