- Wykorzystując naturalne barwniki betalainowe, karotenowe i czekoladowe uzyskaliśmy oryginalne ciasta, które po nadziewaniu pokroiliśmy w fantazyjne ślimaki
- mówi Monika Serafin, wykładająca przedmioty zawodowe żywieniowe.
Technik żywienia gotuje potrawy nie tylko smaczne, ale też zdrowe, żeby obniżyć ich kaloryczność i jednocześnie wzbogacić je w cenne witaminy i minerały do ciasta dodano mąkę owsianą i orkiszową.
- Mamy nadzieję, że pomysł na jesienne naleśniki przypadnie wam do gustu
- zachęcają do skorzystania z przepisu uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
Kolorowe szaszłyki z naleśników
Składniki:
- 2 jajka
- 400 g mleka
- łyżeczka soku z cytryny
- 250 g mąki tortowej
- 150 g mąki orkiszowej lub owsianej
- olej, sól, szczypta imbiru i kurkumy
- kolor żółty: sól, kurkuma, starta dynia/świeża lub mrożona
- kolor brązowy: 1 -2 łyżeczki kakao lub karobu, cynamon
- kolor różowy: starty buraczek
- 3-4 banany
- krem nutella
- 200 g twarogu + śmietanka + cukier waniliowy
- dżem truskawkowy
- wykałaczki długie
Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę i podziel je na cztery części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej kurkumę z cynamonem, do trzeciej buraczek. Wszystkie odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Z przygotowanych mas usmaż cienkie kolorowe naleśniki.
Banany obierz, rozgnieć za pomocą widelca i wyłóż na czerwone placki. Kakaowe naleśniki posmaruj serkiem waniliowym, żółte kremem czekoladowym, a jasne dżemem truskawkowym.
Wszystkie naleśniki zwiń w rulony, po czym pokrój w grube plastry. Naprzemiennie nabij je na patyczki do szaszłyków, by się nie rozpadły.