Reklama

Zdrowo i smacznie. Pyszny przepis od uczniów technikum w Weryni

Opublikowano: pon, 5 paź 2020 11:10
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Na pożegnanie lata uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych sporządzali naleśnikowe wariacje tradycyjnych ciast. Nawiązując do barw jesieni, postanowili smażyć kolorowe naleśniki.

- Wykorzystując naturalne barwniki betalainowe, karotenowe i czekoladowe uzyskaliśmy oryginalne ciasta, które po nadziewaniu pokroiliśmy w fantazyjne ślimaki

- mówi Monika Serafin, wykładająca przedmioty zawodowe żywieniowe.


Technik żywienia gotuje potrawy nie tylko smaczne, ale też zdrowe, żeby obniżyć ich kaloryczność i jednocześnie wzbogacić je w cenne witaminy i minerały do ciasta dodano mąkę owsianą i orkiszową.

- Mamy nadzieję, że pomysł na jesienne naleśniki przypadnie wam do gustu

- zachęcają do skorzystania z przepisu uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.

 

Kolorowe szaszłyki z naleśników

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400 g mleka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g mąki orkiszowej lub owsianej
  • olej, sól, szczypta imbiru i  kurkumy
  • kolor żółty: sól, kurkuma, starta dynia/świeża lub mrożona
  • kolor brązowy: 1 -2 łyżeczki kakao lub karobu, cynamon
  • kolor różowy: starty buraczek
  • 3-4 banany
  • krem nutella
  • 200 g twarogu + śmietanka + cukier waniliowy
  • dżem truskawkowy
  • wykałaczki długie

 

Wykonanie:

 Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę i podziel je na cztery części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej kurkumę z cynamonem, do trzeciej buraczek. Wszystkie odstaw na 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Z przygotowanych mas usmaż cienkie kolorowe naleśniki.

Banany obierz, rozgnieć za pomocą widelca i wyłóż na czerwone placki. Kakaowe naleśniki posmaruj serkiem waniliowym, żółte kremem czekoladowym, a jasne dżemem truskawkowym.

Wszystkie naleśniki zwiń w rulony, po czym pokrój w grube plastry. Naprzemiennie nabij je na patyczki do szaszłyków, by się nie rozpadły.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.