reklama

Przepisy na dania z kapusty i nie tylko. Idealne dla wszystkich smakoszy kapuścianych specjałów

Opublikowano:
Autor:

Przepisy na dania z kapusty i nie tylko. Idealne dla wszystkich smakoszy kapuścianych specjałów - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIPanie z Kół Gospodyń Wiejskich zechciały podzielić się z nami przepisami na dania z kapusty i nie tylko.

Na prośbę naszych Czytelników zamieszczamy przepisy na dania z kapusty i nie tylko.

Kapuśniaczki - poleca KGW z Hadykówki

Składniki:

50 dag mąki pszennej

15 dag margaryny

5/6 dag drożdży

2 jaja

2 żółtka

pół szklanki kwaśnej śmietany

2 łyżki mleka

cukier i sól do smaku

Nadzienie:

1 mała kapusta biała

2 średnie cebule

30 dag pieczarek

sól, pieprz, tłuszcz

Wykonanie ciasta:

W naczyniu rozkruszyć drożdże z cukrem i odrobiną mąki, i mleka. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Kapustę pokroić, ugotować, przestudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić. Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami i doprawić solą i pieprzem.

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz i zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od strony ciasta. Dobrze skleić, ułożyć połączeniem do spodu. Nożem (nie ostrzem) zrobić dekoracyjną kratkę i ciąć na małe kawałki. Układać na blaszce. Zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 - 30 minut w temp. 180 stopni.

Nalewka z aronii - poleca KGW Dzikowiec

Składniki:

2 kg aronii

400 sztuk liści z wiśni

1,5 l wody

1 kg cukru

50 g kwasku cytrynowego

1 l spirytusu 96%

Wykonanie:

Umyte owoce aronii i liście wiśni zalać wodą. Wszystko gotować na małym ogniu przez 40 - 50 minut. Gdy aronia puści sok, ściągnąć naczynie i ostudzić sok. Przecedzić go do dużego garnka. Dodać cukier i kwasek. Wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Odstawić, aby wystygło. Następnie ważne jest, aby do garnka najpierw wlać spirytus, a potem dodać sok i wymieszać (nigdy odwrotnie). Nalewkę rozlać do butelek. Odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 miesiące.


Więcej przepisów w aktualnym numerze Korso.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE