Na prośbę naszych Czytelników zamieszczamy przepisy na dania z kapusty i nie tylko.
Kapuśniaczki - poleca KGW z Hadykówki
Składniki:
50 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
5/6 dag drożdży
2 jaja
2 żółtka
pół szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
cukier i sól do smaku
Nadzienie:
1 mała kapusta biała
2 średnie cebule
30 dag pieczarek
sól, pieprz, tłuszcz
Wykonanie ciasta:
W naczyniu rozkruszyć drożdże z cukrem i odrobiną mąki, i mleka. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Kapustę pokroić, ugotować, przestudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić. Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami i doprawić solą i pieprzem.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz i zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od strony ciasta. Dobrze skleić, ułożyć połączeniem do spodu. Nożem (nie ostrzem) zrobić dekoracyjną kratkę i ciąć na małe kawałki. Układać na blaszce. Zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 - 30 minut w temp. 180 stopni.
Nalewka z aronii - poleca KGW Dzikowiec
Składniki:
2 kg aronii
400 sztuk liści z wiśni
1,5 l wody
1 kg cukru
50 g kwasku cytrynowego
1 l spirytusu 96%
Wykonanie:
Umyte owoce aronii i liście wiśni zalać wodą. Wszystko gotować na małym ogniu przez 40 - 50 minut. Gdy aronia puści sok, ściągnąć naczynie i ostudzić sok. Przecedzić go do dużego garnka. Dodać cukier i kwasek. Wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Odstawić, aby wystygło. Następnie ważne jest, aby do garnka najpierw wlać spirytus, a potem dodać sok i wymieszać (nigdy odwrotnie). Nalewkę rozlać do butelek. Odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 miesiące.
Więcej przepisów w aktualnym numerze Korso.