Tatar śledziowy
Składniki:
700 g śledzi marynowanych
700 g ogórków marynowanych
400 g buraczków konserwowych w postaci całej - kulki
3 cebule
pęczek szczypiorku i pietruszki
ewentualnie jabłko i sok z cytryny.
Sos:
sól, pieprz
4 łyżki śmietany
4 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki drobno posiekać i ułożyć na talerzach w kręgi. Wokół brzegów talerzy – ogórki. Następnie kolejno: buraczki, cebula, śledzie. W środku na śledziach wylać przygotowany sos i posypać pokrojonym szczypiorkiem i pietruszką. Tatar można podać w inny sposób - wszystkie składniki wymieszać i ułożyć na krążkach jabłka skropionego sokiem z cytryny.
Sos francuski: 2 łyżki musztardy francuskiej, olej, majonez i śmietanę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Schab marynowany
1 kg schabu (zamarynować 3 dni wcześniej)sól peklująca
marynata staropolska
1 główka czosnku
2 łyżki oleju
ziele angielskie
liść laurowy
kminek cały
Wykonanie:
Schab umyć. Trzy dni przed obróbką cieplną przygotować mieszankę peklującą tzn. w 1 litrze przegotowanej chłodnej wody rozpuścić sól peklującą i włożyć do niej mięso. Po upływie 3 dni wyjąć z solanki opłukać w zimnej wodzie poprzecinać delikatnie, natrzeć olejem, czosnkiem, kminkiem, marynatą, dodać liść, ziele angielskie i piec ok. 1 godziny w temperaturze 160 stopni C z funkcją nasycenia pary.
Lekka sałatka z granatem
Składniki:sałata lodowa, najlepiej mix sałat z rukolą
szklarniowy ogórek
1-2 czerwone cebule
rzodkiewki,
150 g pomidorków koktajlowych
1 granat
400 g filetów z kurczaka
przyprawa gyrosa
3 łyżki oleju
200 g jogurtu naturalnego
6 ząbków czosnku
4-5 łyżek majonezu, szczypta soli, cukru pieprzu
Wykonanie:
Mięso umyć, rozbić na płat, doprawić i podsmażyć w całości, ostudzić i pokroić w większą kostkę. Warzywa i granat umyć, ewentualnie obrać i rozdrobnić.
Ułożyć na półmisku mix sałat, kolorowe warzywa, posypać kurczakiem, dodać sos czosnkowy (formując tzw. kleksy) i posypać ziarenkami granatu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.