Reklama

Reklama

Młodzi kucharze proponują. Sprawdzone przepisy

Opublikowano: pt, 25 gru 2020 07:00
Autor: | Zdjęcie: ZSAE w Weryni

Młodzi kucharze proponują. Sprawdzone przepisy - Zdjęcie główne

foto ZSAE w Weryni

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni polecają coś tradycyjnego nie tylko na nadchodzące święta. Do skorzystania ze sprawdzonych przepisów zachęcają wychowankowie klasy III w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Tatar śledziowy 

 

Składniki:

700 g śledzi marynowanych

700 g ogórków marynowanych

400 g buraczków konserwowych w postaci całej - kulki

3 cebule

pęczek szczypiorku i pietruszki

ewentualnie jabłko i sok z cytryny.

Sos:

sól, pieprz 

4 łyżki śmietany

4 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki majonezu

3 łyżki oleju

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki drobno posiekać i ułożyć na talerzach w kręgi. Wokół brzegów talerzy – ogórki. Następnie kolejno: buraczki, cebula, śledzie. W środku na śledziach wylać przygotowany sos i posypać pokrojonym szczypiorkiem i pietruszką. Tatar można podać w inny sposób - wszystkie składniki wymieszać i ułożyć na krążkach jabłka skropionego sokiem z cytryny.

Sos francuski: 2 łyżki musztardy francuskiej, olej, majonez i śmietanę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

 

Schab marynowany

1 kg schabu (zamarynować 3 dni wcześniej)

sól peklująca

marynata staropolska

1 główka czosnku

2 łyżki oleju

ziele angielskie

liść laurowy

kminek cały

 

Wykonanie:

Schab umyć. Trzy dni przed obróbką cieplną przygotować mieszankę peklującą tzn. w 1 litrze przegotowanej chłodnej wody rozpuścić sól peklującą i włożyć do niej mięso. Po upływie 3 dni wyjąć z solanki opłukać w zimnej wodzie poprzecinać delikatnie, natrzeć olejem, czosnkiem, kminkiem, marynatą, dodać liść, ziele angielskie i piec ok. 1 godziny w temperaturze 160 stopni C z funkcją nasycenia pary.

 

Lekka sałatka z granatem 

Składniki:

sałata lodowa, najlepiej mix sałat z rukolą

szklarniowy ogórek

1-2 czerwone cebule

rzodkiewki,

150 g pomidorków koktajlowych

1 granat

400 g filetów z kurczaka

przyprawa gyrosa

3 łyżki oleju

200 g jogurtu naturalnego

6 ząbków czosnku

4-5 łyżek majonezu, szczypta soli, cukru pieprzu

 

Wykonanie:

Mięso umyć, rozbić na płat, doprawić i podsmażyć w całości, ostudzić i pokroić w większą kostkę. Warzywa i granat umyć, ewentualnie obrać i rozdrobnić.

Ułożyć na półmisku mix sałat, kolorowe warzywa, posypać kurczakiem, dodać sos czosnkowy (formując tzw. kleksy) i posypać ziarenkami granatu.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.