reklama

Lato zamknięte w słoikach, czyli nasze sprawdzone przepisy na przetwory

Opublikowano:
Autor:

Lato zamknięte w słoikach, czyli nasze sprawdzone przepisy na przetwory  - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCITrwa sezon na zamykanie letnich warzyw i owoców w słoikach. Mimo że ceny niektórych darów natury nie zachęcają do ich zakupu, być może znajdziecie wśród naszych propozycji przepisy, którym nie będziecie mogli się oprzeć.

Ogórki z curry

 

Składniki: 

3 kg średnich ogórków gruntowych

pół średniej cebuli – ok. 50 g

pół łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)

1 liść laurowy (do każdego słoika)

2 liście selera (do każdego słoika)

 

Składniki na zalewę:

1 litr wody

1 szklanka octu spirytusowego 10 %

1,5 szklanki cukru – ok. 320 g

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (tzw. do przetworów)

3 czubate łyżeczki przyprawy curry

 

 

Sałatka z przyprawą gyros 

 

Składniki: 

2 kg ogórków gruntowych

1,5 kg cukinii (najlepiej młodej)

80 dag cebuli

60 dag cukru

główka czosnku

2 szklanki octu 10 proc.

13 łyżek oleju (rzepakowego)

5 łyżek soli

przyprawa do gyrosa 

 

 

Wykonanie: 

Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plasterki, a cebulę w piórka lub w paski. Połączyć i dodać sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i przyprawę do gyrosa. Odstawić na 5 godz. Dodać cukier i ocet. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić na kolejne 12 godz. 

Przełożyć gorące do słoików i pasteryzować 20 - 25 min. Gorące słoiki wyłożyć do góry dnem, nakryć np. ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.

 

 

Cukinia z ananasem 

 

Składniki: 

2 kg cukinii

3 łyżeczki soli

4 cebule (pokrojone w kostkę)

0,5 szklanki octu 10 proc.

30 dag cukru

 

Wykonanie:

Cukinię obrać, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę i dodać resztę składników: cebulę w kostkę, ocet i cukier. Dusić do miękkości. 

 

Następnie dodać:

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1,5 łyżeczki curry

pół łyżeczki pieprzu czarnego

puszka ananasa pokrojonego w kostkę i sok

 

Zagotować całość i gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i schować pod kocyk.

 

 

 

Suszone pomidory w oliwie 

 

Składniki:

2,5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, malinowych)

litr oliwy z oliwek 

12 ząbków czosnku

sól  

tymianek 

 

Wykonanie:

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w grubsze plastry, a następnie ułożyć na ruszcie. Posolić i wstawić do nagrzanego do 50 - 60 st. C piekarnika. Suszyć ok. 4,5 godz. Co jakiś czas przekręcać. Ważne. Z pomidorów będzie kapał sok. Trzeba podstawić pod spód drugą blaszkę. 

Gotowe przełożyć do słoików. Dać po dwa ząbki czosnku i tymianek (super jakby był świeży). Zalać gorącą oliwą z oliwek, zakręcić i postawić słoik do góry denkiem. Przykryć kocykiem. Nie pasteryzować. 

 

 

Ogórki z miodem

 

Składniki:

ogórki młode - dowolna ilość

Zalewa:

1 litr wody

1,5 szklanki cukru

3 łyżki miodu (lipowy lub wielokwiatowy)

1 szklanka octu 10 proc. 

 

 

Przygotowanie:

Ogórki pokroić razem ze skórką w plasterki, włożyć do słoików i zalać wrzącą zalewą. Pasteryzować 3 minuty. Postawić słoik do góry denkiem. 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE