Ogórki z curry
Składniki:
3 kg średnich ogórków gruntowych
pół średniej cebuli – ok. 50 g
pół łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)
1 liść laurowy (do każdego słoika)
2 liście selera (do każdego słoika)
Składniki na zalewę:
1 litr wody
1 szklanka octu spirytusowego 10 %
1,5 szklanki cukru – ok. 320 g
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (tzw. do przetworów)
3 czubate łyżeczki przyprawy curry
Wykonanie: >> Zobacz cały przepis na ogóki z curry <<
Sałatka z przyprawą gyros
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1,5 kg cukinii (najlepiej młodej)
80 dag cebuli
60 dag cukru
główka czosnku
2 szklanki octu 10 proc.
13 łyżek oleju (rzepakowego)
5 łyżek soli
przyprawa do gyrosa
Wykonanie:
Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plasterki, a cebulę w piórka lub w paski. Połączyć i dodać sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i przyprawę do gyrosa. Odstawić na 5 godz. Dodać cukier i ocet. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić na kolejne 12 godz.
Przełożyć gorące do słoików i pasteryzować 20 - 25 min. Gorące słoiki wyłożyć do góry dnem, nakryć np. ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.
Cukinia z ananasem
Składniki:
2 kg cukinii
3 łyżeczki soli
4 cebule (pokrojone w kostkę)
0,5 szklanki octu 10 proc.
30 dag cukru
Wykonanie:
Cukinię obrać, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę i dodać resztę składników: cebulę w kostkę, ocet i cukier. Dusić do miękkości.
Następnie dodać:
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1,5 łyżeczki curry
pół łyżeczki pieprzu czarnego
puszka ananasa pokrojonego w kostkę i sok
Zagotować całość i gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i schować pod kocyk.
Suszone pomidory w oliwie
Składniki:
2,5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, malinowych)
litr oliwy z oliwek
12 ząbków czosnku
sól
tymianek
Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w grubsze plastry, a następnie ułożyć na ruszcie. Posolić i wstawić do nagrzanego do 50 - 60 st. C piekarnika. Suszyć ok. 4,5 godz. Co jakiś czas przekręcać. Ważne. Z pomidorów będzie kapał sok. Trzeba podstawić pod spód drugą blaszkę.
Gotowe przełożyć do słoików. Dać po dwa ząbki czosnku i tymianek (super jakby był świeży). Zalać gorącą oliwą z oliwek, zakręcić i postawić słoik do góry denkiem. Przykryć kocykiem. Nie pasteryzować.
Ogórki z miodem
Składniki:
ogórki młode - dowolna ilość
Zalewa:
1 litr wody
1,5 szklanki cukru
3 łyżki miodu (lipowy lub wielokwiatowy)
1 szklanka octu 10 proc.
Przygotowanie:
Ogórki pokroić razem ze skórką w plasterki, włożyć do słoików i zalać wrzącą zalewą. Pasteryzować 3 minuty. Postawić słoik do góry denkiem.