reklama

Basen w Kolbuszowej zamknięty. Trwa przerwa techniczna. Jak długo? [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Od poniedziałku (5 września) kryta pływalnia Fregata jest zamknięta. Powód: przerwa techniczna. Co dzieje się w budynku, kiedy klienci nie korzystają z basenów? Jak długo basen będzie nieczynny?
reklama

Ryszard Zieliński, kierownik pływalni, wyjaśnia, że pierwszą czynnością, od której rozpoczynana jest przerwa, jest spuszczenie wody  z niecek basenowych do kanalizacji miejskiej. Wcześniej o takim zamiarze informowany jest Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Kolbuszowej, aby przygotował się on do przyjęcia większej ilości chloru. Cała operacja trwa ok. 10 godzin. 

Następnie, przy pomocy myjki ciśnieniowej i środków czyszcząco-dezynfekujących, czyszczone są plaże i niecki basenowe. 

- Ponadto czyszczone są brodziki, szatnie, korytarze, klatki schodowe, balkony, pomieszczenia sportowo-rekreacyjne i magazynowe, hol, zjeżdżalnia, sauna oraz wszelkiego rodzaju przeszklenia

- wylicza kierownik Zieliński. 

Podczas tegorocznej przerwy w budynku pływalni zaplanowano także place malarskie m.in. w holu oraz remonty i czyszczenie urządzeń pompowych, filtrujących i wentylacyjnych na podbaseniu. 

- Po zakończeniu prac na hali basenowej niecki zostaną ponownie napełnione wodą z dolewką środków uzdatniających wodę. Sam proces napełniania niecek trwa ok. 10 godzin. Natomiast podgrzewanie jej do zalecanych temperatur około trzech dni

- mówi Ryszard Zieliński. 

Po tym czasie próbki wody są pobierane przez wyspecjalizowane laboratorium badawcze i sprawdzane pod względem takich parametrów jak np. zawartość chloru. Dopiero po otrzymaniu pozytywnych wyników i przekazaniu ich do kolbuszowskiego sanepidu, pływalnia może być dopuszczona do użytku. 

- Nadmienię tylko, że tego typu badania stanu wody są wykonywane przez cały rok dwa razy w miesiącu - dodaje szef Fregaty. 

Z pływalni znów będzie można korzystać od 19 września (poniedziałek). 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama