Ale jak przygotować je tak, aby zawsze wychodziły idealne? Wystarczy sięgnąć po sprawdzone przepisy, które od lat cieszą się uznaniem smakoszy.
Faworki – lekkie, chrupiące i delikatne
Faworki, zwane również chrustem, to klasyka, której nie może zabraknąć na karnawałowym stole. Ich sekret tkwi w delikatnym cieście, które po usmażeniu nabiera złocistego koloru i chrupkości. Kluczowy moment to dokładne wybijanie ciasta wałkiem – to dzięki temu zabiegowi faworki nabierają lekkości. Cienkie, niemal przezroczyste paski ciasta, zwinięte w charakterystyczny kształt, są smażone na głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem, który nadaje im słodkiego wykończenia. To idealna przekąska do kawy czy herbaty, a dzięki sprawdzonym przepisom ich przygotowanie to prawdziwa przyjemność.
Pączki – puszyste i pełne smaku
Jeśli faworki to chrupiąca klasyka, to pączki są symbolem puszystości i słodkiego nadzienia. Idealny pączek to ten, który jest lekki, równomiernie wyrośnięty i ma charakterystyczny jasny pierścień wokół. Nadzienie? Tutaj możliwości są nieograniczone – od tradycyjnej konfitury różanej, przez budyń i kremy czekoladowe, aż po nowoczesne wersje z solonym karmelem czy marakują. Sekretem sukcesu jest odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego, dbałość o temperaturę smażenia i odrobina cierpliwości. Sprawdzone przepisy gwarantują, że każdy pączek wyjdzie idealny.Tradycja, która łączy pokolenia
Przygotowywanie faworków i pączków to nie tylko sztuka kulinarna, ale również sposób na wspólne spędzanie czasu. W wielu domach smażenie tych przysmaków to rodzinny rytuał, który przynosi radość zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowane słodkości, które możemy podać bliskim.
Poniżej publikujemy przepisy uczniów ze szkoły z Weryni oraz KGW z powiatu kolbuszowskiego.
Oponki uczniowskie
Składniki:
- 500 g sera białego
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody
- 250 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka octu
- olej do smażenia ok. ½ l
- 4 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczka cukru waniliowego do posypania
Ser zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier, przesianą mąkę, żółtka i pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować, wykrawać krążki z dziurką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Chrupiące faworki
Składniki:
- 300 g mąki
- 4 żółtka, 1 jajo
- szczypta soli
- ocet (1-2 łyżeczki)
- 5-6 łyżeczek gęstej śmietany
- olej do smażenia (ok. 1 litr)
- ½ szklanki cukru pudru
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Żółtka, jajo i śmietanę wymieszać, dodać do mąki, wymieszać. Nożem zarobić ciasto, wlewając ocet. Zlepić rękami i wyrobić gładkie, twarde ciasto, zbić tłuczkiem na stolnicy (10 min). Podzielić ciasto na części, rozwałkować i kroić i formować chrust. Smażyć na jasnozłoty kolor i posypać cukrem pudrem.
Pączki z różą
Składniki:
- 80 g drożdży
- 1 kg mąki
- 150 g cukru
- 2 szklanki mleka
- 8 żółtek, 100 g masła
- 1 cukier waniliowy
- kieliszek spirytusu lub octu
- marmolada różana lub wieloowocowa 500 g
- cukier puder
- ½ kg smalcu i ½ litra oleju do smażenia
Mąkę przesiać do miski i lekko ogrzać, ciągle mieszając. Stopić i przestudzić masło. Sporządzić rozczyn z drożdży, odrobiny cukru, niewielkiej ilości mąki i połowy mleka (powinien mieć gęstość śmietany).
Odłożyć do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli. Wyrobić.
Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące, dodać spirytus i stopione masło. Wyrabiać dalej aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką, odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia.
Stopić smalec i olej. Kiedy ciasto w misce wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, oprószyć mąką i rozwałkować na gruby placek. Szklanką wykrawać krążki, nadziewać je marmoladą, mocno sklejać, układać na oprószonej mąką stolnicy miejscem sklejenia do dołu.
Gdy zwiększą objętość i staną się kuliste, wkładać je na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Faworki
Składniki na 1 porcję:
- 200 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- 500 g smalcu (można dać 2 kostki smalcu i szklankę) oleju
- szczypta soli
Ciasto zagniatamy dość intensywnie, rozciągamy bohemy, by nabrało powietrza. Wałkujemy dość cienko i wycinamy na prostokąty, w środku robimy nacięcie i jedną faworki przekładamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aby leciutko się zarumieniły. Posypujemy cukrem pudrem.
Oponki starodawne
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kg twarogu (najlepiej wiejskiego)
- 7- 8 jajek
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki spirytusu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- 1 litr oleju do smażenia
Jajka roztrzepać trzepaczką. Do nich dodać rozkruszony (rozgnieciony ręką) twaróg, przesianą mąkę i resztę składników. Ciasto zarobić na stolnicy i je rozwałkować. Szklanką lub kubkiem wycinać koła, a z nich kieliszkiem wycinać małe kółeczka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Pączki
Składniki:
- 1 kg mąki
- 4 łyżki cukru kryształu
- 5 całych jajek
- 10 dag drożdży
- 2 szklanki mleka
- 0,5 margaryny (palmy)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki spirytusu
- 1,5 litra oleju lub 1,5 kg smalcu
W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, dodać do nich 1 łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, tak aby powstał zaczyn.
Margarynę rozpuścić, mleko podgrzać. Jajka roztrzepać w drugiej misce.
Kiedy zaczyn podrośnie, dodać do niego ciepłe mleko i pozostałe składniki. Z połączonych ze sobą składników ręką wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie ono odchodzić od palców. Ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki lub do chłodnego pomieszczenia.
Po godzinie wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Do środka włożyć konfiturę. Zlepić i odczekać aż troszkę podrosną. Smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju.
Oponki bez sera
Składniki:
- 1 kg + 1 szklanka mąki
- 4-5 jaj roztrzepanych widelcem
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 10 dag drożdży rozrobionych z odrobiną cukru
- 1,5 szklanki wcześniej ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
Zagnieść wszystkie składniki w misce. Ciasto trzymać przez trzy godziny w ciepłym pomieszczeniu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciąć z niego szklanką (kubkiem) kółka, a w nich mniejsze kółeczka kieliszkiem. Smażyć na złoty kolor. Usmażone posypać cukrem pudrem.
Smakowite minipączki
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 5 dag cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 50 ml alkoholu (np. rumu)
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder
- sok z cytryny
Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z lekko podgrzanym mlekiem i starannie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić, by wystygło. Mąkę przesiać do miski, wlać do niej rozczyn, dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol oraz szczyptę soli. Wyrobić na gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki i formować małe pączki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Pączki smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Wyłowić je i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Zrobić lukier z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny ilości wody. Polać nim ostudzone pączki.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.