reklama

Uczniowie z Weryni polecają słodkie przepisy na wielkanocny stół

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Uczniowie z Weryni polecają słodkie przepisy na wielkanocny stół  - Zdjęcie główne

Wiktoria Cholewa z drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, poleca przepis na świąteczną babkę. | foto ZSA-E w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, polecają słodkie przepisy na święta wielkanocne. Który przepis wykorzystasz na zbliżające się święta? Za tydzień opublikujemy przepisy na sałatki i przekąski.
reklama

Świąteczna babka marmurkowa

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • aromat pomarańczowy


Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku aż uzyskamy jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać ją porcjami do masy. Na końcu dodać aromat pomarańczowy. Więcej niż pół ciasta wlać do formy wcześniej posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wlać również do formy na jasną część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. 

Składniki na polewę:

  • 1 łyżka masła/margaryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru (kryształ)


Sposób wykonania:

Do miski wsypać suche składniki: cukier, kakao, mąkę i wymieszać. Mleko i masło/margarynę umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się.

Następnie zwiększyć ogień i stopniowo dodawać suche składniki. Zagotować energicznie, mieszając przez ok. 5 minut.

Wystygniętą babkę polać gorącą polewą i posypać startą skórką z cytryny.

Sernik z brzoskwiniami

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 jajka

Beza i brzoskwinie:

  • 1 puszka 800 g brzoskwiń w syropie
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru

Sposób wykonania:

Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać palcami, lub siekać na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść ciasto, łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby można dodać jeszcze jedno żółtko lub odrobinę zimnej wody do połączenia składników). Ciasto podzielić na 2 części, jedną schować do lodówki, a drugą do zamrażarki.

Twaróg sernikowy zmiksować na jednolitą masę z cukrem, aromatem oraz jajkami. Następnie dodać proszki budyniowe i ponownie dokładnie zmiksować. Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.

W czystej misce ubić na sztywną pianę pozostałe ze spodu białka. Następnie wciąż ubijając, dodawać w odstępach czasowych po łyżce cukier. Potem ubijać jeszcze 2 - 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować prostokątną formę o wymiarach minimum 25 cm x 30 cm. Posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć 1 część ciasta z lodówki, pokroić na plasterki i wylepić nimi spód formy.

Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć brzoskwinie. Wszystko przykryć ubitymi białkami. Na wierzch zetrzeć 2 część ciasta (z zamrażarki).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut + 10 minut z położonym na serniku arkuszem folii aluminiowej. Ostudzić, posypać przez sitko cukrem pudrem.

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 żółtek
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów
  • 50 g suszonych fig lub moreli
  • 100 g rodzynek
  • opcjonalnie 1 łyżka alkoholu

Sposób wykonania:

Masło, jajka i ser wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty biały krem. Cały czas cierpliwie ubijając dodawać po jednym żółtku.

Dodać zmielony twaróg i zmiksować na jednolitą masę. Dodać smażoną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały i posiekane figi lub morele oraz rodzynki (wcześniej można je zalać alkoholem i namoczyć, następnie w razie potrzeby odsączyć). Wszystko delikatnie wymieszać.

Ustawić duże sito (min. 20 cm średnicy) na misce. Sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Wyłożyć do niego masę serową, zawinąć wystające brzegi gazy na wierzch. Przykryć talerzykiem i obciążyć.

Wstawić do lodówki na całą noc. Wyłożyć paschę na paterę lub talerz, usunąć gazę i udekorować.

Wielkanocne brioszki szafranowe

Składniki na ciasto:

  • szczypta szafranu (około 20 nitek lub do smaku)
  • 100 ml letniego mleka
  • 370 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 7 g (1 saszetka) suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania ciasta

Potrzebna będzie forma na muffiny z 12 wgłębieniami

Sposób wykonania:

Szafran rozetrzeć w moździerzu i wymieszać z letnim mlekiem. Do misy przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól, jajka i mleko z szafranem. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać ręką przez 10 minut lub 5 minut za pomocą haka miksera. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub mieszadłem miksera (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Formę na muffiny z 12 wgłębieniami wysmarować masłem i wyłożyć kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto pozagniatać przez 1-2 minuty na stolnicy podsypanej mąką, podzielić na 12 równych części. Z każdej części oderwać kawałeczek ciasta i ulepić z niego małą kuleczkę, z reszty ulepić większą kulę. W większej kuli zrobić dziurkę, w którą włożyć mniejszą kulkę. Układać we wgłębieniach formy. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut. Gdy pod koniec pieczenia bułeczki będą już odpowiednio zrumienione, uchylić piekarnik i szybko położyć na wierzch kawałek folii aluminiowej. Piec do końca podanego czasu.

Wielkanocny leśny mech

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem cytrynowy:

  • 250 g serka mascarpone (zimnego)
  • 200 ml śmietanki 36% lub 30% z kartonika (zimnej)
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny lub 1 łyżka likieru cytrynowego lub 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietan-fix

Sposób wykonania ciasta szpinakowego:

Świeży szpinak włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 2 minuty aż zwiędnie, następnie zmiksować na gładki mus blenderem ręcznym. Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zmiksować jak powyżej.

Jajka ocieplić (w temp. pokojowej lub w ciepłej wodzie). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę . Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżeczce olej.

Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.

Oddzielnie przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnik. Piec przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Po ostudzeniu odciąć wierzch ciasta (kopułkę, ok. 1/3 ilości ciasta) i łyżeczką wyjąć zielone ciasto i pokruszyć. Dolne ciasto ułożyć na talerzu lub paterze. Można je opcjonalnie skropić likierem cytrynowym.

Sposób wykonania kremu cytrynowego:

Do misy miksera włożyć schłodzone mascarpone i śmietankę, dodać skórkę z cytryny (likier lub aromat) oraz cukier wanilinowy i cukier puder.

Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Pod koniec dodać śmietan - fix.

Przełożenie:

Na dolną, całkowicie ostudzoną część ciasta wyłożyć krem, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę kiwi lub inne owoce, posypać lub obłożyć pokruszonym zielonym ciastem. Udekorować np. jajeczkami.

Mazurek kajmakowy z orzechami i bakaliami

Składnik na spód:

  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki

Sposób wykonania:

Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia połączenia się składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Masa kajmakowa:

150 g miękkiego masła ubić na puszysty biały krem, następnie stopniowo dodawać gotową masę kajmakową z puszki cały czas ubijając. Gotowy krem rozsmarować na spodzie.

Po ostudzeniu posmarować masą kajmakową  i dekorować migdałami, orzechami i suszonymi owocami np. gruszka, śliwki, rodzynki (twarde owoce można namoczyć w alkoholu).

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama