Strucla jabłkowa
Składniki:
- ok. 0,5 kg mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 dag drożdży
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
- 1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu
- cukier (ilość zależna od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka)
- 3 łyżki kaszy manny
- woda
- cynamon
Wykonanie:
Zaczyn: Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do spienienia.
W międzyczasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Pozostały cukier (3 łyżki) i cukier waniliowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli).
Gdy zaczyn się spieni, oddajemy do niego jajka ubite z cukrami, mąkę, sól, olej, roztopione, przestudzone masło i wódkę. Ciasto wyrabiamy dłońmi - ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki (w razie konieczności można dosypać odrobinę mąki). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy cukier i cynamon. Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok - jabłka nie muszą całkowicie się rozgotować - my wolimy kawałeczki. Tak przygotowane jabłka odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy do nich kaszkę i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części - każdą część jeszcze raz delikatnie ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy farsz jabłkowy. Potem zawijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla. Tak przygotowaną struclę smarujemy roztrzepanym białkiem.
Strucle obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby - pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków. Strucle przekładamy na blachę (pamiętaj, by strona z zaklejonym brzegiem znalazła się pod spodem. Wymiary formy: 39 cm x 23 cm (można upiec w dwóch keksówkach)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. ok. 35 min.
Zobacz więcej przepisów kulinarnych, również tych zaproponowanych przez uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.