reklama

Strucla jabłkowa. Sprawdź przepis Natalii Maciąg z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Strucla jabłkowa. Sprawdź przepis Natalii Maciąg z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni - Zdjęcie główne

Natalia Maciąg proponuje sprawdzony przepis na słodką struclę. | foto ZSA-E w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Natalia Maciąg, uczennica I klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, proponuje Czytelnikom Korso Kolbuszowskie sprawdzony przepis na słodką struclę.
reklama

Strucla jabłkowa 


Składniki:

  • ok. 0,5 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
 

Farsz:

  • 1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu
  • cukier (ilość zależna od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • woda
  • cynamon
 

Zaczyn: Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do spienienia.

W międzyczasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Pozostały cukier (3 łyżki) i cukier waniliowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli).

Gdy zaczyn się spieni, oddajemy do niego jajka ubite z cukrami, mąkę, sól, olej, roztopione, przestudzone masło i wódkę. Ciasto wyrabiamy dłońmi - ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki (w razie konieczności można dosypać odrobinę mąki). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy cukier i cynamon. Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok - jabłka nie muszą całkowicie się rozgotować - my wolimy kawałeczki. Tak przygotowane jabłka odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy do nich kaszkę i dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części - każdą część jeszcze raz delikatnie ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy farsz jabłkowy. Potem zawijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla. Tak przygotowaną struclę smarujemy roztrzepanym białkiem.

Strucle obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby - pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków. Strucle przekładamy na blachę (pamiętaj, by strona z zaklejonym brzegiem znalazła się pod spodem. Wymiary formy: 39 cm x 23 cm (można upiec w dwóch keksówkach)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. ok. 35 min.

Zobacz więcej przepisów kulinarnych, również tych zaproponowanych przez uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama