Podczas warsztatów gastronomicznych uczniowie dowiedzieli się, co takiego kryje się pod nazwą technik żywienia i usług gastronomicznych - Cztery wyrazy, a tyle możliwości - mówi Monika Serafin, pedagog z ZSA-E w Weryni.
Uczennice klasy II, kształcące się właśnie w tym zawodzie, wyjaśniły, że praca w gastronomii to nie tylko praca w kuchni, a osoby posiadające uprawnienia do wykonywania tego zawodu mogą pracować jako kucharz (szef kuchni) w restauracjach, barach, kawiarniach. W grę wchodzą również zakłady gastronomiczne zamknięte typu jak stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach, pensjonatach, domach wczasowych, hotelach.
Absolwenci będą mogli ubiegać się o takie stanowiska jak kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych, pracownik firmy cateringowej, organizator usług cateringowych, doradca w zakresie prawidłowego żywienia. W przyszłości mogą pracować jako manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych, pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: morskiej, lotniczej, kolejowej, kelner w restauracjach, kawiarniach, restauracjach hotelowych.
- Podczas krótkich zajęć z obsługi konsumenta nasi goście świetnie poradzili sobie z przygotowaniem nakryć do różnych propozycji menu - mówi Monika Serafin. Układanie poprawnych jadłospisów z pomocą starszych koleżanek również nie sprawiało im trudności. - Mamy nadzieję, że wizyta w naszej szkole pomoże młodszym koleżankom i kolegom już wkrótce podjąć decyzję - podsumowuje nauczycielka.