Pierwsze spotkanie z tego cyklu odbędzie się już jutro (17 marca) o godz. 13.30. Będzie to pokaz tłoczenia oleju na ciepło. Moment, w którym odbędzie się ten pokaz ma szczególne znaczenie, ponieważ olej z nasion lnianych albo rzepaku tłoczono w okresie postnym – w Adwencie i Wielkim Poście. Tłuszcz roślinny był potrzebny do przyrządzania bezmięsnych potraw.
Muzeum zaprasza na dłuższy spacer, aż do sektora rzeszowskiego. Za mostem i za leśnym zagajnikiem wyłania się niebieskookienny niewielki budynek – olejarnia z Brzyskiej Woli.
Tam Wojciech Dragan (etnograf z Muzeum) częściowo opowie, a częściowo pokaże, jak wyglądał cały proces. Jak gniotło się siemię lniane w gniotowniku, jak się je potem urabiało z wodą, grzało na specjalnie tłoczonej blasze, i dalej, jak formowało się to ziarno w płótnie i w końcu prasowało tak mocno, by wycisnąć olej do ostatniej złotej kropli.
Na koniec każdy z uczestników przekona się, jak wyśmienicie smakuje kromka chleba posmarowana świeżym, ciepłym jeszcze olejem lnianym.
Wstęp do skansenu – 7 zł, bilet rodzinny – 22 zł, dzieci do lat 7 – bezpłatnie.
źródło: MKL Kolbuszowa