Wyróżniony projekt był realizowany w 2016 i 2017 r.
- Obejmował przeprowadzenie badań terenowych w środkowej części dawnej Puszczy Sandomierskiej, opracowanie i archiwizację zebranych materiałów, stworzenie strony internetowej (www.dziedzictwokulinarne.muzeumkolbuszowa.pl), na której udostępniona została część pozyskanych źródeł w formie cyfrowej oraz wydanie interdyscyplinarnej publikacji naukowej poświęconej dziedzictwu kulinarnemu dawnej Puszczy Sandomierskiej - wyjaśniają pracownicy kolbuszowskiego MKL.
Koordynatorkami projektu były: dr Izabela Wodzińska oraz Urszula Rzeszut - Baran.
Do przeprowadzenia badań i powstania publikacji przyczyniło się bardzo wiele osób – etnografów, etnologów, językoznawców, historyków, antropologów kultury, a także autorów artykułów, recenzentów, członków rady naukowej, redaktorów i pracowników muzeum.
O projekt graficzny książki pt. "Puszcza Sandomierska od kuchni. Między tradycją a współczesnością", będącej podsumowaniem badań, zadbała Izabella Kędzierska, która stworzyła szatę graficzną książki.
Projekt został zrealizowany dzięki dofinansowaniu przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.