Zarówno w sobotę wieczorem (21 marca), jak również w niedzielę (22 marca), lokal był otwarty. Na miejsce pojechali funkcjonariusze, którzy wylegitymowali właścicielkę i przebywających tam klientów.
- W związku z interwencjami i wykroczeniem w kolbuszowskiej jednostce zostaną przeprowadzone czynności wyjaśniające w celu skierowania wniosków o ukaranie właścicieli za niestosowanie się do przepisów Ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi - mówi Jolanta Skubisz-Tęcza, rzecznik KPP w Kolbuszowej.
Kolbuszowscy policjanci przypominają, że w związku z epidemią lokale gastronomiczne, w tym bary, puby i restauracje mogą świadczyć usługi sprzedaży posiłków jedynie na wynos. Za złamanie tego zakazu grozi kara grzywny w wysokości do 5 tys. zł.
- Większość restauratorów na terenie naszego powiatu stosuje się do tych zaleceń i oferuje sprzedaż posiłków z dowozem lub odbiorem osobistym - dodaje przedstawicielka kolbuszowskiej policji.