reklama
reklama

Polędwiczki, sałatki i makaron. Kulinarne przepisy od uczniów z Weryni

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Polędwiczki, sałatki i makaron. Kulinarne przepisy od uczniów z Weryni - Zdjęcie główne

Uczniowie ze szkoły w Weryni pogłębiają swoje kulinarne pasje. | foto ZSA-E w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIUczniowie z Weryni tym razem prezentują przepisy dla smakoszy dziczyzny i nie tylko. Sprawdź, jakie pyszności przygotowali.
reklama
reklama

Od lutego uczniowie kierunków gastronomicznych mają okazję uczestniczyć w innowacjach pedagogicznych dotyczących tradycyjnych potraw z dziczyzny i ptactwa dzikiego.

- Przez kilka ostatnich tygodni nasza młodzież uczyła się wykonywania potraw z ptactwa dzikiego, zwierzyny łownej drobnej i grubej. Ponadto uczniowie sporządzali sosy i dodatki skrobiowe oraz przygotowali aranżacje potraw z dziczyzny

- mówi Anna Tęcza, nauczyciel Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.

Uczniowie, wykorzystując mięso ptactwa i dziczyzny, przygotowali również potrawy chorwackie, francuskie, portugalskie i hiszpańskie, których nauczyli się w czasie mobilności, odbywających się w ramach projektu Food Redefined oraz PO WER Nasza szkoła Twoją szansą na sukces. Zadaniem uczestników mobilności było pokazanie, że dziczyzna jest elementem wspólnym w różnych kuchniach europejskich. Przygotowali wspólnie ze swoimi kolegami i koleżankami udziec jagnięcy z pieczonymi ziemniakami, migas z kapusty i ziemniaków, balotynę z perliczki z kaszą bulgur, udziec z jelenia po burgundzku z chipsami warzywnymi. Ćwiczyli także sporządzanie potraw kuchni hiszpańskiej, czyli grillowaną ośmiornicę z chlebkiem z batatów, pieczonego dorsza oraz risotto z kaszy jaglanej. Prawdziwa eksplozja smaków!

reklama

Polędwica z jelenia w zalewie

Składniki:

  • ok. 1,5 kg mięsa
  • 2 marchewki, pietruszka, seler
  • 2 kg cebuli
  • czerwona vegeta
  • 1 szklanka oleju, 1/2 szklanki oliwy
Wykonanie:

Warzywa gotować z mięsem 4 godziny, bez soli. Wyciągnąć z wody, ostudzić, osuszyć, pokroić na cienkie plastry (4 mm), a cebulę skroić w drobną kostkę. W salaterce układać warstwy: cebula, czerwona vegeta, mięso, dobrej jakości olej połączony z oliwą, znowu cebula, vegeta, mięso i olej. Schłodzić. Podawać z chlebkiem czosnkowym.

Wykwintna sałatka z polędwiczką z dzika

Składniki:

  • 1,5 kg polędwicy z dzika
  • sól peklująca Prymat, kminek, czosnek 3 ząbki
  • 1 opakowanie sera mozzarelli mini
  • opakowanie mixu sałat z rukolą
  • małe opakowanie pomidorków cocktailowych
  • żółta papryka
  • mały słoiczek miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • 8 ząbków czosnku
Wykonanie:

reklama

Zamarynowane mięso osączyć z zalewy, natrzeć kminkiem, czosnkiem, przyprawami, podsmażyć na ostrym ogniu w celu zarumienienia, piec około1 godziny w rękawie do pieczenia i studzić. W słoiku wymieszać oliwę, 3-4 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczkę miodu i pokrojone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Upieczoną polędwiczkę pokroić na kawałki 2 cm na 2 cm. Umyte pomidorki i kulki serowe pokroić na połówki. Na talerzu jednoporcjowo na spód wysypać sałatę, rozdrobnione pomidorki, słupki papryki, kuleczki serowe i kawałki polędwiczki. Całość  polać przygotowanym sosem.

Polędwiczki z dzika z cukiniowym linguine (lingwini)

Składniki:

  • 1,5 kg polędwicy z dzika
  • przyprawa do mięsa, kminek, czosnek 3 ząbki
  •  2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz
Polędwiczki osuszyć, natrzeć musztardą, solą i pieprzem, obsmażyć na gorącej suchej patelni, przełożyć do formy i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C. Lekko przestudzone pokroić w skośne plastry po 2 na osobę.

Lingwini cukiniowe

  • 3 cukinie
  • 2 duże pomidory
  • 1 por lub biała cebul
  • główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz, szczypior
Pora pokroić w półplasterki, czosnek posiekać, pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, cukinię wymyć, usunąć końcówki i pokroić w długie frytki. Tłuszcz rozgrzać, włożyć pora i czosnek, mieszając ogrzewać 1 minutę, dodać cukinię, a na końcu pomidory, ogrzewać do lekkiego zmięknięcia/delikatnie mieszać, aby nie zniszczyć struktury warzyw. Zdjąć z ognia, przyprawić i posypać pokrojonym szczypiorem. Na lingwini układać plastry mięsa. 

Gabriela Cisło z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni poleca sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem.

Składniki:

  • 200 g makaronu tagiatelle
  • 250 g liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml śmietanki 30 %
Przyprawy: 

  • 1/4 łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej
Wykonanie:

Nagrzej średniej wielkości patelnię. Wyłóż dwie łyżki masła. Cebulę obierz, odetnij oba końce i drobno posiekaj. Podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez pięć minut. Trzy ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę i dodaj na patelnię do cebuli. Po dwóch minutach dodaj też cały szpinak.

Szpinak może się z początku ledwo mieścić na patelni, ale po chwili zacznie mięknąć i zmniejszy objętość. Mieszaj ostrożnie całość przez chwilę, a następnie zmniejsz moc palnika do niższej niż średnia i przykryj patelnię przykrywką na niecałe 10 minut.

Po tym czasie dodaj 1/4 łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej oraz trzy łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny. Do szpinaku wlej też około 150 ml śmietanki kremówki 30 %. Całość mieszaj kilka minut i odstaw. Szpinak jest już gotowy.

Ugotuj makaron, wyporcjuj wraz z sosem.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama