Od lutego uczniowie kierunków gastronomicznych mają okazję uczestniczyć w innowacjach pedagogicznych dotyczących tradycyjnych potraw z dziczyzny i ptactwa dzikiego.
- Przez kilka ostatnich tygodni nasza młodzież uczyła się wykonywania potraw z ptactwa dzikiego, zwierzyny łownej drobnej i grubej. Ponadto uczniowie sporządzali sosy i dodatki skrobiowe oraz przygotowali aranżacje potraw z dziczyzny
- mówi Anna Tęcza, nauczyciel Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
Uczniowie, wykorzystując mięso ptactwa i dziczyzny, przygotowali również potrawy chorwackie, francuskie, portugalskie i hiszpańskie, których nauczyli się w czasie mobilności, odbywających się w ramach projektu Food Redefined oraz PO WER Nasza szkoła Twoją szansą na sukces. Zadaniem uczestników mobilności było pokazanie, że dziczyzna jest elementem wspólnym w różnych kuchniach europejskich. Przygotowali wspólnie ze swoimi kolegami i koleżankami udziec jagnięcy z pieczonymi ziemniakami, migas z kapusty i ziemniaków, balotynę z perliczki z kaszą bulgur, udziec z jelenia po burgundzku z chipsami warzywnymi. Ćwiczyli także sporządzanie potraw kuchni hiszpańskiej, czyli grillowaną ośmiornicę z chlebkiem z batatów, pieczonego dorsza oraz risotto z kaszy jaglanej. Prawdziwa eksplozja smaków!
Polędwica z jelenia w zalewie
Składniki:
- ok. 1,5 kg mięsa
- 2 marchewki, pietruszka, seler
- 2 kg cebuli
- czerwona vegeta
- 1 szklanka oleju, 1/2 szklanki oliwy
Warzywa gotować z mięsem 4 godziny, bez soli. Wyciągnąć z wody, ostudzić, osuszyć, pokroić na cienkie plastry (4 mm), a cebulę skroić w drobną kostkę. W salaterce układać warstwy: cebula, czerwona vegeta, mięso, dobrej jakości olej połączony z oliwą, znowu cebula, vegeta, mięso i olej. Schłodzić. Podawać z chlebkiem czosnkowym.
Wykwintna sałatka z polędwiczką z dzika
Składniki:
- 1,5 kg polędwicy z dzika
- sól peklująca Prymat, kminek, czosnek 3 ząbki
- 1 opakowanie sera mozzarelli mini
- opakowanie mixu sałat z rukolą
- małe opakowanie pomidorków cocktailowych
- żółta papryka
- mały słoiczek miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz
- 8 ząbków czosnku
Zamarynowane mięso osączyć z zalewy, natrzeć kminkiem, czosnkiem, przyprawami, podsmażyć na ostrym ogniu w celu zarumienienia, piec około1 godziny w rękawie do pieczenia i studzić. W słoiku wymieszać oliwę, 3-4 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczkę miodu i pokrojone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Upieczoną polędwiczkę pokroić na kawałki 2 cm na 2 cm. Umyte pomidorki i kulki serowe pokroić na połówki. Na talerzu jednoporcjowo na spód wysypać sałatę, rozdrobnione pomidorki, słupki papryki, kuleczki serowe i kawałki polędwiczki. Całość polać przygotowanym sosem.
Polędwiczki z dzika z cukiniowym linguine (lingwini)
Składniki:
- 1,5 kg polędwicy z dzika
- przyprawa do mięsa, kminek, czosnek 3 ząbki
- 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz
Lingwini cukiniowe
- 3 cukinie
- 2 duże pomidory
- 1 por lub biała cebul
- główka czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz, szczypior
Gabriela Cisło z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni poleca sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem.
Składniki:
- 200 g makaronu tagiatelle
- 250 g liści szpinaku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1/4 łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej
Nagrzej średniej wielkości patelnię. Wyłóż dwie łyżki masła. Cebulę obierz, odetnij oba końce i drobno posiekaj. Podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez pięć minut. Trzy ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę i dodaj na patelnię do cebuli. Po dwóch minutach dodaj też cały szpinak.
Szpinak może się z początku ledwo mieścić na patelni, ale po chwili zacznie mięknąć i zmniejszy objętość. Mieszaj ostrożnie całość przez chwilę, a następnie zmniejsz moc palnika do niższej niż średnia i przykryj patelnię przykrywką na niecałe 10 minut.
Po tym czasie dodaj 1/4 łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej oraz trzy łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny. Do szpinaku wlej też około 150 ml śmietanki kremówki 30 %. Całość mieszaj kilka minut i odstaw. Szpinak jest już gotowy.
Ugotuj makaron, wyporcjuj wraz z sosem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.