Dla pani Janiny, jak mówiła w rozmowie z Korso w 2016 roku, było to ogromne przeżycie, ale i wielki zaszczyt. W skansenowskiej kuchni Babcia Jasia wyczarowała razem z pracownikami skansenu pięć rodzajów gołąbków. Częstowali nimi Magdę Gessler oraz rzeszowskich restauratorów, którzy uczestniczyli w "Kuchennych rewolucjach".
- Gołąbki są naszą tradycją od lat. Co roku są przygotowywane przez gospodynie na Wszystkich Świętych
- mówiła wówczas Janina Olszowy i pokazała technikę przygotowywania gołąbków przez gospodynie lasowiackie.
Spotkanie w skansenie z Magdą Gessler
Całości przysłuchiwała się Magda Gessler, która także spróbowała przygotowane przez panią Janinę potrawy.
- Po raz pierwszy w Polsce widzę, kogoś, kto tak od A do Z wie, o czym mówi i się przy tym nie nudzę. Moje gratulacje
- powiedziała znana restauratorka i uściskała Janinę Olszowy.
- Spotkanie było bardzo sympatyczne. Pani Gessler była zadowolona z wszystkiego. Wręcz byłam zszokowana jej pochwałami
- przyznała pani Janina w rozmowie z Korso kilka lat temu.
Katarzyna Dypa wspomina Babcię Jasię
- Janina Olszowy (od czasu pierwszych warsztatów kulinarnych w skansenie w 2012 r. została naszą niezastąpioną muzealną Babcią Janiną) była cudowną gawędziarką, doskonałą kucharką oraz niezwykle życzliwą i pogodną osobą
- mówi Katarzyna Dypa, dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Przedstawicielka muzeum zaznacza, że kulinarna pasja i ogromna wiedza na temat kuchni naszego regionu zjednały jej rzesze wiernych fanów.
- Warsztaty kulinarne, które prowadziła, cieszyły się niesłabnącą popularnością. Sama Magda Gessler była pełna uznania dla jej wiedzy i doświadczenia. To była cudowna przygoda wspólnie gotować z Babcią Janiną! Jestem wdzięczna za dar spotkania jej w swoim życiu
- dodaje szefowa MKL w Kolbuszowej.
Janina Olszowy zmarła we wtorek (19 grudnia). Uroczystości pogrzebowe odbędą się w sobotę (23 grudnia).
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.