Zapiekany chleb ze szczypiorkiem
Składniki:
- bochenek pokrojonego chleba
- kostka masła
- 35 dag sera żółtego, np. liliput
- dwa pęczki szczypiorku
- sól i pieprz
- czosnek granulowany (opcjonalnie)
Ser żółty ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dodajemy kostkę masła i pokrojony szczypiorek. Wszystko razem wyrabiamy na masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi, dosypujemy płaską łyżeczkę czosnku.
Smarujemy z jednej strony każdą kromkę chleba i składamy w cały bochenek. Zawijamy dokładnie folią aluminiową i pieczemy na grillu z obu stron tak, aby ser się rozpuścił, a chlebek lekko przyrumienił. Gdy mamy za mało miejsca na grillu, chleb możemy przygotować w piekarniku.
Ziemniaczki z grilla
Składniki:
- kilka średniej wielkości ziemniaków (najlepiej młode)
- oliwa z oliwek lub olej
- przyprawa do ziemniaków
- sól - wedle uznania
Każdego ziemniaka dokładnie myjemy i nacinamy nożem w paski tak, aby nie rozciąć go do końca. Po jednym ziemniaku kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Z przyprawy i oliwy/oleju przygotowujemy miksturę, którą polewamy każdego ziemniaka.
Zawijamy dokładnie, aby nic nie wypłynęło i pieczemy na grillu. Uwaga! Jeżeli nie chcemy zbyt długo stać przy grillu i czekać na gotowe ziemniaczki, można je wcześniej, przed pokrojeniem, podgotować (ok. 10 minut).
Miks warzyw z serem feta
Składniki:
- czerwona cebula
- cukinia
- czerwona papryka
- pieczarki
- brokuł
- przyprawa do grilla
- ser feta
- oliwa z oliwek
Cebulę i pieczarki kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, cukinię w grubsze plastry, a brokuła dzielimy na małe różyczki. Warzywa łączymy i układamy po kilka łyżek na folii aluminiowej. Posypujemy je przyprawą, polewamy odrobiną oliwy i dodajemy kilka kostek sera feta. Folię zawijamy w ten sposób, aby powstały piramidki. Pieczemy i gotowe warzywa podajemy np. z sosem czosnkowym.
Więcej przepisów w aktualnym Korso