Reklama

Reklama

[KULINARIA] Sprawdzone przepisy na majówkowego, i nie tylko, grilla

Opublikowano: śr, 2 maj 2018 11:30
Autor:

[KULINARIA] Sprawdzone przepisy na majówkowego, i nie tylko, grilla - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Grillowanie to narodowy sport Polaków - żartują niektórzy. A jeżeli już grillować, to co, jeśli zwykłe kiełbaski już się znudziły. Ewentualnie co dodać do naszych grillowanych dań, aby lepiej smakowały? Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Reklama

Zapiekany chleb ze szczypiorkiem

Składniki:

  • bochenek pokrojonego chleba
  • kostka masła
  • 35 dag sera żółtego, np. liliput
  • dwa pęczki szczypiorku
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ser żółty ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dodajemy kostkę masła i pokrojony szczypiorek. Wszystko razem wyrabiamy na masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi, dosypujemy płaską łyżeczkę czosnku.

Smarujemy z jednej strony każdą kromkę chleba i składamy w cały bochenek. Zawijamy dokładnie folią aluminiową i pieczemy na grillu z obu stron tak, aby ser się rozpuścił, a chlebek lekko przyrumienił. Gdy mamy za mało miejsca na grillu, chleb możemy przygotować w piekarniku.


Ziemniaczki z grilla

Składniki:

  • kilka średniej wielkości ziemniaków (najlepiej młode)
  • oliwa z oliwek lub olej
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól - wedle uznania

Wykonanie:

Każdego ziemniaka dokładnie myjemy i nacinamy nożem w paski tak, aby nie rozciąć go do końca. Po jednym ziemniaku kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Z przyprawy i oliwy/oleju przygotowujemy miksturę, którą polewamy każdego ziemniaka.

Zawijamy dokładnie, aby nic nie wypłynęło i  pieczemy na grillu. Uwaga! Jeżeli nie chcemy zbyt długo stać przy grillu i czekać na gotowe ziemniaczki, można je wcześniej, przed pokrojeniem, podgotować (ok. 10 minut).


Miks warzyw z serem feta

Składniki:

  • czerwona cebula
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • pieczarki
  • brokuł
  • przyprawa do grilla
  • ser feta
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Cebulę i pieczarki kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, cukinię w grubsze plastry, a brokuła dzielimy na małe różyczki. Warzywa łączymy i układamy po kilka łyżek na folii aluminiowej. Posypujemy je przyprawą, polewamy odrobiną oliwy i dodajemy kilka kostek sera feta. Folię zawijamy w ten sposób, aby powstały piramidki. Pieczemy i gotowe warzywa podajemy np. z sosem czosnkowym.

Więcej przepisów w aktualnym Korso

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.