Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu kolbuszowskiego podzieliły się z Państwem niezawodnymi przepisami na świąteczne sałatki.
KGW "Świerczowianki" ze Świerczowa
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Składniki:
2 filety z kurczaka, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek pietruszki, 1 słoik cebulki marynowanej, jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Wykonanie:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, udusić. Pietruszkę i ananasy drobno pokroić w kostkę. Kukurydzę i cebulkę odcedzić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać jogurt, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki i udekorować.
KGW "Lesianki" z Ostrów Baranowskich
Sałatka z szynką
Składniki:
sałata lodowa, 10 dag szynki lub polędwicy sopockiej, pół puszki groszku zielonego, 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 orzechy włoskie, 1 łyżeczka bazylii, sos tabasco.
Wykonanie:
Liście sałatki porwać na kawałki, dodać szynkę pokrojoną w kostkę i groszek zielony odsączony z zalewy. Bazylię wymieszać z oliwką, polać sałatkę. Sok z pomarańczy wymieszać z sosem tabasco, polać sałatkę, doprawić solą, pieprzem, a na wierzch posypać orzechami.
KGW Nowa Wieś
Sałatka śledziowa
Składniki:
4 duże ziemniaki, 250 g śledzi, 2 jajka na twardo, 1 duża cebula, sól do smaku, 1 duże kwaskowate jabłko, 100 g kiszonych ogórków, 200 ml majonezu, 100 ml chudego jogurtu, szczypta białego pieprzu, sok z połówki cytryny, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, łyżka musztardy.
Wykonanie:
Umyte, nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (przez około 20-25 minut). Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę (jeśli kupiliśmy śledzie w zalewie, to sprawdźmy smak, bo tych na ogół nie trzeba moczyć). Śledzie pokroić w kostkę. Cebulę, ugotowane jajko i jabłko pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w plasterki. Ziemniaki odcedzić, wystudzić, obrać, a następnie pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotować sos – majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki oraz musztardę do smaku. Zamiast musztardy można dodać chrzan. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać soku z cytryny, a jeśli zbyt kwaśny, to szczyptę cukru. Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Jeśli wyjdzie nam za dużo sosu, to można wykorzystać go jako dodatek do innych przekąsek.
KGW Majdan Królewski
Sałatka sylwestrowa
Składniki:
podwójny filet z kurczaka, 0,5 kg winogrona czerwonego, 1 słoik selera marynowanego, 1 puszka kukurydzy, majonez, sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Filet z kurczaka ugotować w 1 litrze wody z jedną łyżewką vegety. Po wystudzeniu pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
KGW Mazury
Z mięsem i mozarellą
Składniki:
Sos czosnkowo-ziołowy:
3 ząbki czosnku, 4 łyżki jogurtu greckiego, 4 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki musztardy czosnkowej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonego koperku, sól morska, pieprz czosnkowy.
Mięso:
40 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 jajko, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, pieprz, mielony kminek, oregano, 1-2 łyżki oleju.
Dodatkowo:
35 dag kapusty pekińskiej (ok. 1/3 średniej kapusty), 30 dag pomidorów (2 średnie), 10 dag pora (biała część), ok. 12 dag sera mozzarella (1 kulka), suszona bazylia, zielony listek bazylii lub pietruszki.
Wykonanie:
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miseczki przełożyć jogurt grecki, śmietanę i musztardę. Dodać czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, koperek oraz sól morską i pieprz czosnkowy do smaku. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na około 60 minut. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, ostrą i słodką paprykę w proszku, pieprz, mielony kminek i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na patelnie, na rozgrzany olej, i usmażyć. Od czasu od czasu mieszać łyżką, rozdzielając mięso i pilnując, aby się nie przypaliło. Następnie ostudzić. Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i pokroić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i lekko odcisnąć z soku. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Ser mozzarella pokroić w kostkę. W dużej przezroczystej misce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę kapusty pekińskiej, połowę pomidorów, połowę pora, połowę sosu, ostudzone mielone mięso, pozostałą kapustę pekińską, pozostałe pomidory, pozostały por, pozostały sos i na górę ser mozzarella. Wierzch udekorować bazylią. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 60 minut.
KGW Staniszewskie
Sałatka z kurczakiem na gorąco
Składniki:
1 duży filet z kurczaka, sos sojowy, 2 łyżki oleju, garść rożnych sałat, 2 czerwone cebule, papryka czerwona , papryka zielona, ogórek zielony, pomidor.
Wykonanie:
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki, dodać pokrojoną w paski paprykę, ogórki w plastrach i cząstki pomidora. Doprawić solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Podzielić na porcje i układać na talerzach. Filet umyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę posiekać i obsmażyć na oleju razem z kurczakiem, uważając, aby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodać dwie łyżki sosu sojowego. Gorącego kurczaka z cebulą ułożyć na porcjach sałaty.
KGW "Prymule" z Mechowca
Sałatka warstwowa
Pierwsza warstwa:
2-3 drobno pokrojone filety śledziowe
Druga warstwa:
2 cebule pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem
Trzecia warstwa:
2-3 gotowane ziemniaki, starte na tarce o dużych oczkach, polane paroma łyżkami majonezu
Czwarta warstwa:
2-3 buraki gotowane, starte na tarce o dużych oczkach i skropione sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym
Piąta warstwa:
2-3 jajka ugotowane na twardo, utarte na tarce z dużymi oczkami, doprawione solą, pieprzem i udekorowane natką pietruszki
Warstwy sałatki układamy w salaterce wysmarowanej wewnątrz majonezem.
KGW Dzikowiec
Sałatka selerowa z jajkami
Składniki:
1 słoik selera, 6 jajek na twardo, 1 słoik ogórków korniszonów, 40 dag szynki drobiowej, 10 dag żółtego sera, 1 puszka kukurydzy, 1 por, pęczek natki pietruszki, majonez, przyprawy do smaku.
Wykonanie:
Seler i kukurydzę odcisnąć, jajka, ogórki, szynkę pokroić w kostkę, żółty ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półkola, nasolić i odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku.