reklama
reklama

KGW Wilcza Wola poleca na święta. Śledzik, makowiec, babka i szarlotka [PRZEPISY]

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: KGW Wilcza Wola

KGW Wilcza Wola poleca na święta. Śledzik, makowiec, babka i szarlotka [PRZEPISY] - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich z Wilczej Woli dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami. | foto KGW Wilcza Wola

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIŚwięta to czas wyjątkowych smaków i rodzinnych spotkań przy stole. W tym roku panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Wilczanie" z Wilczej Woli postanowiły podzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami, które od pokoleń królują w ich domach.
reklama

Śledzik z sałatką selerowo-jabłkową 

Składniki:

  • 8 plastrów śledziowych 
  • sól i pieprz 
  • 1/2 szklanka mąki pszennej 
  • 100 ml olejku słonecznikowego 
 

Do sałatki:

  • 2 zielone jabłka, obrane
  • 1 korzeń selera, obrany
  • sok z 1 cytryny 
  • sok i skórka starta z 1/2 pomarańcza 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mały pęczek świeżego koperku, drobno posiekany 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz 
 

Wykonanie śledzi:

  • Płaty śledziowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiany solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu.
 

reklama

Wykonanie sałatki:

  • Obrane jabłka i seler kroimy w cienkie 2 mm w plastry. Szybko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie z ciemniały, następnie dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, miód, posiekany koperek i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 30 min, aby sałatka się przeżarła. Wkładamy sałatkę a na nią śledzie.

Makowiec na biszkopcie

Składniki:

  • 30 dkg maku (zmielić dwukrotnie)
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1 łyż. proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • zapach (np. waniliowy)
 

Biszkopt z czterech jaj:

  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak i pianę, wyłożyć na blachę i zalać biszkoptem. Upiec.
 

reklama

Masa orzechowa:

  • 20 dkg orzechów zalać 3/4 szklanki gorącego mleka. 20 dkg margaryny utrzeć z 15 dkg cukru pudru. Dodawać wystudzone orzechy. Placek odwrócić, aby biszkopt był na spodzie. Na mak wyłożyć masę i na to polewa.
 

Babka mateczna

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (roztopić, wlać do ciasta)
  • 1 łyż. proszku do pieczenia
 

Wykonanie:

  • Jajka ubić z cukrem, dodać wymieszaną mąkę z proszkiem, dodać bakalie albo 2 obrane jabłka. Wlać do formy. Piec około 40 minut.

Sernik z wiórkami

Składniki na ciasto:

reklama

  • 25 dkg mąki
  • 7 dkg cukru pudru
  • 1 łyż. proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 10 dkg margaryny
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
 

Składniki na ser:

  • 1 kg sera
  • 3 szkl. słodkiego mleka
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 2 całe jajka i 4 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
 

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto zagnieść. Ser, cukier, mleko wymiksować, dodawać kolejno: jajka, następnie budynie i na koniec olej. Po wymiksowaniu wylać ser na ciasto i piec około 1 godzinę. Gdy ser będzie rumiany, wyłożyć na niego pianę, ubitą z białek (pozostałych z 4 żółtek) z 4 łyż. cukru i piec jeszcze około 10 minut, aby piana się zarumieniła. Po upieczeniu na gorącą pianę sypiemy gorące przysmażone 10 dkg wiórków kokosowych z 2 łyżkami masła lub margaryny i 2 łyżkami cukru pudru. Wiórka przysmażamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
 

reklama

Piernik z jabłkami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyż. sody
  • 3 szkl. utartych jabłek
  • 2 przyprawy do piernika
 

Wykonanie:

  • Margarynę utrzeć, dodać cukier po trochu, później dodawać po 1 żółtku. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą oraz jabłka. Na koniec pianę. Piec około 50 minut.
 

Szarlotka królewska

Składniki i wykonanie:

  • Upiec biszkopt z 5 jaj. 1,5 kg jabłek usmażyć, dodać trochę cukru. Galaretkę, rozpuścić w małej ilości wody. Dodać łyżkę stołową żelatyny rozpuszczonej do gorących jabłek i wymieszać. Gdy ostygną, nałożyć na biszkopt.
 

Krem:

  • 1 szklankę cukru pudru utrzeć z 2 żółtkami, osobno rozetrzeć 1 kostkę masła, dołożyć żółtka z cukrem. Do tego dodać 8 żółtek, mleko w proszku i 6 łyżek przegotowanej zimnej wody, olejek arakowy. Krem nałożyć na jabłka i polać polewą.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama