Śledzik z sałatką selerowo-jabłkową
Składniki:
- 8 plastrów śledziowych
- sól i pieprz
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 100 ml olejku słonecznikowego
Do sałatki:
- 2 zielone jabłka, obrane
- 1 korzeń selera, obrany
- sok z 1 cytryny
- sok i skórka starta z 1/2 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 1 mały pęczek świeżego koperku, drobno posiekany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie śledzi:
- Płaty śledziowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiany solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu.
Wykonanie sałatki:
- Obrane jabłka i seler kroimy w cienkie 2 mm w plastry. Szybko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie z ciemniały, następnie dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, miód, posiekany koperek i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 30 min, aby sałatka się przeżarła. Wkładamy sałatkę a na nią śledzie.
Makowiec na biszkopcie
Składniki:
- 30 dkg maku (zmielić dwukrotnie)
- 30 dkg cukru pudru
- 1 łyż. proszku do pieczenia
- 6 jajek
- zapach (np. waniliowy)
Biszkopt z czterech jaj:
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak i pianę, wyłożyć na blachę i zalać biszkoptem. Upiec.
Masa orzechowa:
- 20 dkg orzechów zalać 3/4 szklanki gorącego mleka. 20 dkg margaryny utrzeć z 15 dkg cukru pudru. Dodawać wystudzone orzechy. Placek odwrócić, aby biszkopt był na spodzie. Na mak wyłożyć masę i na to polewa.
Babka mateczna
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny (roztopić, wlać do ciasta)
- 1 łyż. proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Jajka ubić z cukrem, dodać wymieszaną mąkę z proszkiem, dodać bakalie albo 2 obrane jabłka. Wlać do formy. Piec około 40 minut.
Sernik z wiórkami
Składniki na ciasto:
- 25 dkg mąki
- 7 dkg cukru pudru
- 1 łyż. proszku do pieczenia
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 10 dkg margaryny
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
Składniki na ser:
- 1 kg sera
- 3 szkl. słodkiego mleka
- 1 szkl. cukru kryształu
- 2 cukry waniliowe
- 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 2 całe jajka i 4 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść. Ser, cukier, mleko wymiksować, dodawać kolejno: jajka, następnie budynie i na koniec olej. Po wymiksowaniu wylać ser na ciasto i piec około 1 godzinę. Gdy ser będzie rumiany, wyłożyć na niego pianę, ubitą z białek (pozostałych z 4 żółtek) z 4 łyż. cukru i piec jeszcze około 10 minut, aby piana się zarumieniła. Po upieczeniu na gorącą pianę sypiemy gorące przysmażone 10 dkg wiórków kokosowych z 2 łyżkami masła lub margaryny i 2 łyżkami cukru pudru. Wiórka przysmażamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Piernik z jabłkami
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 margaryna
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyż. sody
- 3 szkl. utartych jabłek
- 2 przyprawy do piernika
Wykonanie:
- Margarynę utrzeć, dodać cukier po trochu, później dodawać po 1 żółtku. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą oraz jabłka. Na koniec pianę. Piec około 50 minut.
Szarlotka królewska
Składniki i wykonanie:
- Upiec biszkopt z 5 jaj. 1,5 kg jabłek usmażyć, dodać trochę cukru. Galaretkę, rozpuścić w małej ilości wody. Dodać łyżkę stołową żelatyny rozpuszczonej do gorących jabłek i wymieszać. Gdy ostygną, nałożyć na biszkopt.
Krem:
- 1 szklankę cukru pudru utrzeć z 2 żółtkami, osobno rozetrzeć 1 kostkę masła, dołożyć żółtka z cukrem. Do tego dodać 8 żółtek, mleko w proszku i 6 łyżek przegotowanej zimnej wody, olejek arakowy. Krem nałożyć na jabłka i polać polewą.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.