reklama
reklama

Kasiok gospodyń z Mazurów zachwycił jurorów festiwalu KGW "Polska od kuchni". Ze swoim ciastem jadą na finał do Warszawy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIKasiok zagwarantował paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Mazurach (gmina Raniżów) udział w finale festiwalu KGW "Polska od kuchni". Z lokalnym ciastem gospodynie pojadą 1 października na finał do Warszawy.
reklama

W niedzielę (7 sierpnia) w Stalowej Woli w szranki stanęło 19 Kół Gospodyń Wiejskich z całego Podkarpacia. Panie rywalizowały w konkurencji kulinarnej i artystycznej. Wybierano również Miss Wdzięku. Tematem przewodnim imprezy było wesele. 

Powiat kolbuszowski reprezentowały panie z KGW Mazury i KGW Wola Raniżowska. Ze Stalowej Woli, z pierwszym miejscem w konkursie kulinarnym, wróciły panie z Mazurów, które na półfinał konkursu pojechały z kasiokiem. 

reklama

- Kasiok to czyli ciasto drożdżowe z kaszą jaglaną - wyjaśnia Renata Śliż, przewodnicząca mazurskiego KGW. - To placek, który od dawien dawna jest przygotowywany w naszej miejscowości. Wciąż też jest bardzo popularny. Nie mogłyśmy więc wybrać nic innego - dodaje nasza rozmówczyni. 

Kasiok zagwarantował paniom udział w finale festiwalu. Ten odbędzie się 1 października na PGE narodowym. 


Przepis na kasiok pań z KGW w Mazurach

Ciasto:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży 
  • szklanka mleka (podgrzać)
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • szczypta soli

    Wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.

Kasza:

reklama

  • 1 kg kaszy jaglanej
  • 2-2,5 litra mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki masła
  • 15 dag cukru

    Zagotować wodę i wsypać kaszę. Jak tylko powtórnie się zagotuje wylać na sito, a następnie wsypać do gotującego się mleka. Dodać szczyptę soli i gotować do miękkości kaszy, ciągle mieszając. Na koniec dodać masło i cukier do smaku. Kasza ma być gęsta i słodka.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę. Na nią wyłożyć przestudzoną kaszę. Dobrze ugnieść i przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 st. C.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama