W niedzielę (7 sierpnia) w Stalowej Woli w szranki stanęło 19 Kół Gospodyń Wiejskich z całego Podkarpacia. Panie rywalizowały w konkurencji kulinarnej i artystycznej. Wybierano również Miss Wdzięku. Tematem przewodnim imprezy było wesele.
Powiat kolbuszowski reprezentowały panie z KGW Mazury i KGW Wola Raniżowska. Ze Stalowej Woli, z pierwszym miejscem w konkursie kulinarnym, wróciły panie z Mazurów, które na półfinał konkursu pojechały z kasiokiem.
- Kasiok to czyli ciasto drożdżowe z kaszą jaglaną - wyjaśnia Renata Śliż, przewodnicząca mazurskiego KGW. - To placek, który od dawien dawna jest przygotowywany w naszej miejscowości. Wciąż też jest bardzo popularny. Nie mogłyśmy więc wybrać nic innego - dodaje nasza rozmówczyni.
Kasiok zagwarantował paniom udział w finale festiwalu. Ten odbędzie się 1 października na PGE narodowym.
Przepis na kasiok pań z KGW w Mazurach
Ciasto:
- ok. 3 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- szklanka mleka (podgrzać)
- 5 łyżek cukru
- 3 jajka
- 10 dag masła
- szczypta soli
Wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Kasza:
- 1 kg kaszy jaglanej
- 2-2,5 litra mleka
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- 15 dag cukru
Zagotować wodę i wsypać kaszę. Jak tylko powtórnie się zagotuje wylać na sito, a następnie wsypać do gotującego się mleka. Dodać szczyptę soli i gotować do miękkości kaszy, ciągle mieszając. Na koniec dodać masło i cukier do smaku. Kasza ma być gęsta i słodka.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę. Na nią wyłożyć przestudzoną kaszę. Dobrze ugnieść i przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 st. C.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.