reklama

Karp do kupienia w Kolbuszowej. Jest znacznie drożej niż rok temu. Taniej w markecie czy u sprzedawcy? [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez karpia na stole. Sprawdziliśmy, ile w tym roku trzeba zapłacić za kilogram tej ryby w Kolbuszowej. Dobrych wiadomości brak. Tanio nie jest. Ceny w marketach dochodzą nawet do 70 zł/kilogram. Po ile ryba na prywatnym stoisku?
reklama

Szalejąca inflacja powoduje, że tegoroczne święta kosztują nas dużo więcej niż te przed rokiem. Więcej płacimy nie tylko za produkty spożywcze, ale również za prezenty, którymi będziemy obdarowywać bliskich. A ile płacimy za karpia, bez którego nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? 

Rok temu było taniej

W ubiegłym roku, krótko przed świętami, za karpia z polskich stawów musieliśmy zapłacić od 17 do 25 złotych za kilogram. Taniej było w dyskontach. Ceny zaczynały się tam od 13 złotych. Znacznie drożej trzeba było płacić za filety, średnio było 45 złotych za kilogram. Jak jest teraz?

Obecnie większość karpi z polskich stawów jest odławianych i przenoszonych do tzw. magazynów, czyli mniejszych, ale głębokich stawów z czystą wodą. Tam karp pozbywa się mułu i jeśli jest odpowiednio duży, staje się rybą handlową. Gdy jest za mały, czeka na wiosnę, by powrócić do stawu hodowlanego. Zdaniem rybaków idealna do zjedzenia ryba powinna mieć pomiędzy 1,2 a 2 kg. Ile musimy za nią zapłacić?

Nawet 400 kilogramów dziennie

Świeże karpie królewskie oferuje m.in. stoisko firmowe przy ul. Wolskiej w Kolbuszowej. Karp z miasta nad Nilem kosztuje tam 30 zł za kilogram. Ryba jest odławiana przy kliencie z basenu i ogłuszana, ale nie patroszona. Można również kupić żywą rybę, ale wówczas klient powinien posiadać ze sobą najlepiej wiaderko.

Sprzedawca powiedział w rozmowie z nami, że nie zauważył, aby w tym roku w kolejce po karpia ustawiało się mniej osób. Frekwencja kupujących z roku na rok jest podobna. Jak mówił, dziennie sprzedają około 400 kilogramów ryby.

Najdrożej w marketach

Jak natomiast wygląda sytuacja w marketach? Tam za gotowe filety lub płaty zapłacimy dużo więcej. Ceny sprawdziliśmy w Biedronce przy ul. Obrońców Pokoju i w Lidlu przy ul. Rzeszowskiej w Kolbuszowej. Sprawdzamy, gdzie jest taniej.

Za kilogram fileta z karpia z Biedronce zapłacimy 69,90 zł, natomiast za płat tej samej ryby 29,90 zł (przecena z 59,90 zł). W Lidlu natomiast dostępny jest tylko płat ze skórą za 24,90 zł za kilogram przy limicie 3 kg na paragon. Każdy kolejny kilogram sprzedawany jest w cenie 69,90 zł za kilogram.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama