Tegoroczny sezon jagodowy zaskoczył zarówno zbieraczy, jak i konsumentów swoim wczesnym początkiem. Ciepła wiosna oraz sprzyjające warunki atmosferyczne sprawiły, że jagody pojawiły się na straganach znacznie wcześniej niż zwykle. Gdzie są do kupienia w Kolbuszowej?
Ile za litr jagód w Kolbuszowej?
Przy sklepie Orzech oraz domu handlowym Sezam przy ul. 11 Listopada za litr jagód musimy zapłacić od 20 do 25 zł. Trzeba jednak się spieszyć, ponieważ do południa wszystkie zapasy są sprzedawane. Jak przyznają w rozmowie z nami lokalni handlarze, leśne owoce znikają w mgnieniu oka. - Rozchodzą się jak ciepłe bułeczki - słyszymy.W ubiegłym roku za litr jagód w Kolbuszowej musieliśmy zapłacić nieco mniej - od 14 do 18 złotych. Jak się dowiadujemy, na cenę ma wpływ dostępność owoców. Tych w lasach jest znacznie mniej z powodu przymrozków, które nawiedziły Polskę zaraz po fali upałów.
Jagód jest znacznie mniej
Najlepiej więc przyjechać z samego rana w poszukiwaniu jagód. - Zwykle jagody pojawiały się 24 czerwca, na Jana. W tym roku pierwsze jagody zbierałam końcem maja - mówiła nam jedna z kobiet, która miała w swojej ofercie leśne owoce.Jak słyszymy, litr owoców trzeba zbierać ponad godzinę, a warunki w lasach nie są łatwe. - Po przeliczeniu czasu pracy, nie są to wysokie stawki - podsumowała kobieta zapytana przez nas o cenę.
Jagody są bogate w liczne witaminy i minerały. Wśród pierwiastków mineralnych, warto wymienić selen, miedź, cynk i mangan. Jagody zawierają również witaminy C, A, B oraz PP. Są także doskonałym źródłem błonnika. Najczęściej używa się ich do przygotowywania słodkich wypieków, takich jak jagodzianki. Ponadto, jagody są popularnym nadzieniem do pierogów oraz dodatkiem do różnych ciast, w tym serników, tortów i placków ucieranych.
Przepis na jagodzianki od KGW
Składniki na około 16 bułeczek:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 100 g masła
- 300 g jagód
Do posmarowania bułek przed pieczeniem:
żółtko + 1 łyżka mleka
Przygotowanie drożdży:
Wyjmujemy drożdże, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Kruszymy je do miseczki, dodajemy połowę ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Masa jajeczna:
Ubijamy jajko wraz z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
Ciasto:
- Przesiewamy mąkę do dużej miski.
- Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka z cukrem oraz roztopione, ostudzone masło.
- Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny.
Formowanie bułeczek:
- Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez minutę.
- Formujemy kulę i dzielimy ją na równe części.
- Rozpłaszczamy kawałki ciasta w dłoniach, nakładamy jagody (według uznania, około 3 łyżeczki) i zlepiamy brzegi, formując kulki.
- Układamy bułeczki łączeniem do dołu na dużej blaszce, zachowując odstępy.
- Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół).
- Smarujemy jagodzianki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i pieczemy przez około 17 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wykończenie:
Gotowe bułeczki możemy udekorować lukrem lub kruszonką.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.