Podejmowane przez młodzież z ZSAE w Weryni i ich opiekunów działania mają na celu promowanie m.in. racjonalnego stylu życia, umiejętnego gotowania oraz starannego doboru składników odżywczych w jedzeniu. Wszystkie te zalety zostały docenione przez Fundację Szkoła na Widelcu z Warszawy, która zaprosiła młodzież z Weryni i ich opiekunów do siebie. Dzięki czemu wzięli oni udział w wyjątkowym wydarzeniu o zasięgu globalnym FOOD REVOLUTION DAY, organizowanym rokrocznie przez znanego szefa kuchni Jamie’go Olivera. - Był to dla nas niemal zaszczyt, niesamowite przeżycie oraz niezapomniane doświadczenie kulinarne – podkreślają uczniowie, kształcący się w zawodzie „technik żywienia i usług gastronomicznych”. To oni wraz z opiekunkami Anną Tęczą i Wiolettą Majewską, końcem maja, udali się aż do Warszawy, aby rozwijać swoje umiejętności. Warsztaty odbywały się w profesjonalnie wyposażonej pracowni kulinarnej Food Lab Studio w Warszawie. Cała ta akcja miała zachęcać do wspólnego gotowania oraz motywować społeczeństwo do szukania sposobów przeciwdziałania problemowi otyłości.
Zdrowo i ciekawie
Udział w dniu promocji prawdziwego, odżywczego, świeżego i pysznego jedzenia zaczął się od szkolenia pt. „Edukacja kulinarna ma moc”, które przeprowadziła dietetyk Katarzyna Pieczyńska.
- Informacje, które przekazała nam specjalistka były potwierdzeniem tego, iż prelekcje, warsztaty i pogadanki na temat zdrowego odżywiania, które organizujemy w różnych instytucjach, tj. stowarzyszeniach, przedszkolach, ochronkach, gimnazjach i szkołach podstawowych przeprowadzamy właściwie – mówi nauczycielka Anna Tęcza. - Nauczyliśmy się jeszcze więcej, uzyskaliśmy dużo ciekawych pomysłów, które będą inspiracją do prowadzenia kolejnych warsztatów kulinarnych w lokalnym środowisku - dodaje. Następnie uczestnicy zostali podzieleni na zespoły i przygotowywali różne potrawy. Pod okiem znanych mistrzów kuchni - Grzegorza Łapanowskiego, Davida Gaboriauda, Michała Molendy, Jana Paszkowskiego oraz rapera Vienio sporządzili pyszne, kolorowe, zdrowe dania, m.in. koktajle, chłodnik z botwinki i awokado, tarte z rabarbarem, puree ziemniaczane, kurczaka, sałatki oraz sajgonki.