Nowy projekt "Food Redefined" (Nowa definicja żywienia) został bardzo dobrze oceniony i uplasował się na 44. miejscu na 312 wniosków złożonych z całego kraju. Projekt uzyskał dofinansowanie w wysokości 122 972 euro.
- Twórcą i koordynatorem całego projektu jest nasza szkoła - podkreśla dyrektor Bogacz.
Projekt rozpocznie się 1 września 2020 r. i trwał będzie dwa lata. W tym czasie 24 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz sześciu nauczycieli wyjedzie na tygodniowe warsztaty do szkół partnerskich we Francji, Chorwacji oraz Portugalii. Wizyta partnerska w szkole w Weryni zaplanowana jest na czerwiec 2021 roku.
- Podczas wizyty w Chorwacji nasi uczniowie będą doszkalać swoje umiejętności związane z kuchnią śródziemnomorską oraz wykorzystaniem naturalnych składników do przygotowania potraw - nadmienia szef placówki.
Wizyta w Portugalii wzbogaci wiedzę o kuchnię Zero Waste (czyli jak wykorzystać cały produkt, nie marnując niczego) oraz przygotowywanie ekologicznych napoi i koktajli. Francuzi będą uczyć, jak przygotowywać potrawy w niskich temperaturach, aby nie traciły swych wartości oraz wykorzystania produktów organicznych. Każda wizyta będzie niesamowitym doświadczeniem edukacyjnym jak również turystycznym i społecznym.
- Całość projektu realizowana będzie w języku angielskim, a nasi uczniowie wraz z kolegami i koleżankami z Francji, Portugalii i Chorwacji będą tworzyć wideoblog z przepisami, z których finalnie powstanie książka. Już nie możemy się doczekać spotkania! - podsumował Zbigniew Bogacz, dyrektor ZSA-E w Weryni.