Grillowane pieczarki z mięsem mielonym
Składniki:
6 pieczarek do faszerowania
400 g mięsa mielonego
ok. 70 g fety (1/3 opakowania)
3-4 suszone pomidory
mieszanka ziołowa
pieprz
masło
natka pietruszki
Wykonanie:
Z pieczarek wyciąć ogonki i drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić drobno, fetę pokroić w niedużą kostkę. Mięso wymieszać z posiekanymi ogonkami, suszonymi pomidorami, fetą, ziołami i nałożyć do kapeluszy. Każdy kapelusz posypać natką pietruszki, pieprzem, a na wierzchu położyć plasterek masła. Po dwie pieczarki zawinąć w folię aluminiową i grillować na tacce na średnio rozgrzanym grillu. Smacznego.
Faszerowana papryka
Składniki:
2 papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka mięsa mielonego
pomidor
natka pietruszki
ser żółty
sól
pieprz
oregano
przyprawa do potraw
1 szklanka ugotowanego ryżu
Wykonanie:
Ryż przysmażamy na patelni z cebulą i czosnkiem na rumiano. Wkładamy do miski, dodajemy mielone mięso, posiekany w kostkę pomidor, natkę i trochę tartego sera. Doprawiamy. Przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej wydrążone i przekrojone na pół papryki. Zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na słabym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie odwijamy folię i sypiemy na wierzch jeszcze trochę sera, czekamy, aż się rozpuści i zdejmujemy papryczki z grilla. Smacznego.
Kaszanka z grilla
Składniki:
3 duże kaszanki
3 cebule
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
sól do smaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w cieniutkie talarki. Przełożyć do miski, posolić, dodać paprykę, olej i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać.
Z foli aluminiowej zrobić miseczki, na dnie każdej ułożyć porcję cebuli, kaszankę i znowu porcję cebuli.
Ułożyć na grillu i czekać aż wszystko ładnie będzie bulgotać, a kaszanka stanie się gorąca.
Grecka sałatka z serem feta
Składniki:
ser feta
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
ogórek zielony
czarne oliwki
świeża natka pietruszki
sól i pieprz
Sos winegret:
sok z cytryny
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
Wykonanie:
Zanim przystąpisz do krojenia warzyw, umyj wszystkie składniki. Po osuszeniu sałaty porwij ją na mniejsze kawałki, przekrój pomidorki na pół, pokrój ogórka i ser feta. Przełóż składniki do większej miski i dorzuć do nich czarne oliwki. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do sałatki.
Przygotuj lekki sos na bazie oliwy z oliwek, łyżki soku z cytryny (lub octu winnego) oraz przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Polej nim składniki i klasycznie dopraw sałatkę solą i pieprzem wedle uznania.
Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką
Składniki:
400 g filetu z kurczaka
400 g cukinii
1 czerwona papryka
1 młoda cebula
1 czerwona papryczka chili
4 łyżki oliwy extra vergine
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Przyprawy:
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
Wykonanie:
Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki. Polać oliwą i wymieszać.
Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty. Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny, a na sam koniec posmarować je miodem lub syropem klonowym.
Masło czosnkowe
Składniki:
masło w kostce (ok. 250 g)
natka pietruszki
szczypiorek
koperek
ząbek czosnku – to niezbędne minimum, aby był wyczuwalny aromat
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Czosnek rozdrabniamy. Można go posiekać, można przecisnąć przez wyciskarkę. Do miski wrzucamy zioła, przyprawy i rozdrobniony czosnek.
Masło roztapiamy w rondelku na bardzo, bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wlewamy do miski z przyprawami. Mieszamy. Przelewamy nasze masło czosnkowe do czystego naczynia i odstawiamy, aż nieco stężeje. W międzyczasie możemy je zamieszać, aby przyprawy i czosnek nie opadły na dno.
Masło czosnkowe smakuje wyśmienicie na grzankach przyrządzanych na grillu. Masło czosnkowe może też być użyte, by smarować nim grillowane warzywa.
Ziemniaki z masłem czosnkowym
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
6-8 ząbków czosnku
ok. 1/2 kostki masła
1 koperek
sól
folia aluminiowa
Wykonanie:
Ziemniaki (w mundurkach ) średniej wielkości podgotować w wodzie na półmiękko.
Rozgnieść czosnek (6-8 ząbków), wymieszać z połową kostki miękkiego masła, solą i posiekanym koperkiem. Ziemniaki przekroić na pół wzdłuż, położyć na kawałku folii aluminiowej. Na środek każdego ziemniaka nałożyć łyżkę masła z czosnkiem i zawinąć w folię.Ułożyć na ruszcie i grillować przez 15-20 minut. Można je także upiec w piekarniku.
Cukinia z grilla
Składniki:
kilka niedużych, młodych cukinii
mieszanka lubianych przypraw do grilla
1 łyżka soli
1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
2 łyżeczki pikantnej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
kilka łyżek oleju
Wykonanie:
Cukinie umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem. W misce wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć cukinie. Zostawić na 20-30 minut. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu przez pierwsze pięć minut, następnie odwrócić i grillować około 10 minut.