Reklama

Reklama

Długi weekend majowy to idealny czas na rozpoczęcie sezonu grillowego. Przedstawiamy kilka naszych pomysłów i przepisów

Opublikowano: czw, 2 maj 2019 16:30
Autor:

Długi weekend majowy to idealny czas na rozpoczęcie sezonu grillowego. Przedstawiamy kilka naszych pomysłów i przepisów - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Sprawdzą się one idealnie podczas rodzinnego grillowania.

Grillowane pieczarki z mięsem mielonym

Składniki:

6 pieczarek do faszerowania

400 g mięsa mielonego

ok. 70 g fety (1/3 opakowania)

3-4 suszone pomidory

mieszanka ziołowa

pieprz

masło

natka pietruszki

 

Wykonanie:

Z pieczarek wyciąć ogonki i drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić drobno, fetę pokroić w niedużą kostkę. Mięso wymieszać z posiekanymi ogonkami, suszonymi pomidorami, fetą, ziołami i nałożyć do kapeluszy. Każdy kapelusz posypać natką pietruszki, pieprzem, a na wierzchu położyć plasterek masła. Po dwie pieczarki zawinąć w folię aluminiową i grillować na tacce na średnio rozgrzanym grillu. Smacznego.

 

Faszerowana papryka

Składniki:

 

2 papryki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka mięsa mielonego

pomidor

natka pietruszki

ser żółty

sól

pieprz

oregano

przyprawa do potraw

1 szklanka ugotowanego ryżu

 

Wykonanie:

  Ryż przysmażamy na patelni z cebulą i czosnkiem na rumiano. Wkładamy do miski, dodajemy mielone mięso, posiekany w kostkę pomidor, natkę i trochę tartego sera. Doprawiamy. Przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej wydrążone i przekrojone na pół papryki. Zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na słabym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie odwijamy folię i sypiemy na wierzch jeszcze trochę sera, czekamy, aż się rozpuści i zdejmujemy papryczki z grilla. Smacznego.

 

Kaszanka z grilla

 

Składniki:

 

3 duże kaszanki

3 cebule

1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

sól do smaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

 

Wykonanie:

Cebule obrać i pokroić w cieniutkie talarki. Przełożyć do miski, posolić, dodać paprykę, olej i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać.

Z foli aluminiowej zrobić miseczki, na dnie każdej ułożyć porcję cebuli, kaszankę i znowu porcję cebuli.

Ułożyć na grillu i czekać aż wszystko ładnie będzie bulgotać, a kaszanka stanie się gorąca.

 

 

Grecka sałatka z serem feta

Składniki:

 

ser feta

sałata lodowa

pomidorki koktajlowe

ogórek zielony

czarne oliwki

świeża natka pietruszki

sól i pieprz

 

Sos winegret:

 

sok z cytryny

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

 

Wykonanie:

 

Zanim przystąpisz do krojenia warzyw, umyj wszystkie składniki. Po osuszeniu sałaty porwij ją na mniejsze kawałki, przekrój pomidorki na pół, pokrój ogórka i ser feta. Przełóż składniki do większej miski i dorzuć do nich czarne oliwki. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do sałatki.

Przygotuj lekki sos na bazie oliwy z oliwek, łyżki soku z cytryny (lub octu winnego) oraz przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Polej nim składniki i klasycznie dopraw sałatkę solą i pieprzem wedle uznania.

 

 

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką

 

Składniki:

 

400 g filetu z kurczaka

400 g cukinii

1 czerwona papryka

1 młoda cebula

1 czerwona papryczka chili

4 łyżki oliwy extra vergine

sok z 1 cytryny

1 łyżka miodu lub syropu klonowego

 

Przyprawy:

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

opcjonalnie: 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego

 

Wykonanie:

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki. Polać oliwą i wymieszać.

Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty. Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny, a na sam koniec posmarować je miodem lub syropem klonowym.

 

Masło czosnkowe

 

Składniki:

 

masło w kostce (ok. 250 g)

natka pietruszki

szczypiorek

koperek

ząbek czosnku – to niezbędne minimum, aby był wyczuwalny aromat

szczypta soli i pieprzu

 

Wykonanie:

Czosnek rozdrabniamy. Można go posiekać, można przecisnąć przez wyciskarkę. Do miski wrzucamy zioła, przyprawy i rozdrobniony czosnek.

Masło roztapiamy w rondelku na bardzo, bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wlewamy do miski z przyprawami. Mieszamy. Przelewamy nasze masło czosnkowe  do czystego naczynia i odstawiamy, aż nieco stężeje. W międzyczasie możemy je zamieszać, aby przyprawy i czosnek nie opadły na dno.

Masło czosnkowe smakuje wyśmienicie na grzankach przyrządzanych na grillu. Masło czosnkowe może też być użyte, by smarować nim grillowane warzywa.

 

Ziemniaki z masłem czosnkowym

 

Składniki:

 

1,5 kg ziemniaków

 6-8 ząbków czosnku

 ok. 1/2 kostki masła

 1 koperek

 sól

 folia aluminiowa

 

Wykonanie:

Ziemniaki (w mundurkach ) średniej wielkości podgotować w wodzie na półmiękko. 

Rozgnieść czosnek (6-8 ząbków), wymieszać z połową kostki miękkiego masła, solą i posiekanym koperkiem. Ziemniaki przekroić na pół wzdłuż, położyć na kawałku folii aluminiowej. Na środek każdego ziemniaka nałożyć łyżkę masła z czosnkiem i zawinąć w folię.Ułożyć na ruszcie i grillować przez 15-20 minut. Można je także upiec w piekarniku.

 

Cukinia z grilla

 

Składniki:

 

kilka niedużych, młodych cukinii

mieszanka lubianych przypraw do grilla

1 łyżka soli

1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)

 2 łyżeczki pikantnej papryki

 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 1 łyżeczka suszonego tymianku

 1 łyżeczka suszonego oregano

 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

 1 łyżeczka cukru trzcinowego

  kilka łyżek oleju

 

 Wykonanie:

 

Cukinie umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem. W misce wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć cukinie. Zostawić na 20-30 minut. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu przez pierwsze pięć minut, następnie odwrócić i grillować około 10 minut.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (1)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 2 lata temu | ocena +0 / -0

    Marian

    Widzę , że na całego w mediach propaganda z tymi grillmi wege... TFU ! Grill to kiełba, boczek - PODSTAWA ! i zimna wódeczka do tego(ewentualnie piwko jak ktoś prowadzi)