reklama

Dary natury, zebrane we własnym ogródku, są najsmaczniejsze. Co można z nich przygotować? Mamy kilka propozycji

Opublikowano:
Autor:

 Dary natury, zebrane we własnym ogródku, są najsmaczniejsze. Co można z nich przygotować? Mamy kilka propozycji - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCITrwa owocowo-warzywny sezon.

 

Bigos z cukinii 

Składniki:

2 laski kiełbasy np. podwawelskiej

2 duże cebule

2 - 3 ząbki czosnku

2 - 3 cukinie 

3 bardzo dojrzałe pomidory 

sól 

pieprz

papryka w proszku słodka i ostra

 

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Przerzucamy do garnka. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę (można dodać odrobinę oleju, żeby się nie przypaliła). Zeszkloną również przerzucamy do garnka. Osobno podsmażamy pokrojony w kostkę czosnek i również łączymy z całością. 

Cukinię obieramy, usuwamy ziarno (jeżeli cukinia jest duża) i kroimy w kostkę. Dodajemy do wcześniejszych składników i dusimy pod przykryciem. Kiedy cukinia zacznie się robić miękka, dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować jeszcze 10 minut pod przykryciem. 

 

 

 

Fasolka z czosnkiem

 

Składniki:

pół kilograma fasolki szparagowej (najlepiej żółtej)

2 ząbki czosnku

natka pietruszka (opcjonalnie)

pół kostki masła lub margaryny

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić tłuszcz, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki.  Dodać fasolkę i razem chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

Zupa krem z cukinii

 

Składniki:

4 małe i młode cukinie

3 ziemniaki

2 cebule

3 ząbki czosnku

1,5 kostki rosołowej

suszona bazylia lub świeża

sól i pieprz

serek topiony [śmietankowy]

 

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę.Cukinię opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek i cukinię. Smażyć mieszając 2 minuty. Zalać bulionem (tak, aby zakryć zawartość garnka), doprowadzić do wrzenia, pod przykryciem na małym ogniu gotować 15 minut. Dodać suszoną lub świeżą bazylię.

Zupę lekko przestudzić (od gorącego bardzo tępią się ostrza) i zmiksować. Dodać serek topiony, wymieszać, żeby się rozpuścił. Ponownie zagrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami. 

 

 

Pomidory z serem 

 

Składniki:

4 pomidory

150 dag twarogu (tłusty lub półtłusty)

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 - 3 łyżki kukurydzy konserwowej

1 mała cebula

1 duży ogórek małosolny lub kiszony

1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Z każdego pomidora odetnij wierzchołek i za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ (ścianki nie powinny być cieńsze niż 1 cm). Odwrócone pomidory postaw na talerzu na papierowym ręczniku, aby ociekły z soku. Aby pomidory stały stabilnie, możesz lekko ściąć ich spody. Cebulę drobno posiekaj. Ogórek pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy.

Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Farszem wypełnij wydrążone pomidory.

 

Piernik pomidorowo-bananowy 

 

Składniki:

1 szklanka krojonych pomidorów z puszki (bez skórki)

1 dojrzały banan

pół szklanki oleju

pół szklanki cukru 

2 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżki przyprawy piernikowej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

domowe powidła do przełożenia

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blenderem, na gładką masę, zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier.

Połączyć osobno suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać na gęste ciasto. Gotową masę przełożyć do keksówki (o długości 27 - 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wystarczy, aby sięgało do połowy wysokości. Piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.

Kiedy ciasto ostygnie, przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE