Bigos z cukinii
Składniki:
2 laski kiełbasy np. podwawelskiej
2 duże cebule
2 - 3 ząbki czosnku
2 - 3 cukinie
3 bardzo dojrzałe pomidory
sól
pieprz
papryka w proszku słodka i ostra
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni bez tłuszczu. Przerzucamy do garnka. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę (można dodać odrobinę oleju, żeby się nie przypaliła). Zeszkloną również przerzucamy do garnka. Osobno podsmażamy pokrojony w kostkę czosnek i również łączymy z całością.
Cukinię obieramy, usuwamy ziarno (jeżeli cukinia jest duża) i kroimy w kostkę. Dodajemy do wcześniejszych składników i dusimy pod przykryciem. Kiedy cukinia zacznie się robić miękka, dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować jeszcze 10 minut pod przykryciem.
Fasolka z czosnkiem
Składniki:
pół kilograma fasolki szparagowej (najlepiej żółtej)
2 ząbki czosnku
natka pietruszka (opcjonalnie)
pół kostki masła lub margaryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Fasolkę umyć, obciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić tłuszcz, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodać fasolkę i razem chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa krem z cukinii
Składniki:
4 małe i młode cukinie
3 ziemniaki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1,5 kostki rosołowej
suszona bazylia lub świeża
sól i pieprz
serek topiony [śmietankowy]
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę.Cukinię opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek i cukinię. Smażyć mieszając 2 minuty. Zalać bulionem (tak, aby zakryć zawartość garnka), doprowadzić do wrzenia, pod przykryciem na małym ogniu gotować 15 minut. Dodać suszoną lub świeżą bazylię.
Zupę lekko przestudzić (od gorącego bardzo tępią się ostrza) i zmiksować. Dodać serek topiony, wymieszać, żeby się rozpuścił. Ponownie zagrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Pomidory z serem
Składniki:
4 pomidory
150 dag twarogu (tłusty lub półtłusty)
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 mała cebula
1 duży ogórek małosolny lub kiszony
1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
sól i pieprz
Wykonanie:
Z każdego pomidora odetnij wierzchołek i za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ (ścianki nie powinny być cieńsze niż 1 cm). Odwrócone pomidory postaw na talerzu na papierowym ręczniku, aby ociekły z soku. Aby pomidory stały stabilnie, możesz lekko ściąć ich spody. Cebulę drobno posiekaj. Ogórek pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy.
Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Farszem wypełnij wydrążone pomidory.
Piernik pomidorowo-bananowy
Składniki:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki (bez skórki)
1 dojrzały banan
pół szklanki oleju
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
domowe powidła do przełożenia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blenderem, na gładką masę, zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier.
Połączyć osobno suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać na gęste ciasto. Gotową masę przełożyć do keksówki (o długości 27 - 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wystarczy, aby sięgało do połowy wysokości. Piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
Kiedy ciasto ostygnie, przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.