Wielkość i przeznaczenie serwisu obiadowego
Kluczowe jest określenie głównego celu, który przyświeca zakupowi serwisu obiadowego: czy ma służyć na co dzień, czy też od święta? Odpowiedź na to pytanie może determinować zarówno liczbę naczyń, jak też estetykę ich wykonania. Do użytku codziennego w zupełności wystarczający będzie np. prosty serwis w kolorze, przeznaczony dla sześciu osób. Komplety przewidziane na specjalne okazje - święta, uroczystości rodzinne - składać się będą z większej liczby elementów (zastawy dla 12 i więcej osób), ale też ich wykończenie cechować powinna nieco wyższa klasa i elegancja.
Czy da się zaspokoić obie potrzeby jednocześnie? Najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby nabycie dwóch osobnych zestawów. Często na przeszkodzie temu stoją m.in. względy finansowe i brak możliwości przechowywania większej liczby naczyń, a zatem pozostaje zakup zestawu obiadowego, który sprawdzi się przy każdej okazji - owa uniwersalność przypisywana jest serwisom o klasycznym wyglądzie.
Zestawy obiadowe na 6 i 12 osób
Zestawy dla 6 osób służą raczej do użytku codziennego. Estetyka wykonania może przybierać zarówno klasyczne, jak i nowoczesne formy. Wielkość zestawu determinuje jego charakter, dlatego też serwis obiadowy na 6 osób sprawdzi się w węższym gronie rodzinnym, ewentualnie przy okazji kameralnego spotkania towarzyskiego. W skład takiego serwisu wchodzą najczęściej:
- talerze płytkie (płaskie) i głębokie
- talerzyki deserowe
- kubki lub filiżanki
- miski (np. salaterki)
Planując zakup serwisu na świąteczne spotkania z okazji Bożego Narodzenia, Wielkiej Nocy, a także inne (mniejsze i większe) imprezy w gronie bliskich, kierować należy się ku bardziej rozbudowanym, przeznaczonym (co najmniej) dla 12 osób zastawom, które składają się przeważnie z:
- talerzy płytkich (płaskich) i głębokich
- talerzyków deserowych
- wazy do zupy
- kubków lub filiżanek
- półmisków
- misek (np. salaterek)
- bulionówek
- sosjerki
Porcelana i nie tylko - jaki materiał wykonania wybrać?
Zastawy z porcelany uchodzą za klasyczne, eleganckie i ponadczasowe - ale też relatywnie drogie. Materiał ten jest trwały i odporny na uszkodzenia chemiczne i mechaniczne. Wyznacznikiem jakości naczyń jest ich barwa i grubość: co do zasady, im bielsza i cieńsza, tym droższa i lepsza. Za idealną uznaje się śnieżnobiałą, niemalże przeźroczystą porcelanę. Choć dostępne są też porcelanowe zestawy obiadowe zdobione czarnymi czy kolorowymi wzorami, raz delikatnymi, a innym razem mocniejszymi. Natomiast w poszukiwaniu tańszych zamienników, zwrócić się można ku wyrobom z fajansu (rodzaj ceramiki) lub porcelitu - ich wygląd zewnętrzny jest zbliżony do porcelany, aczkolwiek wraz z ceną spada, niestety, ich jakość i wytrzymałość.
Coraz większą popularnością cieszą się serwisy wykonane ze szkła hartowanego. Naczynia tego typu cechuje bardzo duża odporność na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, a w przypadku stłuczenia nie rozpadają się na setki kłujących fragmencików, lecz na łatwe do uprzątnięcia odłamki. Zestawy z barwionego szkła mogą służyć jako jeden z typów uniwersalnych, który sprawdzi się przy mniej i bardziej uroczystych ucztach. Alternatywą dla wymienionych materiałów jest również kamionka - materiał wytwarzany z gliny wzbogaconej piaskiem kwarcowym. Podobnie jak porcelana i hartowane szkło, także kamionka uchodzi za dobre, wytrzymałe i odporne na uszkodzenia tworzywo. Serwis kamionkowy zdecydowanie lepiej sprawdzi się w użytku codziennym.
Przed zakupem koniecznie trzeba sprawdzić informację producenta o dopuszczalności mycia danego kompletu w zmywarce. Nie wszystkie materiały są równie odporne na mycie mechaniczne i działanie detergentów. Decydując się na bogato zdobioną zastawę, można mieć niemal pewność, iż będzie trzeba ją myć ręcznie. Serwisy kamionkowe (wbrew pozorom) także nie mogą być czyszczone przez zmywarkę.
Kształty i kolory
Zestawy obiadowe kwadratowe zaliczają się, bez wątpienia, do rozwiązań nowoczesnych - najczęściej wybierane są przez osoby poszukujące oryginalności. Ekstrawagancki kształt nierzadko wzmacniany jest doborem kolorów, wśród których przodują czernie i czerwienie. Inne kwadratowe zestawy obiadowe zdobione są ciekawymi wzorami, kwiatowymi lub geometrycznymi. Przeznaczone raczej dla ludzi młodych i do użytku codziennego, niekoniecznie sprawdzą się dla zwolenników tradycyjnych rozwiązań.
Biel jest zawsze elegancka i doskonale współgra ze wszystkimi kształtami. Naczynia okrągłe, kwadratowe lub prostokątne w kolorze białym, łączą w sobie cechy uniwersalnego serwisu. Kształt w tym przypadku ma jedynie charakter urozmaicenia i przełamania formy, nie wpływa negatywnie na klasę i estetykę zastawy.
Tradycyjnie okrągłe naczynia to wybór bezpieczny i nadal najbardziej popularny. Gama tych produktów jest najszersza - od materiałów wykonania, przez kolory, aż po wzornictwo. Warto pamiętać o tym, iż decydując się na bogato zdobione talerze (np. z kwiecistym motywem) należy powstrzymać się przed układaniem na stole dodatkowych dekoracji. Najlepiej sprawdzi się prosty obrus i pojedyncza ozdoba, gdyż w tym przypadku to zastawa ma uatrakcyjniać wygląd stołu.