Składnik gwarantujący dany kolor należy gotować na wolnym ogniu około pół godziny, z dodatkiem dwóch łyżek octu. W zależności od tego ile jajek farbujemy, używamy 0, 5-1 litr wody.
Do ostudzonego wywaru ostrożnie wkładamy gorące, ugotowane na twardo jajka i zostawiamy je w barwniku na około pół godziny. Jeśli chcemy uzyskać ciemne kolory, np. granatowy za pomocą liści czerwonej kapusty, dobrze jest pozostawić jajko w wywarze nawet na całą noc. Jeśli zanurzymy na krótko jajka w wywarze np. z jagód, otrzymamy kolor szary.
Po wyjęciu kraszanki delikatnie ocieramy papierowym ręcznikiem i nacieramy olejem, który ochroni kolor i nabłyszczy skorupkę. Kraszankami możemy ozdobić świąteczny stół albo potraktować je jako bazę do wykonania pisanek.
Dla urozmaicenia można stworzyć jajka marmurkowe. Najprościej jest bardzo delikatnie ostukać jajko łyżeczką i wtedy zanurzyć je w barwniku. Można również zabarwione już jajko ostukać i zabarwić drugi raz, ale w innym wywarze. Na kraszankach można też wycinać przeróżne wzory za pomocą żyletki. Można zabarwiać jedno i to samo jajko w różnych wywarach i eksperymentować.
- Żółty
- Pomarańczowy
- Różowy - czerwony
- Niebieski
- Beżowy/brązowy
- Jasnozielony
- Prawie czarny
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.