Reklama

Wiktor z ZSA-E w Weryni poleca przepis na zupę grzybową

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Wiktor z ZSA-E w Weryni poleca przepis na zupę grzybową - Zdjęcie główne

Wiktor poleca sprawdzony przepis na zupę grzybową. | foto ZSA-E Werynia

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Sezon grzybowy w minionym roku dopisał i każdy grzybiarz ma zapasy aromatycznych darów z lasu. Wiktor Hopek, uczeń drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, poleca wyjątkowy przepis na rozgrzewającą zupę.

Składniki:

  • 70 g grzybów suszonych (borowików i/lub podgrzybków)
  • 1,5 litra bulionu (np. grzybowy, warzywny, mięsny)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • zioła: po 1 łyżeczce tymianku, cząbru i majeranku
  • pęczek natki pietruszki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • do podania: grzaneczki z chleba
 

Sposób wykonania:

Do garnka wlać oliwę i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać obraną i startą na tarce marchewkę i podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszając co chwilę, podsmażać przez minutę.

Wlać namoczone grzyby wraz z bulionem. Zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Odstawić z ognia i zmiksować z dodatkiem oderwanych listków natki pietruszki oraz śmietanki. Zupę można podawać z grzankami (chleb pokroić w małą kosteczkę, rozłożyć na blaszce i suszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, aż będzie chrupiący).

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy