Składniki:
- 70 g grzybów suszonych (borowików i/lub podgrzybków)
- 1,5 litra bulionu (np. grzybowy, warzywny, mięsny)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- zioła: po 1 łyżeczce tymianku, cząbru i majeranku
- pęczek natki pietruszki
- 250 ml śmietanki 30%
- do podania: grzaneczki z chleba
Sposób wykonania:
Do garnka wlać oliwę i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać obraną i startą na tarce marchewkę i podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszając co chwilę, podsmażać przez minutę.
Wlać namoczone grzyby wraz z bulionem. Zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Odstawić z ognia i zmiksować z dodatkiem oderwanych listków natki pietruszki oraz śmietanki. Zupę można podawać z grzankami (chleb pokroić w małą kosteczkę, rozłożyć na blaszce i suszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, aż będzie chrupiący).
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.