- 1 grudnia zawitali do nas z wychowawczyniami trzecio- i czwartoklasiści ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Kolbuszowej - mówi Monika Chrząstek, pedagog z zespołu szkół w Weryni. Czekało na nich nie lada wyzwanie, ponieważ wszyscy przy stolnicach musieli zmierzyć się z lepieniem pierogów, wykrawaniem wiatraków i dekorowaniem przygotowanych pierniczków.
Po kilku chwilach okazało się, że nie taki wałek straszny, a młode rączki sprytnie i jednocześnie fachowo lepiły pierożki, wykrawały i łączyły skrzydełka wiatraczków oraz kreatywnie zdobiły piernikowe ozdoby.
- Ku naszemu miłemu zaskoczeniu grupka uczniów klasy 3 do końca warsztatów nie chciała rozstać się z wałkami, bo tak spodobało im się lepienie kebabowych pierożków. Na zakończenie tej owocnej i ambitnej pracy wszyscy przystąpili do degustacji własnoręcznie przygotowanych smakołyków
- słyszymy relację z przebiegu warsztatów.
- Było pysznie i bajkowo, wszyscy poczuliśmy już przedsmak świąt, a dla Czytelników Korso zostawiamy naszą szkolną recepturę na magiczne pierniczki z Weryni
- mówią uczniowie.
Ciasto:
- 1,4 - 1,5 kg mąki
- 400 g miodu
- 400 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 margaryna
- 10 g sody
- 10 g proszku do pieczenia
- 160 ml mleka
- 1 opakowania przyprawy do pierników
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cynamonu
- kilka kropli olejku pomarańczowego
Wykonanie:
Miód, cukier, przyprawy, kakao i margarynę rozpuścić, ostudzić, mleko podgrzać i dodać sodę. Do przesianej mąki wlać miód, mleko, wbić zdezynfekowane jaja i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto piernikowe i mocno schłodzić. Pierniki najlepiej wykrawać i piec następnego dnia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 min.
Lukier:
2 białka (rozmiar M)
400 g cukru pudru
ew. barwniki spożywcze
woreczki
Białka ubić na sztywno, dodać partiami przesiany cukier puder. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić kilkoma kroplami wody. Lukier wyłożyć do woreczków, naciąć im końce i dekorować.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.