reklama

Przepis na magiczne pierniczki z Weryni. Polecają uczniowie ZSA-E

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Przepis na magiczne pierniczki z Weryni. Polecają uczniowie ZSA-E - Zdjęcie główne

Przepis na magiczne pierniczki z Weryni. Polecają uczniowie ZSA-E | foto ZSA-E w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Choć do świąt mamy jeszcze trochę czasu, uczniowie ZSA-E w Weryni już od końca listopada ambitnie pracują, przygotowując piernikowe ozdoby. - Ponieważ lubimy dzielić się wiedzą i umiejętnościami, jak co roku zaprosiliśmy do nas na warsztaty uczniów szkół podstawowych - mówi nauczyciel Monika Chrząstek.
reklama

- 1 grudnia zawitali do nas z wychowawczyniami trzecio- i czwartoklasiści ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Kolbuszowej - mówi Monika Chrząstek, pedagog z zespołu szkół w Weryni. Czekało na nich nie lada wyzwanie, ponieważ wszyscy przy stolnicach musieli zmierzyć się z lepieniem pierogów, wykrawaniem wiatraków i dekorowaniem przygotowanych pierniczków. 

Po kilku chwilach okazało się, że nie taki wałek straszny, a młode rączki sprytnie i  jednocześnie fachowo lepiły pierożki, wykrawały i łączyły skrzydełka wiatraczków oraz kreatywnie zdobiły piernikowe ozdoby.

- Ku naszemu miłemu zaskoczeniu grupka uczniów klasy 3 do końca warsztatów nie chciała rozstać się z wałkami, bo tak spodobało im się lepienie kebabowych pierożków. Na zakończenie tej owocnej i ambitnej pracy wszyscy przystąpili do degustacji własnoręcznie przygotowanych smakołyków

- słyszymy relację z przebiegu warsztatów.

- Było pysznie i bajkowo, wszyscy poczuliśmy już przedsmak świąt, a dla Czytelników Korso zostawiamy naszą szkolną recepturę na magiczne pierniczki z Weryni

- mówią uczniowie. 

Ciasto:

  • 1,4 - 1,5 kg mąki
  • 400 g miodu
  • 400 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 margaryna
  • 10 g sody
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 160 ml mleka
  • 1 opakowania przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cynamonu
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
 

Wykonanie:

Miód, cukier, przyprawy, kakao i margarynę rozpuścić, ostudzić, mleko podgrzać i dodać sodę. Do przesianej mąki wlać miód, mleko, wbić zdezynfekowane jaja i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto piernikowe i mocno schłodzić. Pierniki najlepiej wykrawać i piec następnego dnia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 min. 

Lukier:

2 białka (rozmiar M)

400 g cukru pudru

ew. barwniki spożywcze

woreczki 

Białka ubić na sztywno, dodać partiami przesiany cukier puder. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić kilkoma kroplami wody. Lukier wyłożyć do woreczków, naciąć im końce i dekorować.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama