reklama
reklama

Pomysły na przetwory i nie tylko. Przepisy naszych Czytelników

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Pomysły na przetwory i nie tylko. Przepisy naszych Czytelników - Zdjęcie główne

Pomysły na przetwory i nie tylko. Przepisy naszych Czytelników | foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIATrwa sezon na zamykanie letnich warzyw i owoców w słoikach. Mimo że ceny niektórych darów natury nie zachęcają do ich zakupu, być może znajdziecie wśród naszych propozycji przepisy, którym nie będziecie mogli się oprzeć.
reklama

Nasi Czytelnicy podzielili się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami. Sprawdźcie sami. 

Ogórki z curry

Składniki: 

  • 3 kg średnich ogórków gruntowych
  • pół średniej cebuli – ok. 50 g
  • pół łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)
  • 1 liść laurowy (do każdego słoika)
  • 2 liście selera (do każdego słoika)
Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 1,5 szklanki cukru – ok. 320 g
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (tzw. do przetworów)
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy curry
Wykonanie: 

Przygotować zalewę curry: w tym celu do garnka wlać 1 litr wody, 1 szklankę octu 10%, około 1,5 szklanki cukru, 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej oraz 3 czubate łyżeczki przyprawy curry. Całość dokładnie wymieszać, postawić garnek na palniku i doprowadzić zalewę do wrzenia. Od tego momentu gotować zalewę przez 3 minuty, a następnie wyłączyć palnik i pozostawić zalewę do ostudzenia.

reklama

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Do słoików na dno włożyć pół plastra cebuli, jeden liść laurowy, 2 liście selera. Do słoików wsypać po pół łyżeczki gorczycy.

Ogórki obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć ze środka nasiona (ja je wykrajałam za pomocą małego nożyka). Następnie układać w słoikach i zalać ostudzoną zalewą. Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. 

Sałatka z przyprawą gyros 

Składniki: 

  • 2 kg ogórków
  • 2 kg młodej cukinii
  • 0,8 kg cebuli
  • główka czosnku
  • 2 szkl. octu 10 proc.
  • 12 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego 
  • 5 łyżek soli
  • 0,6 kg cukru
  • opakowanie przyprawy do gyrosa 
Wykonanie: 

reklama

Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystko razem połączyć i dodać sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i przyprawę do gyrosa. Wymieszać i odstawić na 6 godz. Następnie dodać cukier i ocet. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić na 12 godz. 

Po tym czasie sałatkę włożyć do słoiczków (wychodzi mniej więcej sześć o poj. 250 ml), dolać zalewę, która powstała po "leżakowaniu", zakręcić i pasteryzować 20 min. Gorące słoiki wyłożyć do góry dnem, nakryć np. ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.

Cukinia z ananasem 

Składniki: 

  • 1,5 kg cukinii
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 duże cebule (pokrojone w kostkę)
  • pół szklanki octu 10 proc.
  • 30 dag cukru
Wykonanie:

reklama

Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Posolić i odstawić na godzinę. Odlać wodę i dodać resztę składników: cebulę pokrojoną w kostkę, ocet i cukier. Dusić do miękkości.

Następnie dodać:

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka curry

pół łyżeczki pieprzu

puszka ananasa pokrojonego w kostkę i sok

Zagotować całość i gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i schować pod kocyk.

Brzoskwinie w syropie 

Składniki:

  • 4 kg brzoskwiń 
  • 2 l wody
  • 50 dag cukru
  • 2 duże cytryny 
Wykonanie:

Całe owoce umyć. Ściągnąć z nich skórkę (po kilka sztuk wkładać do wrzątku i sparzyć ok. minuty, a następnie przełożyć do zimnej wody). Obrane owoce pokroić na połówki lub ćwiartki.

Przygotować syrop: zagotować wodę i do wrzątku dodać cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Dodać sok wyciśnięty z cytryn. Odstawić do przestudzenia. 

Brzoskwinie ułożyć dość ciasno w słoiku (wychodzi ok. 6 szt. słoików litrowych). Zalać syropem do 3/4 wysokości słoika. Zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody w garnku. Postawić do góry dnem i przykryć. 

Takie owoce nadają się m.in. do ciast i deserów. 

Suszone pomidory w oliwie 

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych)
  • litr oliwy
  • 10 ząbków czosnku
  • sól kamienna
  • kilka gałązek tymianku (najlepiej świeżego)
Wykonanie:

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry lub ćwiartki. Ułożyć na ruszcie (pod spód wstawić blaszkę na ociekający sok). Posolić i wstawić do nagrzanego do 60 st. C piekarnika. Suszyć ok. 4,5 godz. Co jakiś czas przekręcać. 

Włożyć do słoików. Do każdego dać dwa ząbki czosnku i tymianek. Zalać gorącą oliwą. Zakręcić szczelnie i postawić do góry denkiem. Przykryć. Nie pasteryzować. Z przepisu wychodzi pięć słoiczków o pojemności 250 ml. 

Ogórki z miodem

Składniki:

ogórki młode - dowolna ilość

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10 proc. 
  • 2,5 łyżki miodu
Przygotowanie:

Oczyszczone ogórki pokroić razem ze skórką w plasterki. Układać w słoiki i zalać wrzącą zalewą. Pasteryzować 3 minuty. Z jednej porcji zalewy można zrobić 5 słoiczków. 

Marynowane rzodkiewki

Składniki:

  • 2 pęczki małych, twardych rzodkiewek
  • 4 duże ząbki czosnku
Zalewa: 

  • 375 ml octu winnego (lub jabłkowego)
  • 125 ml wody
  • łyżka cukru białego
  • 2 łyżki soli
  • 8 ziaren pieprzu
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
Wykonanie:

Rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki, przekroić na pół. Przełożyć do słoiczków. Dodać po ząbku czosnku. 

W rondelku połączyć wodę i ocet, cukier i resztę przypraw. Mieszać aż się sól rozpuści. Podgrzewać do zagotowania. Ostudzić. Zalać rzodkiewki zimną zalewą. Zakręcić i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni, a później w ciemne i chłodne miejsce. Nie trzeba pasteryzować. 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama