Poznaj przepis Marii Fryc seniorki z Domu Św. Brata Alberta w Kolbuszowej na najlepsze jagodzianki z kruszonką. Jak je zrobić?
Ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- - 4 żółtka
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 300 g jagód (obtaczanych w 3 łyżkach cukru pudru + 1 łyżce mąki ziemniaczanej)
- białka (do posmarowania bułek)
Kruszonka:
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- 50g masła
Przygotowanie:
Ogrzane drożdże pokruszyć, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 pełne łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na około 10-15 min. w ciepłe miejsce. Jajko i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło.
Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę powyrabiać i podzielić na około 18 równych części. Z każdej części uformować płaski placek, na środek nałożyć jagody i skleić dokładnie brzegi ciasta.
Następnie uformować w dłoniach zgrabną bułeczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na około 30 min. Jagodzianki posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 o C i piec przez 18-20 min (na złoty kolor). Smacznego!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.