reklama
reklama

Przepis na pyszne jagodzianki od Marii Fryc seniorki z Domu Św. Brata Alberta w Kolbuszowej [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Przepis na pyszne jagodzianki od Marii Fryc seniorki z Domu Św. Brata Alberta w Kolbuszowej [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
5
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WIADOMOŚCI Prezentujemy przepis na pyszne jagodzianki wykonane przez panią Marię Fryc, seniorkę z Domu Św. Brata Alberta w Kolbuszowej. Cieszmy się latem i pieczmy jagodzianki
reklama

Poznaj przepis Marii Fryc seniorki z Domu Św. Brata Alberta w Kolbuszowej na najlepsze jagodzianki z kruszonką. Jak je zrobić?

Ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • - 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 300 g jagód (obtaczanych w 3 łyżkach cukru pudru + 1 łyżce mąki ziemniaczanej)
  • białka (do posmarowania bułek)
 

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • 50g masła
 

Przygotowanie:

Ogrzane drożdże pokruszyć, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 pełne łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na około 10-15 min. w ciepłe miejsce. Jajko i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło.

Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę powyrabiać i podzielić na około 18 równych części. Z każdej części uformować płaski placek, na środek nałożyć jagody i skleić dokładnie brzegi ciasta.

Następnie uformować w dłoniach zgrabną bułeczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na około 30 min. Jagodzianki posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 o C i piec przez 18-20 min (na złoty kolor). Smacznego!

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama