De volaille z serem i pieczarkami
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 10 pieczarek
- 200 g sera żółtego
Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem, schab rozbić na bardzo cienkie plastry, posolić i popieprzyć z każdej strony. Ser zetrzeć na tarce i dodać do pieczarek. Na każdym kawałku schabu ułożyć łyżkę farszu z pieczarek i sera, zawinąć tak gołąbki, obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony aż się dobrze zarumienią. Następnie piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 180 stopni przez ok. 25 min.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty
- mała cebula
- 1 średnia marchew
- natka pietruszki
- 4-5 łyżek oleju
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka cukru
Do miski wrzucić posiekaną kapustę z drobno posiekaną cebulą. Marchewkę zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszać z resztą składników: majonezem, octem, solą, pieprzem oraz cukrem.
Zapiekane ziemniaki z boczkiem faszerowane serem, podane z sosem czosnkowym
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 50 g masła
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g sera żółtego
- sól i pieprz
Ziemniaki oczyścić, krótko podgotować, naciąć i posmarować oliwą. W szpary włożyć masło i zapiekać w 180 stopniach ponad godzinę. Wyjąć z piekarnika i w nacięcia powkładać ser żółty i zapiec do roztopienia sera. Podawać z sosem czosnkowym i boczkiem przysmażonym na patelni.
Sos czosnkowy
Składniki:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do miski. Do czosnku dodać jogurt, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.