reklama
reklama

Pomysł na smaczny obiad. Uczniowie ZSA-E w Weryni polecają de volaille i zapiekane faszerowane ziemniaki [ZDJĘCIA - PRZEPIS]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIADzisiaj przepisy polecają uczniowie II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. Zuzanna Byczek i Karol Majewski serwują pyszny obiad. Zobacz, jak krok po kroku można go przygotować.
reklama
reklama

  • 6 plastrów schabu
  • 10 pieczarek
  • 200 g sera żółtego
Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem, schab rozbić na bardzo cienkie plastry, posolić i popieprzyć z każdej strony. Ser zetrzeć na tarce i dodać do pieczarek. Na każdym kawałku schabu ułożyć łyżkę farszu z pieczarek i sera, zawinąć tak gołąbki, obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony aż się dobrze zarumienią. Następnie piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 180 stopni przez ok. 25 min.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • mała cebula
  • 1 średnia marchew
  • natka pietruszki
  • 4-5 łyżek oleju
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka cukru
Przygotowanie:

reklama

Do miski wrzucić posiekaną kapustę z drobno posiekaną cebulą. Marchewkę zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszać z resztą składników: majonezem, octem, solą, pieprzem oraz cukrem.

Zapiekane ziemniaki z boczkiem faszerowane serem, podane z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g sera żółtego
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki oczyścić, krótko podgotować, naciąć i posmarować oliwą. W szpary włożyć masło i zapiekać w 180 stopniach ponad godzinę. Wyjąć z piekarnika i w nacięcia powkładać ser żółty i zapiec do roztopienia sera. Podawać z sosem czosnkowym i boczkiem przysmażonym na patelni.

reklama

Sos czosnkowy

Składniki:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do miski. Do czosnku dodać jogurt, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama