Składniki:
500 g makaronu tagiatelle
1 brokuł
1 garść orzechów włoskich
Sos:
1 łyżka mąki pszennej
30 g masła
2 szklanki mleka
250 g żółtego sera
gałka muszkatołowa mielona do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz cayenne do smaku
Sposób wykonania:
Brokuł umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zanurzyć na chwilę w bardzo zimnej wodzie. Przygotować sos beszamelowy rozpuszczając na patelni masło z dodatkiem mąki. Chwilkę podsmażyć, a następnie wlewać mleko cały czas mieszając. Sos zagotować i przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać starty na tarce ser.
Kiedy się rozpuści połowę sosu wymieszać z makaronem ugotowanym al`dente. Makaron wymieszany z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. Posypać posiekanymi orzechami, wyłożyć różyczki brokuła i zalać pozostałym sosem.
Można jeszcze dodatkowo posypać po wierzchu serem. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.