PIEROGI Z KAPUSTĄ KWASZONĄ Z GRZYBAMI
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- ok.1 szkl. letniej wody
- NADZIENIE
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2-3 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej parę godzin wcześniej. Kapustę wypłukać i ugotować. Grzyby ugotować i zmielić bądź drobno pokroić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor na masełku. Połączyć wszystko razem i doprawić pieprzem i solą.
PIERNIK DROŻDŻOWY
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. miodu
- 3/4 szkl. cukru
- 8/10 dag drożdży
- 3 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika
- 7 jaj
- 35 dag mąki pszennej
WYKONANIE
Cukier z drożdżami połączyć razem i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek i wszystkie składniki utrzeć. Ubić pianę z białek i na koniec dodać do reszty. Podzielić na 3 części i każdą piec osobno 20 min. w temp 180 C.
Piernika można przekładać wedle uznania, dżemem bądź masą budyniową.
CIASTO AMONIAKOWE Z ŻURAWINĄ
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 3 całe jaja
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka amoniaku w proszku
Składniki rozetrzeć w misce i zrobić z tego rozczyn, który musi stać 12 godz. w temp pokojowej. Następnie dodać 0,5 kostki roztopionej margaryny i 1/2 kg mąki pszennej nawet do 1 kg i 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Zarabiamy ciasto i dzielimy na 4 równe części i 5 część dużo mniejszą. Każdy pieczemy osobno 15-20min w 160 C.
KREM
- dżem żurawinowy (może być śliwkowy)
- 1 szkl. cukru kryształu
- 1 l śmietany 36%
- 1 cukier waniliowy
Ubijamy śmietanę z cukrem.
Przekładamy każdy placek dżemem i śmietaną. Na wierzch dajemy dżem, cienko śmietanę i kruszymy 5 placek i posypujemy.
SERNIK Z KULKAMI ORZECHOWYMI
Upiec dwa cienkie biszkopty kakaowe.Masa serowa
- 1 kg sera zmielonego
- 1/5 kostki masła
- 30 dag cukru
- 8 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- bakalie
Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser, budyń z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymierzać.
KULKI ORZECHOWE
30 dag orzechów mielonych
1 szkl. kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki łyżką. Połowę masy serowej wylać na blachę, dodać kulki orzechowe i wylać drugą połowę masy serowej. Upiec sernik.
MASA
1 kostka masła
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier do smaku
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i kawę. Można do smaku dodać parę kropel spirytusu.
PRZEŁOŻENIE PLACKA
Biszkopt - połowa masy, sernik - połowa masy, biszkopt, polewa.
SERNIK Z MAKIEM
- 1 budyń o smaku waniliowym
- 1.5 masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 jaja
- 1 kg twaróg sernikowy
- 50 g rodzynek
- 300 g maku
- 0,5 kostki masła stopionego
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- trochę aromatu migdałowego
- 1.5 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
WYKONANIE
Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.
Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa. Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszaj.
Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę. Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową. Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
PASZTET Z ŻURAWINĄ
Składniki
- 1 kg szynka
- 2 szt piersi z kurczaka
- 300 g wątróbki
- 250 g podgardla
- 100 g żurawiny
- 2 l bulionu
- 5 jaj
- liść laurowy suszony
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Mięso, kurczaka i podgardle gotujemy w bulionie aż do miękkości i zostawiamy do ostudzenia. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone mięso również mielimy, najlepiej dwukrotnie. Łączymy składniki i doprawiamy przyprawami. Dodajemy żurawinę i ubite białka i delikatnie mieszamy. Pieczemy 1 godz. w 180 stopniach C.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.