reklama

Koło Gospodyń Wiejskich z Raniżowa poleca na święta [PRZEPISY]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: KGW Raniżów

Koło Gospodyń Wiejskich z Raniżowa poleca na święta [PRZEPISY] - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich z Raniżowa poleca na święta. | foto KGW Raniżów

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Gospodynie z powiatu kolbuszowskiego polecają swoje sprawdzone przepisy na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. W tym tygodniu Koło Gospodyń Wiejskich z Raniżowa dzieli się swoimi sekretami na udane świąteczne potrawy.
reklama

PIEROGI Z KAPUSTĄ KWASZONĄ Z GRZYBAMI

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok.1 szkl. letniej wody
  • NADZIENIE
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2-3 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
 

Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej parę godzin wcześniej. Kapustę wypłukać i ugotować. Grzyby ugotować i zmielić bądź drobno pokroić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor na masełku. Połączyć wszystko razem i doprawić pieprzem i solą.

PIERNIK DROŻDŻOWY

  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. miodu
  • 3/4 szkl. cukru
  • 8/10 dag drożdży
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 7 jaj
  • 35 dag mąki pszennej
 

WYKONANIE

Cukier z drożdżami połączyć razem i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek i wszystkie składniki utrzeć. Ubić pianę z białek i na koniec dodać do reszty. Podzielić na 3 części i każdą piec osobno 20 min. w temp 180 C.

Piernika można przekładać wedle uznania, dżemem bądź masą budyniową.

CIASTO AMONIAKOWE Z ŻURAWINĄ

  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 3 całe jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka amoniaku w proszku
 

Składniki rozetrzeć w misce i zrobić z tego rozczyn, który musi stać 12 godz. w temp pokojowej. Następnie dodać 0,5 kostki roztopionej margaryny i 1/2 kg mąki pszennej nawet do 1 kg i 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Zarabiamy ciasto i dzielimy na 4 równe części i 5 część dużo mniejszą. Każdy pieczemy osobno 15-20min w 160 C.

KREM

  • dżem żurawinowy (może być śliwkowy)
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 l śmietany 36%
  • 1 cukier waniliowy
 

Ubijamy śmietanę z cukrem.

Przekładamy każdy placek dżemem i śmietaną. Na wierzch dajemy dżem, cienko śmietanę i kruszymy 5 placek i posypujemy.

SERNIK Z KULKAMI ORZECHOWYMI

Upiec dwa cienkie biszkopty kakaowe.

Masa serowa

  • 1 kg sera zmielonego
  • 1/5 kostki masła
  • 30 dag cukru
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • bakalie
 

Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser, budyń z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymierzać.

KULKI ORZECHOWE

30 dag orzechów mielonych

1 szkl. kwaśnej śmietany

3-4 łyżki cukru pudru

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki łyżką. Połowę masy serowej wylać na blachę, dodać kulki orzechowe i wylać drugą połowę masy serowej. Upiec sernik.

MASA

1 kostka masła

2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier do smaku

Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i kawę. Można do smaku dodać parę kropel spirytusu.

PRZEŁOŻENIE PLACKA

Biszkopt - połowa masy, sernik - połowa masy, biszkopt, polewa.

SERNIK Z MAKIEM

  • 1 budyń o smaku waniliowym
  • 1.5 masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 kg twaróg sernikowy
  • 50 g rodzynek 
  • 300 g maku
  • 0,5 kostki masła stopionego
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • trochę aromatu migdałowego
  • 1.5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
 

WYKONANIE

Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.

Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa. Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszaj.

Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę. Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową. Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

PASZTET Z ŻURAWINĄ

Składniki

  • 1 kg szynka
  • 2 szt piersi z kurczaka
  • 300 g wątróbki
  • 250 g podgardla
  • 100 g żurawiny
  • 2 l bulionu
  • 5 jaj
  • liść laurowy suszony
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
 

Mięso, kurczaka i podgardle gotujemy w bulionie aż do miękkości i zostawiamy do ostudzenia. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone mięso również mielimy, najlepiej dwukrotnie. Łączymy składniki i doprawiamy przyprawami. Dodajemy żurawinę i ubite białka i delikatnie mieszamy. Pieczemy 1 godz. w 180 stopniach C.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama