Reklama

Jakub ze szkoły branżowej w Weryni poleca przepis na chlebek ziołowy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: zsa-e Werynia

Jakub ze szkoły branżowej w Weryni poleca przepis na chlebek ziołowy - Zdjęcie główne

Jakub Baran z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni poleca swój sprawdzony przepis. | foto zsa-e Werynia

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Jakub Baran z III kl branżowej szkoły pierwszego stopnia o profilu kucharz prezentuje swój przepis na chlebek ziołowy. Pyszne, aromatyczne pieczywo sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
 

Masło czosnkowo-ziołowe:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • czarny pieprz
Sposób wykonania:

Drożdże pokruszyć, następnie wymieszać z połową wody i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszać składniki do ich połączenia.

Masę przełożyć na blat i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Następnie odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotować masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszać miękkie masło z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i czarnym pieprzem.

 

 

Wyrośnięte ciasto zagnieć i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Następnie posmarować całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym. Na koniec pokroić w pasy szerokości 5 cm.

Pasy składać w "harmonijkę", następnie układać je w okrągłej, prostokątnej lub kwadratowej formie. Piec w 180°C "góra – dół" przez 40-45 minut.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy