Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Masło czosnkowo-ziołowe:
- 100 g miękkiego masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- czarny pieprz
Drożdże pokruszyć, następnie wymieszać z połową wody i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszać składniki do ich połączenia.
Masę przełożyć na blat i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Następnie odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotować masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszać miękkie masło z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i czarnym pieprzem.
Wyrośnięte ciasto zagnieć i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Następnie posmarować całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym. Na koniec pokroić w pasy szerokości 5 cm.
Pasy składać w "harmonijkę", następnie układać je w okrągłej, prostokątnej lub kwadratowej formie. Piec w 180°C "góra – dół" przez 40-45 minut.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.