Ważne, żeby o odporność organizmu dbać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. - Uczniowie w przygotowaniu napojów i potraw wykorzystywali produkty określane jako superfoods, czyli po polsku superżywność - wyjaśniają opiekunowie z ZSA-E w Weryni i dodają: - Są to produkty naturalne, nieprzetworzone, a zawierające składniki działające wyjątkowo pozytywnie na organizm wzmacniając odporność i poprawiając funkcje całego organizmu.
Korzystając z jesiennych darów natury uczniowie zebrali, przynieśli i poznali zdrowotne działanie miodu, owoców czarnego bzu, aronii, pigwy i pigwowca, cytryny, jabłek, malin oraz przypraw i ziół takich jak czosnek, natka pietruszki imbir, kurkuma, cynamon i goździki. W sporządzaniu potraw należy również pamiętać o wykorzystaniu różnego rodzaju kiszonek, które są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Trzeba też zwrócić uwagę na właściwe wykonanie potraw, aby długotrwałe działanie wysoką temperaturą nie zniszczyło: witamin, składników mineralnych, związków antyseptycznych zawartych w produktach i dawały pożądany efekt.
W ciągu dwóch najbliższych lat szkoła w Weryni będzie współpracować ze szkołami z Chorwacji, Turcji i Rumuni. - Dzięki tygodniowym mobilnościom uczniowie naszej szkoły zdobędą więcej doświadczenia w obszarze zdrowia poprzez skoncentrowanie się na połączeniu wpływu sposobu żywienia i aktywności fizycznej z zastosowaniem elementów fizjoterapii oraz psychologii - podsumowują nauczyciele.
Z wymienionych produktów uczniowie wykonali: syrop z owoców z czarnego bzu z imbirem; syrop z cytryny, imbiru i miodu; syrop z cytryny, imbiru, czosnku i miodu; sok malinowy; sok aroniowy z liśćmi wiśni, sok aroniowo-jabłkowy; syrop z pigwy; oczyszczający napój z natki pietruszki, jabłka i cytryny; deser mocno-owocowy oraz rozgrzewające dania wzmacniające odporność: kapuśniak z kaszą jaglaną; makaron razowy ze szpinakiem, cieciorką i sosem pomidorowym z ziołami; kaszę gryczaną z dynią i imbirem.
Naturalny antybiotyk do wykonania w domu
Syrop z cytryny, imbiru, czosnku i miodu:Składniki:
• 4 cytryny
• 2 główki czosnku
• 7 cm imbiru
• 1 szklanka miodu
• 1 szklanka przegotowanej wody
Wykonanie:
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Z cytryn wyciśnij sok, imbir i czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki, połącz je. Stopniowo dolewaj wodę i zblenduj, połącz z miodem i przelej do butelek lub słoików i przetrzymuj w lodówce.
Stosowanie: 1 łyżka stołowa dziennie.
Rozgrzewający kapuśniak z kaszą jaglaną:
Składniki:• ziemniaki - 400 g
• kasza jaglana - 2-3 łyżki
• kiszona kapusta - 100 - 150 g
• cebula - 1 sztuka
• marchewka - 2 sztuki
• soczewica czerwona - 1 łyżka
• bulion np. z poprzedniego dnia- 1,5 l
• przyprawy: sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, suchą kaszę i soczewicę. Po ok. 2 minutach dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną (ilość w zależności od tego, jak kwaśne danie chcemy uzyskać) i czosnek. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.