Reklama

Jak zrobić domowy antybiotyk? Uczniowie z Weryni wyjaśniają jak go zrobić

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Jak zrobić domowy antybiotyk? Uczniowie z Weryni wyjaśniają jak go zrobić - Zdjęcie główne

Zespół Szkół Agrotechniczno Ekonomicznych w Weryni rozpoczął realizację nowego projektu pt. ‘Mental and Physical Health Direct’, czyli „Kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne”. | foto ZSA-E w Weryni

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

EDUKACJA Uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno – Ekonomicznych w Weryni podczas zajęć praktycznych wykonywali soki, syropy, napoje oraz potrawy wpływające pozytywnie na wzmocnienie i odporność organizmu.

Ważne, żeby o odporność organizmu dbać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. - Uczniowie w przygotowaniu napojów i potraw wykorzystywali produkty określane jako superfoods, czyli po polsku superżywność - wyjaśniają opiekunowie z ZSA-E w Weryni i dodają: - Są to produkty naturalne, nieprzetworzone, a zawierające składniki działające wyjątkowo pozytywnie na organizm wzmacniając odporność i poprawiając funkcje całego organizmu.

 

Korzystając z jesiennych darów natury uczniowie zebrali, przynieśli i poznali zdrowotne działanie miodu, owoców czarnego bzu, aronii, pigwy i pigwowca, cytryny, jabłek, malin oraz przypraw i ziół takich jak czosnek, natka pietruszki imbir, kurkuma, cynamon i goździki. W sporządzaniu potraw należy również pamiętać o wykorzystaniu różnego rodzaju kiszonek, które są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Trzeba też zwrócić uwagę na właściwe wykonanie potraw, aby długotrwałe działanie wysoką temperaturą nie zniszczyło: witamin, składników mineralnych, związków antyseptycznych zawartych w produktach i dawały pożądany efekt. 

 

W ciągu dwóch najbliższych lat szkoła w Weryni będzie współpracować ze szkołami z Chorwacji, Turcji i Rumuni. - Dzięki tygodniowym mobilnościom uczniowie naszej szkoły zdobędą więcej doświadczenia w obszarze zdrowia poprzez skoncentrowanie się na połączeniu wpływu sposobu żywienia i aktywności fizycznej z zastosowaniem elementów fizjoterapii oraz psychologii - podsumowują nauczyciele. 

Z wymienionych produktów uczniowie wykonali: syrop z owoców z czarnego bzu z imbirem; syrop z cytryny, imbiru i miodu; syrop z cytryny, imbiru, czosnku i miodu; sok malinowy; sok aroniowy z liśćmi wiśni, sok aroniowo-jabłkowy; syrop z pigwy; oczyszczający napój z natki pietruszki, jabłka i cytryny; deser mocno-owocowy oraz rozgrzewające dania wzmacniające odporność: kapuśniak z kaszą jaglaną; makaron razowy ze szpinakiem, cieciorką i sosem pomidorowym z ziołami; kaszę gryczaną z dynią i imbirem.

 

Naturalny antybiotyk do wykonania w domu

Syrop z cytryny, imbiru, czosnku i miodu:

Składniki:

    • 4 cytryny

    • 2 główki czosnku

    • 7 cm imbiru

    • 1 szklanka miodu

    • 1 szklanka przegotowanej wody

Wykonanie:

Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Z cytryn wyciśnij sok, imbir i czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki, połącz je. Stopniowo dolewaj wodę i zblenduj, połącz z miodem i przelej do butelek lub słoików i przetrzymuj w lodówce. 

Stosowanie: 1 łyżka stołowa dziennie.

Rozgrzewający kapuśniak z kaszą jaglaną:

Składniki:

    • ziemniaki - 400 g

    • kasza jaglana - 2-3 łyżki 

    • kiszona kapusta - 100 - 150 g

    • cebula - 1 sztuka

    • marchewka - 2 sztuki 

    • soczewica czerwona - 1 łyżka

    • bulion np. z poprzedniego dnia- 1,5 l

    • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek

Przygotowanie:

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, suchą kaszę i soczewicę. Po ok. 2 minutach dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną (ilość w zależności od tego, jak kwaśne danie chcemy uzyskać) i czosnek. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.  

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy