W wyniku kontroli urzędowej stwierdzono obecność Salmonella w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g.
Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
- Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
- Kraj pochodzenia: HISZPANIA
- Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny
- Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu „Papryka słodka mielona. Masa netto 20g”, szczególnie bez obróbki cieplnej - przestrzega sanepid - W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.